fbpx

Akne in mozolji – je za njih res kriva prehrana?

Akne in mozolji so v obdobju pubertete nekaj čisto normalnega, zato jim, v kolikor niso res izjemno na gosto posejani po mladostniških obrazih, ne posvečamo prevelike pozornosti. Ko prestopimo iz tega obdobja, pa si seveda vsi želimo čisto, sijočo in zdravo kožo.

A kaj, ko je koža v praksi velikokrat utrujena, suha, razdražena, pretirano mastna … Kaj sploh lahko naredimo takrat?

Vsekakor so kvalitetni in ne preveč agresivni produkti za nego kože tisto, kar pomaga naši koži, da je videti bolje, obstaja pa tudi cela serija živil, ki pomagajo koži do njenega prvotnega zdravja. To so živila, ki so bogata z vitaminom A, vitaminom C, vitaminom Domega-3 maščobnimi kislinami in s cinkom. Ta živila delujejo proti vnetno in pomagajo zmanjšati izbruh aken.

Nekdaj priljubljen hrvaški pregovor je govoril ”bolje spriječiti nego liječiti,” in pri koži velja popolnoma enako pravilo. Zakaj bi se trudili, da kasneje rešujemo posledice, ko pa lahko sami poskrbimo, da njih sploh ne pride. Pametno je, da poznamo, katera hrana je tista, ki povzroči, da naša koža burno odreagira in povzroči izbruh mozoljev in aken. Nekatera hrana tako vpliva samo na nas, za nekatero hrano pa je to splošno znano.

Dobro je vedeti, katera hrana na nas vpliva tako, da povzroči nastanek aken in mozoljev.

Tukaj pa je seznam najpogostejših živil, ki jih odsvetujem v primeru, če si želite, da bi bila vaša koža brez aken.

 1. Sovražnik lepe kože številka 1. – SLADKOR

Študije so pokazale, da diete z visoko vsebnostjo glukoze ali fruktoze vplivajo na tako imenovano “mreženje kožnega kolagena”. To se sliši zapleteno, vendar ni. Če povem bolj preprosto je tako: kolagen je odgovoren za moč in elastičnost vaše kože. Če zaužijete preveč sladkorja, se ravnovesje kolagena v telesu poruši, to pa vpliva na mehkobo in elastičnost kože in na dolgi rok do gub.

 1. Sovražnik lepe kože številka 2 – SOL

Preveč natrija dehidrira, kar pomeni, da iz vaše kože posrka vlago. Preveč natrija povzroči tudi zadrževanje vode, kar povzroči vrečke pod očmi. A sol je vseeno potrebno jesti – preverite TUKAJ zakaj. 

 1. Sovražniki lepe kože številka 3 – ŽIVILA Z VISOKIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM

Živila z visokim glikemičnim indeksom povzročajo nastanek aken pri mnogih ljudeh. Ko uživate hrano, ki je bogata s temi živili, telo proizvaja višje ravni inzulina, poskakovanje inzulina pa lahko sproža verižno reakcijo, ki je povezana z razvojem aken.

 1. Sovražnik lepe kože številka 4 – NASIČENE MAŠČOBE

Rdeče meso, sir, maslo in hidrogenirana olja – vsi vsebujejo veliko nasičenih maščob. Poleg tega so živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob povezana z visokimi koncentracijami insulinskega rastnega faktorja, o čemer smo govorili že pri sladkorju.

 1. Sovražnik lepe kože številka 5 – MLEČNI IZDELKI

Problem mlečnih izdelkov je predvsem v tem, ker lahko vsebujejo hormone, vključno z določenimi vrstami steroidov in rastnih hormonov, ti pa povzročajo akne. To je ugotovljeno tudi za beljakovinske napitke v prahu, ki vsebujejo kazein in sirotko.

Naštel sem ogromno živil, ki lahko povzročijo akne in mozolje. Kaj pa sploh lahko jeste, če jih ne želite?

 • rumeno in oranžno sadje in zelenjava, kot so korenje, marelice in sladki krompir
 • špinačo in drugo temno zeleno in listnato zelenjavo
 • paradižnik
 • borovnice
 • polnozrnat kruh
 • rjavi riž
 • Kvinoja
 • puran
 • bučna semena
 • fižol, grah in leča
 • losos, skuša in druge vrste mastnih rib

Viri: https://health.clevelandclinic.org/want-healthy-skin-limit-these-5-types-of-foods/

https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!