fbpx

ALI VEŠ, ZAKAJ TE PO VINU BOLI GLAVA?

Vsi ljubitelji žlahtne kapljice smo se že znašli v situaciji, ko smo se po dobri večerji, ki jo je spremljalo par popitih kozarčkov vina, zjutraj zbudili s strašnim glavobolom ob katerem smo prisegli, da je bilo to zadnjič, da smo pili. Seveda se pravi ljubitelj vina te obljube ne bo držal in bo raje še tisočkrat potrpel glavobol, kot, da bi se odrekel priljubljeni pijači.

Vsem tistim, ki radi na tak ali drugačen način pogledajo v kozarec, pa se zastavlja vprašanje, zakaj po nekaterih vinih boli glava in zakaj po drugih ne. Ne gre namreč za bolečino, ki je posledica preveč zaužitega alkohola, ampak za več dejavnikov, ki vplivajo na nastanek glavobola.

Najbolj pogosto vzrok tiči v tem, da smo pozabili na sicer obvezno spremljavo vode. Ker smo popili preveč alkohola, smo dehidrirali, posledica pa je boleča glava. Včasih pa za bolečo glavo ni potrebna velika količina vina, ampak zgolj kozarček. Prva stvar na katero ste sedaj pomislili, je ŽVEPLO. To je najbolj pogost z vinom povezan mit, ki so ga že ničkolikokrat ovrgli in potrdili, da ni pravi krivec za glavobole, ki sledijo pitju vina. Se pa razlog skriva v taninusladkorju in v histaminih.

Tanin je substanca, ki se nahaja v grozdnem ovoju, v semenih in v stebelcu. Ti tanini se najbolj pogosto nahajajo v rdečem vinu, posebej v sorti Cabernet Sauvignon, večina ljudi pa z njimi nima prav nobenega problema. Če imaš ravno ti po tem, ko piješ vino, v ustih močan občutek izsušenosti, obstaja velika verjetnost, da te bo naslednji dan bolela glava. Verjetno imaš reakcijo na tanin, kar lahko hitro ugotoviš z enim preprostim poskusom. Vzemi črni čaj in ga pripravljaj deset minut dlje, kot je priporočeno. Če te začne boleti glava, ti svetujem, da se začneš izogibati rdečim vinom, saj bo tudi pri njih gotovo prisotna bolečina. 

Naslednji krivec za glavobole po vinu je sladkor. Sladkor lahko v kombinaciji z alkoholom povzroči močan glavobol, sploh, če zraven ne spijemo dovolj vode. Namreč – če telo ni dovolj hidrirano, bo vodo, ki je potrebna za določene procese, črpalo iz drugih delov telesa – tudi iz glave, kar bo povzročilo glavobol. Da bi se izognili tej težavi, se izognite sladkim desertnim vinom in belim vinom, ki jih poznamo pod pol suha ali sladka vina. Eno izmed takih vin, ki lahko zaradi svoje sladkobe povzroči glavobol, je Rizling. Če imate radi točno to vrsto, a po pitju ne želite imeti glavobola, izberite steklenico rizlinga, ki je označena kot suho vino. Svetujem tudi, da se  izogibate poceni vinom, ki imajo več sladkorja.

Kar se glavobolov tiče, pa ne smemo zanemariti histaminaAlergiki na cvetni prah gotovo veste, kaj je to, a verjetno niste niti pomislili, da bi ga lahko povezali z vinom. Histamin je prisoten v rdečem vinu, ker je to narejeno iz celih grozdnih jagod (tudi z lupino) in ne samo iz mesa. Tisti ljudje, ki jim v telesu primanjkuje encima, ki razgrajuje histamin imajo zaradi tega lahko resne težave. Zadnje raziskave so pokazale tudi, da lahko po zaužitju rdečega vina naše telo sprosti histamin in ustvari simptome, ki jih sicer srečujemo pri alergijah. Rešitev so tablete proti alergiji.

Obstajata pa tudi dva preprosta trika, katera upoštevajte takrat, ko ne želite glavobolov zaradi vina.

1.    Ob vsakem kozarcu vina spijte kozarec vode, ki bo preprečil glavobol.

2.    Ob uživanju vina ne jejte sladkarij.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!