fbpx

BETAIN – pomembna aminokislina, ki ti bo pomagala pri hujšanju

Ti je kdaj kdo svetoval, da bi nujno moral v svoje telo vnašati BETAIN in nisi imel pojma, kaj to sploh je?

In potem si se kar naenkrat znašel pred celim spiskom strani, ki prodajajo BETAIN ali Betain HCL, nobena izmed teh strani, kjer jih prodajajo, pa ti ni dala konkretnega odgovora na to, kaj betain sploh je in zakaj bi ga naj vnašal v svoje telo.

 

Vitagest

Edina informacija o tej snovi, ki si jo dobil je to, da prispeva k presnovi homocisteina in, da ne smeš prekoračiti priporočene dnevne doze, saj ti lahko prekoračitev v tem primeru močno poviša raven holesterola v krvi.

Ta informacija te je tako prestrašila, da si se po nekaj neuspelih poskusih iskanja odločil, da boš opustil misel na to, da izveš, kaj je betain in se raje še naprej posvečal bolj pametnim stvarem v svojem življenju.

Tudi prav. S tem vsaj nisi zapravil dragocenih ur svojega življenja za sedenje in brskanje po spletu.

Žal pa jaz nisem mogel mimo tega, da raziskujem naprej, saj je BETAIN res zelo pomemben.

Ne samo zame, ampak tudi zate. In prav je, da tudi ti veš zakaj. Zato ti bom čisto laično to razložil.

Betain je amino kislina, ki ima veliko pozitivnih učinkov pri:

  • premagovanju težav s srcem,
  • pri izboljševanju telesne kompozicije
  • pri pridobivanju mišične mase in
  • izgube maščobe.

Zakaj? Ker ima zmožnost za spodbujanje sinteze beljakovin v telesu.

Betain je znan tudi kot trimetilglicin, betain hclhidrloklorna kislina ali kot glicin betain.

Čeprav njegova priljubljenost pri laikih in pri rekreativnih športnikih šele narašča, pa Betain ni nekaj novega. Že dolga leta namreč preučujejo njegov vpliv pri zdravljenju kardiovaskularnih bolezni, šele pred kratkim pa so ga zaradi njegove sposobnosti sinteze beljakovin začeli vključevati v prehranske dodatke, proteinske praške in ostale produkte, ki so namenjeni izboljšanju performansa in telesne kompozicije.

Tako kot nekateri vitamini B, vključno s folati in vitaminom B12, se betain šteje za “metil donatorja”. To pomeni, da pomaga pri delovanju jeter, razstrupitvi in celični delitvi v telesu. To je čisto nekaj drugega, kot si mislil, da pomeni metil donator, kajne? 

Njegova najbolj pomembna naloga, ki jo ima, pa je, da pomaga telesu procesirati maščobe.

Torej, če ti kdo zastavi vprašanje, za kaj se betain uporablja v dopolnilni obliki, mu lahko z gotovostjo zatrdiš, da je najbolj obsežno raziskana korist betaina podpora pretvorbe aminokisline homocisteina v krvi v meionin. Ta pretvorba pa je pomembna zato, ker čeprav so aminokisline kritične spojine, ki so nujne za številne telesne funkcije, študije kažejo, da so visoke ravni homocisteina lahko škodljive za krvne žile. To pa lahko vodi do razvoja kopičitve plakov in stanja, imenovanega ateroza (zamašene arterije). Preveč homocisteina v telesu pa lahko vodi tudi do osteoporoze in do motenj vida.

Vsekakor so to nevšečnosti, ki si jih ne želiš, sploh, če lahko sam poskrbiš, da do njih ne pride.

Zato ti toplo priporočam, da poskrbiš za ustrezen vnos v telo.

”Kako?” si se verjetno ravnokar vprašal.

Betain najdeš že v osnovni prehrani: v pšenici, ki je danes najbolj dostopno živilo. Če pa si fan novodobnih diet, ki odsvetujejo žita, še posebej pšenico ali pa si nanjo alergičen, ga še vedno lahko v telo na naraven način vneseš s kvinojo, rdečo peso, s špinačo, ržjo, grahom, fižolom, kamutom, bulgurjem, s sladkim krompirjem, s puranjimi prsmi, teletino ali z govedino.

Kaj pa količine?

Naša telesa so zelo različna, zato vsako izmed njih potrebuje drugačno količino. Ravno zaradi tega ni določenega priporočila za vnos, a povprečje za večino ljudi na dan je med minimalno 650 do 2000 miligramov, če izboljšujete performans in veliko trenirate je minimalni vnos malenkost dvignjen. Še vedno za to zadostuje običajna prehrana, a morda se odločite tudi za vnos v obliki kapsul. Sploh, če vam je pomembno, da izoblikujete telo.

A vseeno, POZOR pri doziranju! Ne jejte ga na prazen želodec in pozor glede neželenih učinkov, ki so hudo neprijetni, sploh, če ste v družbi. Prihaja lahko do driske, želodčnih motenj in slabosti. Če imate bolezni srca ali jeter, pa se pred jemanjem dopolnilo jemljite le s pomočjo zdravnika.

Kdaj ga jemati?

Za kar najboljšo absorpcijo vam svetujem, da kombinirate jemanje z vnosom folne kisline in z vitaminom b6 in b12 – tako je absorbcija najvišja. Kadarkoli v dnevu, lahko pred, med ali po obroku.