fbpx

Ali so umetna sladila res brez kalorij in, zakaj je sladkor manjši greh

Coca-cola Zero, Cockta Zero in ostale gazirane pijače, ki nimajo sladkorja za razliko od klasičnih gaziranih pijač, ki jih pogosto pijemo, NE REDIJO.

PREBERI VEČ

Ste se kdaj vprašali, če ta trditev drži, ali prikriti reklami o tem, kako boste s temi pijačami lažje dosegli idealno težo, nasedate kot ovce? Ste se kdaj vprašali, koliko so te pijače zdrave, ali vam več pomeni, da jih lahko pijete po mili volji in se ob tem ne redite?

Vprašanje, ki se tiče zdravja umetno slajenih pijač, je nekaj, kar bi si bili morali zastaviti in odgovor nanj poiskati, preden nabavimo mesečno zalogo. Zakaj? Ker umetna sladila NISO ZDRAVA.

A preden vam razložim zakaj, si poglejmo, kakšna je sploh vloga umetnih sladil v naši prehrani.

Umetna sladila so substance, ki jih proizvajalci uporabljajo za sladkanje hrane in pijače, njihova glavna naloga pa je, da se uporabljajo v prehrani namesto sladkorjev, zaradi katerih se redimo.

Res je, da v malih količinah ne škodijo, škodijo pa v primeru, če jih v telo vnašamo preveč. Zato velja pravilo, da z njimi ne smemo pretiravati.

Ločimo 2 skupini umetnih sladil:

  • sladkorni alkoholi in
  • neenergijska sladila

Sladkorni alkoholi imajo podobno kemijsko substanco kot alkohol (a ne vsebujejo alkohola), med njih pa štejemo maltitol, maltitol v sirupu, ksilitol, sorbitol, sorbitol v sirupu, izomalt, laktitol, manitol in eritritol.

Ta sladila so manj sladka od običajnega sladkorja, vsebujejo manj kalorij od klasičnega sladkorja, a kljub temu je kalorična vrednost v primerjavi z neenergijskimi sladili veliko višja.

Ti sladkorni alkoholi, ki se absorbirajo počasneje od običajnega sladkorja, so sestavni del žvečilk, dietnih bombonov, piškotov, čokolad, zamrznjenih sladic, najdemo jih pa celo v zobni pasti in v ustni vodici. Ta sladila imajo nižjo energijsko vrednost od sladkorja, nižji glikemični indeks in ne povzročajo porasta krvnega sladkorja in kariesa. Njihova slabost je, da povzročajo napenjanje, vetrove, zastajanje vode v telesu in celo drisko.

Druga skupina – neenergijska sladila – pa so sladila, ki so od 160 – 13.000 krat bolj sladka od sladkorja, zato jih uporabljamo v veliko manjših količinah kot sladkor. Uporabljajo se pri sladkanju predelane hrane, slaščic, brezalkoholnih pijač, praškov za pripravo pijače, sladkarij, pudingov, konzervirane hrane, marmelad, mlečnih izdelkov, pri kuhanju in pri sladkanju čaja.

Pozitivne lastnosti so, da so (vsaj iz stališča zaužitih kalorij) izjemno dobre pri nadzorovanju telesne teže, in pri preprečevanju diabetesa, saj ne povzročajo dviga krvnega sladkorja. Negativni učinki pa so, da lahko povzročijo raka. To velja predvsem za sladila imenovana saharin in aspartam. Saharin naj bi, če ga zauživamo v ogromnih količinah, povzročal raka na mehurju (raziskave so bile narejene na podganah, učinek na ljudeh ni klinično dokazan), Aspartam pa je dolgo veljal za sladilo, ki bi naj povzročalo možganske tumorje in raka osrednjega živčevja. Slednjega na koncu niso mogli dokazati, so pa na poskusih na podganah ugotovili, da naj ne bi povečeval tveganja za limfom, možganski tumor ali levkemijo. Vseeno velja omejitev, da ga ne smejo uporabljati ljudje, ki imajo fenilketonurijo, ki ne morejo presnavljati aminokisline, ki je v aspartamu, ravno tako pa uživanje obeh odsvetujejo nosečnicam.

Kako je pa s kalorijami?

Brez sladkorja še ne pomeni brez kalorij in brez sladkorja, še ne pomeni, da boš v telo dejansko spravil manj kalorij, kot, če bi spil klasično pijačo, ki vsebuje sladkor. Namreč. Te pijače z 0 kalorijami so izjemno nevarne za tvoj apetit, saj ga znajo močno povečati, ti pa posledično posežeš po več nezdrave in redilne hrane, kot bi sicer. Končna računica kasneje pokaže, da si v telo spravil več kalorij, kot bi jih če bi pojedel nekaj zdravega in zraven spil kozarec prave Coca-cole ali sadnega soka.

Pojavijo se lahko tudi druge zdravstvene težave

A zmanjšan oz. povečan vnos kalorij v telo, ne bi smela biti edina stvar na podlagi katere se odločate o tem, kaj bi pili in kakšno hrano bi zaužili. Pametno je, da se zavedate še ostalih potencialnih nevarnosti, ki jih hrana in pijača z umetnimi sladili ima.

Ena je gotovo povečanje rizika za diabetes. Dokazano je, da se z uživanje umetno sladkanih pijač, riziko za diabetes poveča kar za 21%. A tudi uživanje navadnih sladkanih gaziranih pijač ni nedolžno, saj se tukaj riziko poveča kar za 43%.

Če vas to še ni prepričalo, da raje posegajte po zeliščnih čajih, naravni limonadi ali vodi, vas bo morda informacija o tem, kakšen vpliv imajo umetna sladila na vaše črevesje. Ne preveč dobrega.

Ko enkrat dojamemo, da kalorije, ki jih vnesemo v telo niso edino, kar je pomembno, ampak je pomembno tudi to, kako določena živila, ki jih zaužijemo vplivajo na ostale procese, ki se dogajajo v telesu, sploh v črevesju, velikokrat začnemo razmišljati drugače. A zato je potrebno dobro poznavanje črevesja. Kot že vemo, so v črevesju dobre in slabe bakterije, razmerje med njimi pa mora biti takšno, da naš organizem optimalno deluje. Če se razmerje poruši, se to kaže kot slaba presnova, kot padec imunskega sistema in nenazadnje tudi na naši zunanjosti, saj se lahko močno poveča delež odvečnih maščob v telesu. 

In ravno umetna sladila negativno vplivajo na to razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju in ga porušijo. Več, ko pojemo umetnih sladil, bolj se slabe bakterije razmnožujejo in prevzamejo prevlado nad dobrimi, kar pomeni porušeno ravnovesje, ki na dolgi rok močno vpliva na našo postavo. Čeprav si hotel storiti nekaj dobrega in si se izognil sladkorju, ki je tako famozen skriti ubijalec, s tem, ko si v telo vnesel umetna sladila brez kalorij, nisi naredil nič boljše poteze.

Raziskave so tudi pokazale, da pitje teh pijač slajenih z umetnimi sladili močno vpliva na zdravje zob. Temu je tako zaradi tega, ker ima bolj kisel nivo PH. Ista raziskava je pokazala tudi, da je Cola za zobe manj škodljiva kot Sprite in jabolčni sok brez kalorij.

Raziskave kažejo tudi, da pitje takšnih pijač utegne povzročiti povečano tveganje za boleznimi srca, ledvic in za osteoporozo.

Kakšen je moj nasvet?

Izogni se tem sladilom in, če je le mogoče, izogni se sladkanim pijačam. Za žejo so najboljša izbira navadna voda in dobro ohlajeni čaji. Tudi kakšno brezalkoholno pivo ti ne bo naredilo takšne škode, kot ti jo bo pijača, ki je slajena z neenergijskimi sladkorji. Če tvoje telo potrebuje sladkane pijače, stisni pomarančo, ali si pripravi smoothie iz svežega sadja.

Vem, da se ti tudi Coca-Cola kdaj močno zalušta. Nič ni narobe s tem. Ne boš si podpisal smrtne obsodbe. TI pa svetujem, da v tem primeru raje poseži po navadni kot po zero varianti, saj je sladkor vseeno manj škodljiv za zdravje in tvojo postavo kot pijače, ki nimajo kalorij.

Vir: Coke Zero (Coca-Cola Zero Sugar): Good or Bad? (healthline.com)

Death by Diet Soda? – The New York Times (nytimes.com)

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!