fbpx

BAKTERIJE IN MIKROORGANIZMI – NAM RES ŠKODUJEJO?

Bakterije in mikroorganizem … Oziroma – ali ni bakterija enako kot mikroorganizem?

To je vprašanje s katerim se povprečni smrtniki sploh ne obremenjujemo. Vsaj ne do trenutka, ko začnemo o tem razmišljati. Potem pa nas lahko hitro zanese. Vsaj mene, ki rad filozofiram in analiziram.

Ob branju o bakterijah in mikroorganizmih lahko postanemo celo panični. Začnemo se lahko bati teh nevidnih ubijalcev, ki prežijo za nas. Postanemo kot Monk iz serije, ki se sploh ne upa rokovati z nikomer, saj se boji, da bi se tako s čim okužil. Ja no … če dobro pomislimo, smo to zaradi trenutne situacije s Covid-19, postali skoraj vsi.

Dobro je vedeti, da nas povsod obdajajo bakterije. Da ne bom predolg, bom bistvo napisal čisto na hitro. Četudi ti morda bereš počasneje 🙂 (a ni cool, da se lahko ob tako resni temi, kot so ubijalske bakterije, še vmes pošalim?)

No … šalo na stran … Greva na učno uro o bakteriji.

Bakterije so mikroorganizmi,  ki so tako majhni, da jih s prostim očesom sploh ne vidimo. Obstajajo pa tudi mikroorganizmi, ki niso nujno bakterije.

Vem, to, da poznate razliko med njimi, vam kaj veliko ne bo koristilo v splošnem življenju. Bo vam pa koristilo, če se začnete zavedati, da so bakterije lahko povsod. Tudi v živilih. In, da se s temi bakterijami lahko okužite tako močno, da se posledic ne znebite dolga leta.

A ni vse tako črno, nekatere bakterije so tudi dobre, takšne, ki jih v telesu potrebujemo. Problem je le v tem, da tako, kot v današnjem času težko ločimo med tem, kateri človek je dober ali slab, tudi pri bakterijah ne zmoremo vedno ločiti nevarne od nenevarne. Zato je potrebno dobro poznavanje osnov.

Poglejmo najprej na hitro, kaj sploh je bakterija. Kot navaja naš NIJZ (in še cel kup učbenikov s tovrstno snovjo), so bakterije mikroorganizmi, ki jih s prostim očesom na vidimo, ampak jih vidimo le pod mikroskopom. Po obliki so lahko okrogle, palične in spiralne. V živilih pa se nahajajo ali v živi obliki ali pa v speči obliki, torej v obliki spor. Pomembno je, da veste tudi, da za svoj obstoj nekatere potrebujejo kisik, druge ga ne potrebujejo, vse pa potrebujejo hrano, vlago in primerno temperaturo. 

Dobre bakterije v hrani sodelujejo pri izboljšanju kvalitete živila – kot primer lahko navedem fermentacijo mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja. Škodljive bakterije pa, za razliko od dobrih, povzročajo okužbe in zastrupitve z živili. Ne skrbite – če boste natančno upoštevali moje napotke, pri pripravi hrane, se ne boste zastrupili z njimi. Ste pripravljeni na nasvet, ki vas bo obvaroval pred bruhanjem, drisko in obiskom bolnišnice, ki je posledica zaužitja bakterije? Ja?

” Ko pripravljate hrano, bodite pozorni na to, da hrano pripravite na takšen način, da jo dobro in dovolj toplotno obdelate.” Na tak način se boste znebili določenih bakterij. Določene so pa žal odporne na toploto in proti njim ne morete ničesar. Seveda je tukaj tudi hrana, ki jo jemo surovo in, ki ni toplotno obdelana. Tukaj gre za majhen riziko. Razna zelenjava še ni tak problem, če je ne perete  oporečni vodi, se pa težava pojavi pri hrani, kot je recimo priljubljen suši. Tukaj žal prevzemate tveganje in samo upate lahko, da v njem ni bakterij, ki bi vam škodovale.

Ko govorimo o bakterijah in mikroorganizmih pa je dobro vedeti tudi to, da se mnogi nahajajo tudi v naši črevesni flori. A to je tema za nov zapis, s katerim vam postrežem kmalu.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!