fbpx

Ali so sveže stisnjeni sadno-zelenjavni sokovi zdravju koristni?

Modri ljudje so pred časom prišli do rešitve, kako telo najlažje oskrbeti z vitamini in minerali. Omislili so si sočenje. Vse, kar potrebujete, je kvaliteten sokovnik, v katerega vstavite poljubno zelenjavo in sadje ter dobite “vitaminsko bombo”. Ne potrebujete več zob, žvečenje hrane namesto vas “prevzame” sokovnik. Hitro in enostavno. Kaj pa zdravju koristno?

PREBERI VEČ

Sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi

Modri ljudje so pred časom prišli do rešitve, kako telo najlažje oskrbeti z vitamini in minerali. Omislili so si sočenje. Vse, kar potrebujete, je kvaliteten sokovnik, v katerega vstavite poljubno zelenjavo in sadje ter dobite “vitaminsko bombo”. Ne potrebujete več zob, žvečenje hrane namesto vas “prevzame” sokovnik. Hitro in enostavno. Kaj pa zdravju koristno?

V današnjih časih, ko smo stalno v časovni stiski, je zelo težko zaužiti zadostno količino zelenjave in sadja, ki sta vitalnega pomena za naše zdravje. Enostavno nam zmanjkuje časa za nakup in pripravo kvalitetne hrane, zato lakoto v večini primerov preženemo s hitro pripravljeno in industrijsko predelano hrano. Sendviči, peciva in podobna živila so kar pogosto na naših jedilnikih. Takšna hrana pa je v večini primerov osiromašena vitaminov in mineralov, snovi, ki omogočajo normalno delovanje našega organizma. Ali res mislite, da vas bo tisti košček zelene solate ali kumarice v sendviču oskrbel z vitamini oziroma minerali? Boste z nekaj kosi solate zadostili dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih? Mislim, da je odgovor jasen.

Strokovnjaki svetujejo, da bi bilo treba zaužiti nekje od pet do osem enot sadja in zelenjave na dan. Pa jih zaužijete? Vam uspe? Hmm … verjetno si mislite: kdo pa ima čas analizirati, kaj in koliko je česa pojedel? Moje mnenje je, da je v današnjih časih na naših krožnikih predvsem premalo zelenjave. Ljudje so bolj izbirčni pri uživanju in pripravi le-te. Sadje je nekako bolj praktično, pa če smo čisto odkriti, tudi bolj okusno. Res težko primerjamo brokoli z okusom banane, kajne?

Modri ljudje so pred časom prišli do rešitve, kako na lažji način telo oskrbeti z vitamini in minerali. Omislili so si sočenje. Vse, kar potrebujete, je kvaliteten sokovnik, v katerega vstavite poljubno surovo zelenjavo in sadje ter tako dobite ” vitaminsko bombo”. Sokovnik bo namesto vas vso to količino sadja in zelenjave predelal v obliko, ki jo boste brez težav prebavili. Na vas je samo, da ta naravni vitaminski napitek popijete, vaše telo pa bo to tekočo obliko vitaminov in mineralov brez nekega večjega napora absorbiralo. Praktično ne potrebujete več zob, žvečenje hrane namesto vas “prevzame” sokovnik. Hitro in enostavno, ni kaj. Pa je res vse tako enostavno in zdravju koristno?

Sočenje je preprost in enostaven način uživanja sadja in zelenjave. S sokovi boste skoraj zagotovo dosegli svoj dnevni cilj, kar se tiče količine zaužitja zelenjave in sadja. V sveže stisnjenih sokovih boste dobili vsa dragocena mikrohranila, ki vam bodo v veliko korist pri izboljšanju delovanja organizma. Kuhanje in različni načini predelave zelenjave uničijo te dragocene snovi, zato zagovorniki sočenja svetujejo le hladno stiskane sokove iz svežega sadja in zelenjave.

V zadnjih nekaj letih so sadno-zelenjavni sokovi postali zelo priljubljeni. Ljudje jih uživajo v različne namene, od hujšanja, povečanja energije, razstrupljanja, postenja, izboljšanja počutja  in na splošno zdravja. Sama zamisel o sočenju je res privlačna, saj dobimo vse vitamine in minerale, ki se nahajajo v zelenjavi, in to v zelo koncentrirani količini, na enostaven in hiter način. S stiskanjem sadno-zelenjavnih sokov pa ne boste dobili samo velike količine vitaminov in mineralov, temveč tudi kar precejšen odstotek sladkorjev.

Ko gre za sladkor, pomarančni ali jabolčni sok vsebujeta enako količino sladkorjev kot vsem dobro znane sladkane gazirane pijače. Tistih nekaj vitaminov, ki jih vsebujejo sveže stisnjeni sokovi, bo zasenčila visoka vsebnost sladkorjev, ki bo imela negativen vpliv na vaše vrednosti krvnega sladkorja in inzulina. Najmanj, kar si želite, pa je nihanje in povišane vrednosti krvnega sladkorja, saj takrat pride tudi do povišanih vrednostni inzulina, ki bo sladkor iz krvi prenesel v maščobne celice.

Prosim ne razumite me napačno. Sadje je v večini primerov primerno uživati v razumnih količinah, vendar samega sadja ne smemo enačiti s sadnimi sokovi, ne glede na to, da so naravni in sveže stisnjeni. S sočenjem sadja in zelenjave odstranimo zelo pomembne vlaknine, ki upočasnijo absorbcijo in preprečijo prehiter prehod sladkorja v krvni obtok. Nič ni narobe z uživanjem celega jabolka ali banane. V tem obroku boste dobili neko sprejemljivo količino sladkorjev, ki za telo ne bo obremenilna. Prav tako vas bo uživanje celega jabolka prej nasitilo, kot pa pitje soka. Da bi dobili kozarec sveže stisnjenega soka, potrebujemo veliko več sadežev in kaj nam potem pomaga, če dobimo v tem kozarcu štirikrat več vitaminov in mineralov, če se tudi količina sladkorjev in zaužitih kalorij poveča za štirikrat? Predstavljajte si, da naenkrat pojeste pet jabolk ali banan … Hmm, ogromna količina sadnega sladkorja, kajne? In to vse v enem kozarcu? Si predstavljate, kakšen vpliv ima to potem na vaša jetra? Tolikšne količine fruktoze ne bodo mogla predelati v glukozo in jo bodo pretvorila v maščobo, zaradi česar boste še bolj dovzetni za inzulinsko rezistenco, ki vodi v sladkorno bolezen. Verjamem pa, da si tega ne želite.

V nekaterih primerih je uživanje sokov lahko v veliko pomoč pri krepitvi zdravja. Z visoko koncentrirano količino vitaminov in mineralov lahko imunskemu sistemu priskrbimo vsa tista mikrohranila, ki jih nujno potrebuje za normalno delovanje in še toliko bolj, ko je pod pritiskom. Torej, s sveže stisnjenimi sokovi bomo okrepili imunski sistem. Na drugi strani pa imamo ljudi, ki bi jim sokovi le še dodatno škodovali. Tukaj mislim predvsem na sadne sokove in pa tudi sokove iz zelenjave, ki ima višji odstotek sladkorjev. Kot primer lahko navedem diabetike, ki bi se uživanju fruktoze in na splošno sladkorjem v tako skoncentrirani količini morali na široko izogibati. Torej, če imate težave s krvnim sladkorjem, potem se raje izogibajte tudi škrobnati zelenjavi, kot sta npr. korenje in pesa. Jaz bi pravzaprav kar vsem ljudem svetoval, naj se pitju sladkorja izogibajo, če je le mogoče, saj v tem enostavno ne vidim nič dobrega, razen okusa.

Ali so torej sokovi zdravju koristni? Odvisno od posameznika in njegovih potreb po določenih mikrohranilih, ter predvsem od njegovega zdravstvenega stanja in okoliščin. Še vedno menim, da je vsekakor bolj primerno in na dolgi rok zdravju bolj koristno uživanje čim več zelenjave in primerne količine sadja z žvečenjem. Čeprav je danes hrana vitaminsko in mineralno veliko bolj osiromašena kot nekoč, se mi še vedno zdi povsem nepotrebno uživanje tolikšnih količin zelenjave in sadja, kot jih priporočajo zagovorniki sočenja. Predstavljajte si, koliko zelene solate, brokolija, cvetače, špinače, ohrovta potrebujete za štiri do šest kozarcev soka na dan. Govorimo o kilogramih zelenjave. To se mi zdi enostavno nenaravno. Uživajte sadje in zelenjavo z vlakninanimi vred, te so namreč njihov sestavni del z razlogom. In brez skrbi, s kuhanjem ne boste uničili čisto vseh pomembnih snovi, ki se nahajajo v sveži in surovi zelenjavi. S sokovi naj se prehranjujejo tiste osebe, ki imajo določene omejitve pri prebavi in absorbciji samih hranil. Uživanje kakšnega soka na teden oz. neko zmerno občasno uživanje le-teh ne bo nikomur škodovalo, menim pa, da je – razen v primeru zdravstvenih omejitev – bolje, da hrano žvečimo. Zavedajte se, da se prebava hrane začne v ustih. Tukaj se ob zaužitju hrane sprostijo prvi encimi, ki so zadolženi za predelavo hrane in res ni potrebe tega dela predelave hrane z uživanjem sokov izpustiti. Pa saj vsi vemo, da nam zobje ne služijo zgolj za lep nasmeh.

Če povzamem: v sočenju vidim nekaj prednosti in tudi slabosti. Vsekakor bomo s sočenjem lažje zaužili in predvsem absorbirali priporočene vrednosti vitaminov, mineralov in antioksidantov. Velika prednost sočenja je, da zagotavlja ogromno vitaminov in mineralov v zelo koncentrirani obliki. Ko gre za sadne sokove in sokove iz škrobnate zelenjave, pa je to velika slabost, saj je tukaj poleg vitaminov in mineralov tudi večja koncentracija sladkorja. Sočenje nam omogoča, da lažje dobimo širšo paleto zelenjave v prehrani, lažje dosežemo priporočene količine uživanja sadja in zelenjave in jih tako tudi lažje absorbiramo. Pa tudi otroke in vse, ki so nekoliko izbirčni pri uživanju zelenjave, bomo tako lažje prepričali k uživanju le-te. Še vedno pa ne pozabite na uživanje sadja in zelenjave brez sočenja, saj vam bo v nasprotnem primeru primanjkovalo vlaknin v vaši prehrani, kar je v večini primerov kar velik minus pri sočenju.

Čeprav večina ljudi misli, da je sočenje enostavno, praktično in hitro, sam menim, da to ne drži. Zahteva namreč kar nekaj priprave, predvsem veliko časa pa porabite za čiščenje sokovnika in nereda, ki nastane pri sočenju. In tukaj že spet nastane težava, če smo v časovni stiski. Morda se zdi bolj preprosta rešitev nakup že iztisnjenih sokov v specializiranih barih, trgovinah ali restavracijah, vendar bodite pozorni na kvaliteto in svežino surovin, ki se v teh sokovih nahajajo. Na splošno pa mislim, da je sočenje iz finančnega vidika kar precejšen zalogaj, saj za stiskanje sokov potrebujemo veliko večje količine sadja in zelenjave, kot bi jih pojedli.

Poudariti moram, da zelenjavni sokovi vsebujejo zelo malo beljakovin in skoraj nič maščob, zato sami po sebi niso popolna hrana (ne predstavljajo polnovrednega obroka). Uživajte jih poleg svojih rednih obrokov in nikakor ne namesto njih. Menim, da je sokove nespametno uporabljati kot nadomestek obroka. Če je le možno, jih zaužijte z obrokom. Če se že odločite za sočenje, naj neškrobnata zelenjava predstavlja večinski delež, škrobnato zelenjavo in predvsem sadje z nizkim glikemičnim indeksom pa dodajte le za izboljšanje okusa. Kar se tiče sadja, bodo najboljša izbira limone, kakšno manjše zeleno jabolko ali malo korenja tudi ne bi smelo predstavljati neke večje težave. Sadje in zelenjava z višjim odstotkom sladkorja naj zajemata majhen delež v soku, ravno toliko za popraviti okus.

Če že želite imeti obrok v tekoči obliki, vam svetujem, da bi bilo veliko bolje, če bi si pripravili sadno-zelenjavni smoothie, saj tukaj ne odstranimo vlaknin. Te so namreč izjemno koristne za naše zdravje in jih je škoda odstranjevati, razen v primeru, če imate težavo s prebavljanjem le-teh. Priprava smoothijev je tudi bolj praktična in cenovno bolj ugodna, za večino ljudi pa bo imela enako pozitiven vpliv na zdravje kot sokovi. Tudi tukaj ne pozabite na večinski delež iz zelenjave.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!