fbpx

Beljakovine v prehrani in zakaj so tako zelo pomembne?

Ker so beljakovine eden izmed ključnih gradnikov človeškega telesa in, ker so vsi organi, vezivno tkivo, mišičevje in okostje sestavljeni iz beljakovin, je uživanje beljakovin izjemno pomembno za naše zdravo telo. Brez tega, da beljakovine vnašamo v telo, enostavno ne gre, saj je beljakovine treba redno vnašati v telo, ker jih telo samo ne more proizvajati.

PREBERI VEČ

Velikokrat poudarim, da je v znanju moč in, da se je potrebno informirati vsaj o osnovah. Osnovno pravilo glede uživanja beljakovin pa je, da jih moramo jesti.

Če beljakovin v prehrano dlje časa ne vnašamo, imamo problem, ki se na dolgi rok začne odražati v slabšem zdravju in slabšem performansu.

Rešitev predstavlja redni vnos beljakovin, ki ga enakomerno razporedimo preko celega dneva. Na ta način zagotavljamo konstantne aminokisline v plazmi, kar pomeni, da bo naše telo brezhibno delovalo.

Priporočilo strokovnjakov je, da bi naj zaužili med 1,6 in 2,2 g beljakovin za vsak kilogram telesne teže na dan. Kateri cifri se približamo je odvisno od tega, kako smo oz. nismo aktivni. Torej, če tehtate 55 kilogramov in ste zmerno aktivni, potem je priporočljiv vnos beljakovin cca. 110 gramov v enem dnevu.

Vendar pozor – to ne pomeni, da pojeste en piščančji zrezek, ki tehta 150 gramov in mislite, da ste pojesli 150 gramov beljakovin in tako zadostili vašim dnevnim potrebam. Ni tako. 100 gramov piščančjih prsi namreč vsebuje le 31 gramov beljakovin, kar pomeni, da bi morali pojesti kar 400 g piščančjih prsi, če bi jedli samo piščanca. To pa več ni tako enostavno. Verjetno eni suhi gospodični to ne bi bilo enostavno, čeprav ne dvomim, da bi ji uspelo. Ampak ne vsak dan. Priporočam, da se beljakovine vnesejo v vse obroke, ter, da izbirate med različnimi vrstami mesa, med ribami in mlečnimi izdelki. Če seveda niste vegetarijanci. Če ste sicer stojite pred izzivom, ampak nikakor pred nemogočim. Vse se z malo iznadljivosti in znanja o prehrani da. Ampak – o tem, kako v tem primeru izbrati dobre vire beljakovin, drugič.

Neprijetnemu in zamudnemu tehtanju se izognete tako, da uporabite kar svoje roke. Če smo še vedno pri primeru naše 55 kilogramske gospodične, bo le ta izbrala meso v velikosti ene njene dlani, moški pa bo to količino podvojil.

Če malo spremljate vaše vnose beljakovin v telo, ste verjetno ugotovili, da dnevnega vnosa, še posebno, če niste velik ljubitelj mesa, ni tako enostavno doseči. Če ste res na meji in ne veste, kako bi priporočljivemu vnosu zadostili, lahko izberete kak proteinski šejk in si ga vmešate med sadje in zelenjavo, ter na ta način dobite super hranljiv smoothie.

Če želite izboljšati svoje prehranjevalne navade in ne veste kako, mi pišite na info@bobanpaukovic.com. Z veseljem pomagam!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!