fbpx

BAKTERIJE V PIŠČANCU, MLEČNIH IZDELKIH IN V ČREVESJU

Pripravljate piščanca? Ga preden ga daste v ponev in popečete splahnete pod vodo ali ga vzamete iz embalaže, razrežete, daste v ponev in spečete brez, da bi ga splahnili?

PREBERI VEČ

Čeprav je vprašanje na prvi pogled neumno in imate morda v mislih odgovor, da ga je potrebno splahniti, ker se je valjal bogvekje, je ta odgovor napačen. Umivanje ni potrebno. Saj mletega mesa tudi ne spirate pod vodo, ali?

Zakaj je zgoraj zapisano vprašanje pomembno – zaradi mikroorganizmov, ki jim pravimo bakterije in, ki so prisotne v živilih v živi ali v speči obliki, za svoj obstoj pa potrebujejo hrano, vlago in primerno temperaturo. Več o njih preberite v članku (članek Bakterije in Mikroorganizmi) , kjer med drugim izveste tudi to, da so v hrani dobre in škodljive bakterije.

Dobre bakterije v hrani sodelujejo pri izboljšanju kvalitete živila – kot primer lahko navedem fermentacijo mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja. Škodljive bakterije pa, za razliko od dobrih, povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.

In zakaj torej piščanca ne spiramo pod vodo? Zaradi križne kontaminacije.

Haaa? :O Kaj si si pa sedaj zopet zmislil?

Ja nisem si. Križna kontaminacija je en čudovit izraz za prenos mikroorganizmov in/ali drugih bakterij iz ene na drugo vrsto hrane preko vode, rok, opreme, delovnih površin, nožev ali drugega pribora. Križna kontaminacija je tudi eden izmed glavnih vzrokov zastrupitve s hrano. A o tem drugič.

Ker se mi zdi, da sem te v zgornjih vrsticah precej prestrašil je zdaj čas, da ti povem še nekaj o dobrih bakterijah, ki so v hrani in za katere je zaželeno, da jih vnašamo v telo, saj pozitivno vplivajo na naše zdravje, z njihovim dodajanjem pa uravnovesite črevesno mikrofloro:

– ki mora naše telo varovati pred škodljivimi dejavniki,

– ki spodbuja naš imunski sistem,

– ki nam pomaga pri razgradnji hrane in pri pridobivanju hranil in,

– ki onemogoča rast škodljivih bakterij, ter s tem preprečuje prebavne težave.

Te bakterije torej delujejo na treh glavnih ravneh:

  • Vplivajo na sestavo črevesne mikroflore
  • Okrepijo črevesno sluznico in pospešijo njeno obnovo
  • Ugodno vplivajo na imunski sistem

Na vse to pa zelo ugodno vpliva tudi kombinacija najpomembnejših prebavnih encimov in HCL – VITAGEST (povezava na https://www.bobanpaukovic.com/vitagest ), ki služi za podporo optimalni prebavi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, pomaga tudi pri razgradnji laktoze, nadvse koristen pa je tudi takrat, ko se že po zaužitju manjše količine hrane pojavijo plini, spahovanje, zgaga, teža v želodcu, napihnjenost ali zaprtje. Skrbi torej za zdravo črevo, ki je odgovorno za zdravo telo J

Viri: https://www.nijz.si/sl/bakterije-v-zivilih

http://www.veterinarstvo.hr/UserDocsImages/Edukacije/Edukativni%20materijal%20-%20osnovni%20te%C4%8Daj.pdf

https://www.waya.si/si/dobre-mlecnokislinske-bakterije/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!