fbpx

Avokado

\Poleg tega, da je avokado okusen in enostaven za uživanje, vsebuje tudi obilen odmerek pomembnih hranil, kot so vlaknine, zdrave maščobe, kalij in vitamin K. Obstaja tudi več prednosti uživanja avokada, pri čemer mnogi trdijo, da bi lahko avokado pripomogel k izboljšanju zdravja srca, povečati izgubo teže in ohraniti nemoteno delovanje prebavnega trakta.

PREBERI VEČ

Kaj je avokado? 

Avokado je hranljivo sadje, ki izvira iz Mehike, zdaj pa ga gojijo po vsem svetu. Drevo avokada, znano tudi kot Persea americana, pa je član družine lovorjev .

Je avokado sadež ali zelenjava?

Čeprav se v kulinariki uporablja kot zelenjava, je avokado dejansko sadje. Odlično se prileže tako v slanih kot tudi sladkih jedeh.

Za sam sadež je običajno značilna temna zunanja lupina z gladkim zelenim mesom v notranjosti in velika koščica na sredini. Ima blag okus in kremasto teksturo, ki se dobro obnese v številnih različnih jedeh in receptih.

Ne samo, da je na vrhu seznama živil z visoko vsebnostjo kalija, ampak je tudi odličen vir vlaknin, zdravih maščob in vitamina K.

Hranilne vrednosti

Avokado je poln hranil. Je bogat z vlakninami, vitaminom K, folati, vitaminom C in kalijem, ter koristnimi maščobami in majhnimi vrednostmi ogljikovih hidratov .

Kakšne so prednosti uživanja avokada?

Podpira zdravje oči, kože in las

Avokado je bogat z maščobotopnimi vitamini in mononenasičenimi maščobami, ter spada med močna antioksidativna živila, saj med drugim vsebuje lutein, vrsto karotenoida, ki ščiti zdravje oči ter ohranja zdravo, mladostno kožo in lase. Karotenoidi so skupina antioksidantnih fitokemikalij, ki jih najdemo v zelenjavi, kot so korenje, buča in sladki krompir, ki so znani po tem, da blokirajo učinke okoljskih toksinov, kot so onesnaženje in poškodbe UV -svetlobe.

Prehranski karotenoidi koristijo zdravju, ter so povezani s preprečevanjem bolezni, zlasti kožnega raka in s starostjo povezanih očesnih motenj, kot je makularna degeneracija.  Lutein je koristen za zdravje oči, saj absorbira vrsto škodljivih žarkov modre svetlobe, ki vstopajo v oči in kožo, spreminjajo DNK in povzročajo poškodbe prostih radikalov.

Izboljša zdravje srca

Avokado (in še posebej avokadovo olje) spodbuja zdravje srca z uravnavanjem lipidov v krvi.

Diete z zmerno visoko vsebnostjo zdravih maščob-zlasti mononenasičenih maščob ali MUFA- naj bi učinkoviteje blokirale kopičenje oblog v arterijah kot diete z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Poleg vsebnosti maščob lahko vlaknine v avokadu in prisotnost beta-sitosterolnih spojin, magnezija in kalija pripomorejo tudi k znižanju ravni holesterola in krvnega tlaka. 

 Zmanjšuje tveganje za presnovni sindrom

Presnovni sindrom je izraz za skupino stanj, ki povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca, kapi in sladkorne bolezni. Avokado naj bi bil tudi v pomoč pri visokem krvnem sladkorju, visokem krvnem pritisku, visokem holesterolu, debelosti in odvečni maščobi na trebuhu.

Bori se proti rakavim celicam

Posebna kombinacija fitonutrientov, ki se nahaja v vsakem avokadu, naj bi bila ključ do njegovih učinkov proti raku.  Fitokemikalije, pridobljene iz avokada,  naj bi prispevale k zaustavitvi celičnega cikla, zaviranju rasti in spodbujanju apoptoze v predrakavih in rakavih celičnih linijah.

Fitokemikalije iz avokada, ekstrahirane s 50 -odstotnim metanolom, naj bi celo pomagale pri širjenju limfocitov in zmanjševanju kromosomskih sprememb.

 Avokado vsebuje kar zajetno količino mononenasičenih maščobnih kislin, le te pa ponujajo boljšo zaščito pred kroničnimi boleznimi v primerjavi z drugimi vrstami maščobnih kislin saj imajo sposobnosti vplivati na zmanjšanje vnetja.

Beta-sitosterol, spojina, ki jo najdemo v avokadu, zelo ščiti prostato in je povezana z boljšo imunsko funkcijo in manjšim tveganjem za nastanek raka prostate.

Ščiti pred inzulinsko rezistenco in sladkorno boleznijo

Prehrana, bogata z MUFA, naj bi izboljšala raven inzulina na tešče pri osebah z inzulinsko rezistenco.

Uživanje prehranskih MUFA spodbuja zdrave krvne lipidne profile, uravnava krvni tlak, izboljša občutljivost celic na inzulin in uravnava raven glukoze, hkrati pa preprečuje debelost in oksidativne poškodbe celic.

Spodbuja hujšanje

V nasprotju s tem, kar večina ljudi verjame,  prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in večjo vsebnostjo zdravih maščob pospešuje hujšanje . Torej, če želite shujšati, je avokado dobra izbira.

 Maščobe so zelo nasitne in uravnavajo hormone sitosti, ki vam pomagajo, da na splošno jeste manj. Omogočajo vam tudi, da dalj časa zdržite med obroki, ne da bi bili lačni, ter tako preprečite prenajedanje z raznimi prigrizki in zasvojenost s sladkorjem.

Izboljša zdravje prebavil

Kot veste, je avokado eden najboljših sadnih virov vlaknin. Sicer odvisno od velikosti avokada, le ta vsebuje med 11 in 17 gramov vlaknin.

Hrana z veliko vlakninami je pomembna za vsakogar s težavami v prebavnem traktu, saj vlaknine pomagajo pri ravnovesju bakterij v črevesju. Povečajo lahko število „dobrih“ bakterij in hkrati zmanjšajo število škodljivih bakterij, ki so izvor številnih  prebavnih motenj. Vlaknine prav tako pomagajo pri raznih težavah z blatom in odvajanjem, ter vežejo nase odpadke in toksine.

 Maščobe so prav tako bistvene za prebavo in absorpcijo hranil, saj hranijo črevesno sluznico. Dieta z nizko vsebnostjo maščob lahko povzroči zaprtje ali simptome sindroma razdražljivega črevesja.

Izboljšuje razpoloženje

Maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju funkcij centralnega živčnega sistema in kognitivnih procesov, ker vplivajo na raven nevrotransmiterjev in pomagajo naravno uravnotežiti

hormone. Posledično se lahko vaše razpoloženje izboljša tudi, če jeste dovolj zdravih maščob. 

To pomeni, da lahko na seznam koristi avokada dodate pomoč za duševno zdravje.

Medtem ko je uživanje transmaščob lahko povezano z večjim tveganjem za depresijo, je pri naravnih MUFA ravno nasprotno.

 Zmanjša simptome artritisa

Posebne spojine, pridobljene iz olja avokada, naj bi pomagale zmanjšati simptome osteoartritisa, ki velja za najpogostejšo obliko artritisa.

Tveganja in stranski učinki 

Ko avokado uživamo v zmernih količinah, je lahko hranljiv in okusen dodatek k uravnoteženi prehrani.

Vendar pa obstaja nekaj ljudi, ki bodo morda morali omejiti uživanje avokada.

Na primer, tistim posameznikom s težavami z ledvicami pogosto svetujejo, naj upoštevajo dieto z nizko vsebnostjo kalija.  Zaradi velike količine kalija v avokadu, je morda najbolje, da je vnos tega sadeža čim manjši in se raje odločite za druga živila z nizko vsebnostjo kalija.

Čeprav je to bolj redko, imajo nekateri ljudje lahko tudi alergijo na avokado, kar  povzroči simptome kot so koprivnica, srbenje in otekline. Tisti z alergijo na lateks bi morali biti pozorni tudi na uživanje avokada, saj lahko navzkrižna reaktivnost v nekaterih primerih sproži alergijsko reakcijo.

Ne pozabite, da kljub številnim koristim avokada več ni vedno bolje. Dejansko je v avokadu veliko kalorij, zato bi pretiravanje lahko povzročilo povečanje telesne mase, še posebej, če v prehrani ne uvedete drugih sprememb in ne upoštevate teh dodatnih zaužitih kalorij.

Avokado vsebuje tudi veliko vlaknin, kar je lahko koristno v zmernih količinah. Prehitro povečanje vnosa vlaknin pa lahko povzroči prebavne težave, kot so zaprtje, vetrovi in napihnjenost.

Začnite počasi in se držite uživanja enega do dveh sadežev na dan. Poleg tega pijte veliko vode, kar lahko pomaga ublažiti stranske učinke povečanega vnosa vlaknin in spodbujati pravilno delovanje prebavnega trakta.

Zaključek

Avokado je zelo hranljiv sadež in tudi enostaven za uporabo, saj ga je mogoče vključiti v različne recepte. Predlagam vam, da poskusite avokadov namaz ali pa ga le narežete na koščke in dodate k solatam.

Če je le možno, vključite avokado v vašo prehrano in izkoristite pozitivne vplive vseh sestavin, ki se nahajajo v tem super živilu.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!