fbpx

ANANAS

Ta okusni tropski sadež nam nudi številne zdravju koristne spojine, antioksidante, vitamine in minerale, ter se že vrsto let pogosto uporablja kot naravno zdravilo za mnoge zdravstvene težave.

PREBERI VEČ

Vsebuje vitamin C, vitamin B1, mangan, kalij, razna fitohranila, ter encim bromelain. Vse te sestavine lahko pomagajo izboljšati prebavo, zmanjšati alergijske reakcije, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, ter služijo za podporo plodnosti in zmanjšanju vnetja.

Velik del zdravilne moči tega sadja izvira iz encima za prebavo beljakovin, imenovanega bromelain. Gre za je encim, ki ga najdemo v steblu ananasa, zlasti v jedru, in v manjših količinah užitnega dela sadeža. 

Verjeli ali ne, to sadje se že vrsto let uporablja kot homeopatsko zdravilo, saj spojine v njem delujejo na razgradnjo beljakovin na manjše peptide in aminokisline v telesu. 

Poleg tega je ananas vir fitokemikalij, vključno s tanini in bioflavonoidi, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu, ki prispeva k pospešenemu staranju. Vsebuje tudi  pektin, ki daje sadju žvečilno teksturo. 

Zaradi številnih zdravstvenih koristi ananasa je sadje hitro postalo priljubljeno na ladjah, saj ponuja naravno preprečevanje skorbuta, ki je v času raziskovanja našega planeta bila pogosta zdravstvena težava.

Ta sadež je bogat z vitamini in minerali, vključno z vitaminom C,tiaminom, vitaminom B6 in manganom. V ananasovem soku pa se nahaja preko 30 hranilnih in bioaktivnih spojin, vključno z različnimi vrstami sladkorjev, polifenolov in organskih kislin (predvsem citronska in L-jabolčna kislina).Vsebuje tudi nekaj vitamina A, vitamin K, holin, kalcij, fosfor, betain,cink in selen, pa tudi številne druge spojine v majhnih količinah, ki mu dajejo poseben okus.

Bromelain

Ananas je najboljši vir spojine, imenovane bromelain. Ta encim lahko pomaga pospešiti celjenje in deluje protivnetno.

Na žalost pa je največ želenega bromelaina v neokusnem jedru in v neužitnem steblu rastline, zato je za doseganje najboljših rezultatov potrebno jemanje dodatka bromelaina.

Lokalna uporaba bromelaina lahko pomaga pri zdravljenju aken, opeklin in ugrizov žuželk – ter pri odpravljanju modric in drugih kožnih težav.

Prav tako lahko pomaga zmanjšati bolečino,  pomiriti ter sprostiti napete, vnete mišice in vezivno tkivo.

Koristi bromelaina pri naslednjih zdravstveni težavah:

•                    Alergije

•                    Artritis in bolečine v sklepih

•                    Astma

•                    Rak

•                    Vnetje črevesja

•                    Okužbe sinusov

•                    Avtoimunske bolezni

•                    Izpahnjeni gležnji

•                    tendinitis

Kakšne so prednosti uživanja ananasa?

Ananas podpira močan imunski sistem, olajša prebavne motnje in podpira reproduktivno zdravje.

Bogat vir vitamina C, ki krepi imunski sistem

Lahko vpliva na zmanjšanje kašlja, prehlada in simptomov gripe, ščiti pred okužbami, tako virusnimi kot bakterijskimi, pa tudi večjo zaščito pred rakom.

Vitamin C je vodotopen vitamin, ki ima vlogo pri ohranjanju zdravja vezivnega tkiva telesa in deluje antioksidativno.

Vitamin C lahko pomaga tudi pri kožnih težavah, kot so sončne opekline ali suha in razdražena koža. Zaradi vsebnosti vitamina C v njem lahko to neverjetno sadje pomaga telesu, da se bori proti poškodbam prostih radikalov in zmanjša vnetja, za katera je znano, da prispevajo k razvoju raka.

 Pomaga pri zaščiti pred srčno -žilnimi boleznimi in debelostjo

 Ananas ima kardioprotektivne sposobnosti. Znano je, da je  visok vnos kalija povezan tudi z zmanjšanim tveganjem za visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja ter možgansko kap.

Ananas lahko pozitivno vpliva na kopičenje telesne maščobe, odlaganje maščob v jetrih in lipidov v krvi zaradi vpliva na ravni hormonov, ki uravnavajo lakoto in debelost.

 Uživanje ananasa lahko torej zmanjša tveganje za srčno-žilne in presnovne bolezni.

Ananas prav tako pomaga izboljšati zdravje srca zaradi učinkov  bromelaina, ki se lahko bori proti strjevanju krvi . Bromelain naj bi lahko preprečeval zlepljanje krvnih ploščic ali njihovo kopičenje vzdolž sten krvnih žil – oba znana vzroka za srčni infarkt ali možgansko kap.

Lahko pomaga pri preprečevanju astme

Beta-karoten, ki ga najdemo v ananasu,lahko pomaga zmanjšati tveganje za vnetje dihal in astmo.

Toksini, slaba prehrana, onesnaževanje, zloraba antibiotikov in stres igrajo pomembno vlogo pri razvoju astme.

Vsi ti dejavniki povzročajo vnetje, a na srečo je ena od prednosti ananasa ta, da lahko s svojimi sposobnostmi razstrupljanja pomaga zmanjšati vnetje.

Visoka vsebnost vlaknin

Zato lahko pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni, vključno z rakom debelega črevesja in danke. Vlaknine lahko znižajo tudi raven glukoze v krvi.

Ananas ahko pomaga pri preprečevanju zaprtja in spodbuja pravilno delovanje in  zdravje prebavnega trakta.

Lahko pomaga pri plodnosti

Uživanje živil, bogatih z antioksidanti, pomaga pri preprečevanju neplodnosti . Ker lahko prosti radikali poškodujejo reproduktivni sistem, priporočam uživanje živil z visoko antioksidativno aktivnostjo (kot je ananas), vsem ljudem, ki poskušajo zanositi.

Antioksidanti v tem sadju, kot so vitamin C, beta-karoten in drugi prisotni vitamini in minerali, vključno z bakrom, vplivajo na plodnost moških in žensk. Kar zadeva koristi ananasa za moške,pa antioksidanti pomagajo povečati pretok krvi in obnoviti pravilno tvorbo tkiv v spolnem organu – poleg tega pa lahko pomagajo povečati število spermijev.

Zagotavlja hranila, ki pomagajo pri duševnem zdravju

Hranila, ki se nahajajo v ananasu, lahko pomagajo izboljšati razpoloženje ter v boju proti depresiji in tesnobi. Ananas je dober vir aminokisline triptofan, katerega  telo uporablja za proizvodnjo serotonina (“hormona sreče”).

Uživanje te aminokisline je poleg drugih hranil, kot so vitamini skupine B, pomembno za podporo nevrološkemu sistemu, za energijo in za proizvodnjo hormonov dobrega razpoloženja.

Lahko pomaga v boju proti raku

Bromelain ima protirakavo delovanje in spodbuja apoptotično celično smrt . Ta encim ima selektivno citotoksičnost in lahko pomaga pri ubijanju rakavih celic v procesu samorazstavljanja, imenovanem apoptoza, pri čemer zdrave celice ostanejo nepoškodovane.

Zmanjša vnetje

Uživanje anansa lahko pomagati tistim, ki trpijo za artritisom in bolečinami v sklepih. To je posledica bromelaina, ki ima protivnetne in analgetične lastnosti.

Prav tako je zelo uporaben za zdravljenje športnih poškodb, vključno z zvini, in lahko pomaga pri boju proti bolečinam.

Bromelain deluje na vnetje z blokiranjem presnovkov, ki povzročajo otekanje. Zmanjšuje tudi otekanje z aktiviranjem kemikalije v krvi, ki razgrajuje fibrin, kar vodi do zmanjšanega otekanja.

Pomaga pri prebavi

Uživanje ananasa služi kot močna pomoč pri razgradnji beljakovin na peptide in aminokisline. Lahko olajša simptome ulceroznega kolitisa in refluksa ter pomaga pri splošnih prebavnih procesih.

Čeprav nima odvajalnih učinkov, zagotavlja vodo in elektrolite (tako kot večina sadja in zelenjave), ki lahko pomagajo pri rednem odvajanju blata.

Bromelain naj bi bil tudi zelo koristen pri preprečevanju avtoimunskih odzivov telesa zaradi pogostih alergij na hrano.  Uživanje ananasa naj bi zaradi vsebnosti bromelaina lahko pomagalo tistim, ki so imeli celiakijo.

Tveganja in stranski učinki

Kljub temu, da pomaga pri prebavi in je poln vitamina C, lahko za določene posameznike uživanje ananasa predstavlja težavo. Čeprav je vitamin C na splošno precej varen, ker je vodotopen vitamin in se vsak presežek izloči z urinom, lahko uživanje velikih količin tega vitamina povzroči nekatere stranske učinke.

 Ti lahko vključujejo drisko, slabost, bruhanje, zgago, bolečine v trebuhu, nespečnost in glavobole.

 Bromelain, ki ga najdemo v ananasu, lahko medsebojno deluje z nekaterimi zdravili.

To pa lahko predstavlja težavo, če jemljete zdravila, ki redčijo kri ali zdravila za nespečnost in antidepresive.

Zaključek

Ananas je torej veliko več kot le užiten sadež, zato vam tudi priporočam, da ga vključite v vaš jedilnik . Seveda pa je zelo pomembno, da se zavedate, da vsebuje tudi kar dosti ogljikovih hidratov (sladkorjev) zato le ne pretiravajte s količinami.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!