fbpx

ALERGIJSKA SEZONA JE V POLNEM ZAMAHU – KAKO SI LAHKO SIMPTOME LAJŠATE SAMI

Ste tudi vi eden izmed tistih nesrečnežev, ki se že zgodaj spomladi začne spopadati s simptomi alergij? Prepričan sem, da vas ne tolaži dejstvo, da tukaj niste edini. A vseeno … dobro je vedeti, da se tudi drugi spopadajo z enako nadlogo in, da niste občutljivec, kot so to pred leti govorili za tiste, ki so že ob prvih pomladnih cvetovih začeli kihati in smrkati.

Vem, da vam ni lahko in, da poleg tablet iščete še alternativne oblike zdravljenja te hude nadloge, ki se je letos zaradi višjih temperatur začela še prej, kot prejšnja leta.

Običajno je prvi alergen spomladi cvetni prah dreves, ki mu sledi cvetni prah trav pozno spomladi in zgodaj poleti, nato pa cvetni prah plevela jeseni. Cvetni prah trav se lahko začne že v začetku februarja in vsi vi, ki vas je začelo ščemeti po nosu in, ki ste imeli težave z dihanjem, lahko potrdite, da je letos vsekakor bilo tako. To lahko traja do konca junija, najhujši mesec za alergike pa je mesec maj, saj v tistem obdobju cvetni prah trav doseže vrhunec, hkrati pa je v zraku še ogromno cvetnega prahu iz cvetočih dreves.

Zaradi klimatskih sprememb, lahko pride tudi do pojava, ko vse zacveti naenkrat in je zato kar naenkrat v zraku ogromno cvetnega prahu iz vseh področij. To pa je res ”Čista jeba”, kot bi rekli naši Mi2.

Kaj lahko naredite sami?

 1. Vaš prvi korak je, da ugotovite, na kaj ste alergični.

  Posvetujte se z alergologom ali specialistom za ušesa, nos in grlo, da s posebnimi alergološkimi testi ugotovite specifične alergene.
 2. Izogibajte se izpostavljenosti cvetnemu prahu, kolikor je le mogoče.

  V obdobju, ko je cvetnega prahu v zraku veliko, se poskušajte izogibati tistih lokacij za katere ste prepričani, da za vas niso najbolj ugodne.
 3. V dom, če je le možno, vgradite zračne filtre

  Predvsem hepa filtri bodo učinkovito absorbirali razne delce, ki vam škodijo. Vaše težave bodo z njihovo uporabo občutno manjše.
 4. Redno čistite vaš dom

  Na ta način boste cvetni prah, ki zaide v stanovanje, spravili ven. Med to sodi sesanje, brisanje prahu, redno pranje zavese, mokro čiščenje tepihov in redno menjavanje posteljine. Ne pozabite, da je v tem obdobju perilo najbolje sušiti v sušilcu ali v zaprtih prostorih, saj se sicer na prostem nanj nalepi še več cvetnega prahu, kot ste ga imeli v stanovanju predno ste se lotili pranja.
 5. Čimprej začnite z jemanjem zdravil proti alergiji

  Ne čakajte na to, da bo stanje nevzdržno. Tudi, če simptomov še zaenkrat nimate, pa veste, da bodo prišli, začnite jemati zdravila, saj na ta način lahko preprečite, da bi vaše telo sproščalo kemikalije, vključno s histamini, ki povzročajo alergijske simptome.

  Uporabite lahko antihistaminike v obliki tablet, razne spreje, ki jih pošpricate v nos, priporočljivo je tudi sprotno izpiranje nosnih poti s fiziološko raztopino.

Upam, da vam letošnja alergijska sezona ne bo prinesla preveč nevšečnosti in, da jo boste uspešno premagali.

Vir:

https://www.healthline.com/health-news/how-bad-will-your-allergies-be-this-spring#Treating-allergies

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!