fbpx

Ali je vadba brez regeneracije sploh dobra?

Ste bili kdaj na točki, ko ste ali morali na hitro shujšati ali pa se na hitro spraviti v formo? Večina ljudi takrat ne razmišlja o tem, da se morajo njihove mišice po vadbi regenerirati, ampak vse svoje sile usmeri v treninge in vadbo, ter se dobesedno sili v najkrajšem možnem času narediti iz sebe čim več kar lahko (oz. kar mislijo, da lahko).

PREBERI VEČ

Nočem biti črnogled, ko sumim, da ste tudi vi med njimi. Vam pa vseeno svetujem, da predno se lotite treningov preberete nekaj o regeneraciji in tem, zakaj je tako pomembna. S primerno regeneracijo boste namreč na treningih in po njih dosegali boljše rezultate, pa tudi manj škode boste naredili svojemu telesu.

Regeneracija vam namreč omogoča, da je vaš trening veliko bolj učinkovit, kot, če si med enim in drugim treningom ne bi privoščili počitka. Po napornih treningih mora namreč vaše telo imeti dovolj časa, da se spočije, da se mišice obnovijo, se gradijo in, da lahko nato s polno močjo delujejo dalje.

Če sami sebi ne privoščite dovolj počitka in raje ves čas s polno paro trenirate dalje, si pravzaprav ne delate nobene usluge.

Prej škodo.

Namreč, ko trenirate in napenjate mišice, vedno znova poškodujete mišične celice (to ne pomeni, da jih trajno poškodujete, ampak, da jih poškodujete v taki meri, da potrebujejo počitek, da se obnovijo), ki se morajo zato regenerirati oz. obnoviti.

Mišice potrebujejo med 24 in 48 ur za to, da se obnovijo – kako dolgo traja regeneracija, je odvisno od intenzivnosti vadbe in od vaše predhodne fizične pripravljenosti.

V kolikor regeneracije ne delate, se mišice ne morejo obnoviti, sprošča se vam lahko večja količina stresnih hormonov, izgubljate lahko mišično maso, namesto, da bi mišice gradili, kot je v vašem interesu ,…

Če ste novinec ali novinka pri treningih, ali pa se preprosto do sedaj niste zavedali pomena regeneracije, vam svetujem, da od sedaj naprej bolj pazite na to, koliko časa ji boste namenili. Svetujem vam, da v tem času pazite na to, kako hrano boste jedli (pri regeneraciji so ogljikovi hidrati in beljakovine ključnega pomena, nič manj pomembni pa niso niti vitamini in minerali), koliko vode boste spili (voda je namreč zelo pomembna pri okrevanju mišic in pri zmanjševanju utrujenosti). Privoščite si dovolj kakovostnega počitka in spanja, po potrebi si privoščite tudi masažo, ki bo izboljšala prekrvitev in sprostila zategnjeno telo. Pozitiven učinek na mišice pa lahko dosežete tudi s stretchingom po vadbi, ki bo olajšal napetost v mišicah in preprečil bolečine, ki so zaradi preobremenjenosti mišic lahko v njih prisotne po vadbi.

Si želite vaš cilj doseči tako hitro, da mislite, da si regeneracije ne morete privoščiti ali pa mislite, da si je ne rabite? Poskusite vsaj treninge splanirati tako, da v zaporednih dneh ne vadite istih mišičnih skupin, ampak, da izmenično vadite različne mišične skupine in vašim mišicam na tak način kljub temu, da trenirate vsak dan, privoščite vsaj delno regeneracijo. 

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!