fbpx

BOLEZEN MODERNEGA SVETA – CELIAKIJA

Moderni svet prinaša številne moderne tegobe. Ena izmed njih je tudi celiakija, ki je šele 25 let nazaj postala bolezen, zadnja leta pa tudi izdelki na policah z zdravo prehrano pričajo o tem, da je ta bolezen med nami postala precej pogosta.

Če je nimate sami, gotovo poznate vsaj eno osebo, ki se z njo sooča. Da boste bolje razumeli, da gre za resnično bolezen in ne zgolj za to, da je nekdo izbirčen pri hrani, vam danes celiakijo malo bolj podrobno predstavljam.

”Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten, oziroma na njegov alkoholni izvleček gliadin. Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri.’‘ To je definicija bolezni celiakija, ki je objavljena na spletni strani društva celiakija Slovenija. Ja – celo slovensko društvo za celiakijo imamo.

Bolezen je namreč v zadnjih letih postala tako pogosta, da njeno ime poznajo skorajda vsi.

Čeprav ni življenjsko ogrožajoča, si je prav nihče ne želi, saj to pomeni, da v telo ne bo smel vnašati ničesar, kar vsebuje gluten. Če dobro pomislite, so to to skoraj vsa živila, ki jih imamo radi.

Celiakija se lahko pojavi že v otroštvu, lahko pa šele v odrasli dobi. Kaže se v različnih oblikah:

  • pri nekaterih le kot slabokrvnost, pri ostalih pa še veliko huje.
  • Zaradi motenj vsrkovanja vitaminov iz hrane v telo se v telesu lahko pojavljajo hujše težave – kot so na primer bolečine, nenadni zlomi, okrnjenost hoje, kar je vse posledica nepravilno vsrkanega vitamina B in kalcija.
  • Prizadeti so lahko živci, kar je posledica pomanjkanja vitamina B12 in folne kisline.
  • Lahko se pojavi slabo strjevanje krvi, kar je pomanjkanje vitamina B.
  • Lahko se pojavi tudi nočna slepota, ki je posledica pomanjkanja vitamina A.
  • Obstaja tudi možnost, da bolniki začnejo krvaveti iz prebavil, sečil in nosu.

Kdaj? Takrat, ko zaužijejo gluten.

Najhuje pa je, da zdravila za to bolezen zaenkrat še ni. Stroga dieta, kjer v telo glutena ne vnašamo, je trenutno edini način zdravljenja.

Pred leti je izbira prehrane, ki glutena ne vključuje, bila precejšen izziv, saj tovrstne hrane ni bilo veliko, dandanes pa se police z zdravo prehrano kar šibijo pod številnimi brezglutenskimi izdelki. Ti izdelki so po okusu precej podobni tistim, ki gluten imajo, žal pa bolnike precej udarijo po denarnici, saj so precej dražji od ostalih.

Viri: https://www.delo.si/polet/kaj-je-celiakija-in-kako-jo-zdravimo/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!