fbpx

Aerobni in anaerobni trening v zimskih razmerah

Hladne temperature so močno zmanjšale opcijo naših telesnih aktivnosti, ki jih lahko izvajamo zunaj na prostem. Zaradi trenutnih razmer in preverjanja PCT pogoja pa se tisti, ki niso zagovorniki cepljenja in testiranja, ne morejo udeleževati niti ekipnih športov, ki se izvajajo v dvoranah, skupinskih vadb in fitnes vadb.

PREBERI VEČ

Kaj pa pravzaprav v tem primeru lahko naredite? Pa ne le necepljeni in netestirani, ampak vsi, ki se v teh časih ne želite dodatno izpostavljati?

Ostajajo vam hoja v hribe, ki pa se pozimi tudi precej omeji, saj je hribolazenje zaradi snega in nepredvidljivih zimskih razmer lahko precej nevarno, hitra hoja in pa smučanje. Tudi te opcije vam ne dišijo, ker vas zunaj zebe?

Potem pa vam ni pomoči.

Ah, saj veste, da se šalim. Za vas in  vaše zdravje bom vedno našel rešitev, pa če se vam zdi še tako nemogoča.

Lotite se lahko še vadbe z lastno težo ali z utežmi, ki jo izvajate doma. Glede na to, da bo zima še dolga ne pozabite na to, da boste vaše domače treninge imeli tako aerobne, kot tudi anaerobne, saj vam kombinacija obojega prinese najboljše rezultate.

”Boban, kaj če bi ti malo pojasnil, kaj pomenita ta dva izraza?”

Seveda bom, ne skrbite. Ti izrazi so mi tako domači, da velikokrat pozabim na to, da jih moram pojasniti, ko začnem, pa se velikokrat zalotim, da so moje razlage še bolj strokovne in komplicirane, kot sam izraz. Bom tokrat poskusil biti kratek in jedrnat.

Aerobna vadba je tista vadba, ki nam pomaga pri tem, da vzdržujemo telesno kondicijo, ter, da okrepimo naše srce, pljuča, ter celoten kardiovaskularen sistem. V praksi gre tukaj za tek, hojo, rolanje, kolesarjenje, ekipne športe pri katerih se veliko teče, plavanje. To je vadba, ki jo poznate tudi pod izrazom kardio.

Anaerobna vadba pa je vadba, ki pomaga pri krepitvi in rasti mišic, ter nam pomaga pridobiti moč. To so treningi z lastno težo, z utežmi, stretchingi, šprinti.

Glavna razlika med njima je v tem, da aerobna vadba poteka dlje časa, ter, da pri njej mišice sproti dobivajo kisik, anaerobna vadba pa je intenzivna, s krajšimi časovnimi intervali in brez dovoda kisika v mišice.

Svetujem vam, da uporabljate kombinacijo obojega, saj sta obe vrsti vadbe zelo pomembni za splošno zdravje vas in vašega telesa, za izgubo telesne maščobe in za ohranjanje oz. pridobivanje mišične mase.

Če se vam pozimi to zdi težko, vas moram potolažiti.

Ni. Samo znajti se je potrebno.

Na spletu lahko najdete veliko videov na te tematike, ki jim sledite, lahko greste na sprehode, če imate orbitrek ali sobno kolo, jih uporabite tudi za treninge, ne samo za odlaganje kosov perila.

Če želite pomoč pri sestavi treningov doma pa vam lahko pri tem tudi pomagam. Pišite mi ali pa me pokličite. (KONTAKTNI OBRAZEC)

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!