fbpx

Bolezen ust, rok in nog

Ko gre za zdravje naših otrok, velikokrat kompliciramo še bolj, kot je normalno. Nenazadnje je govora o naših otrocih, ki jim želimo vse najboljše. A, ko gledamo nazaj v preteklost lahko vidimo, da je v današnjem času tukaj ogromno bolezni, ki jih takrat, kot smo mi lulali v plenice, še ni bilo. Zdaj je drugače. Naši malčki se spopadajo s čudnimi boleznimi, ki jim včasih sploh ne znamo izgovoriti imena.

Ena izmed bolezni, ki se jim novodobni mali otroci skoraj ne morejo izogniti, je bolezen z dolgim imenom Bolezen ust, rok in nog, ki, tako, kot samo ime pove, napade usta, roke in noge. To je izjemno pogosta bolezen pri otrocih, ki so mlajši od 5 let, napade pa lahko tudi odrasle.
 

Bolezen je virusna, povzročajo pa jo enterovirusi imenovani Coxsacki.

Bolezen je blaga, v redkih primerih pa je potek bolezni težji in lahko povzroči še nevrološke komplikacije.

Je zelo hitro prenosljiva bolezen z inkubacijskim časom od 4 do 6 dni po okužbi. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi.

Simptomi na katere morate biti pozorni so:

  • vročina,
  • bolečine v žrelu
  • in kožni izpuščaj, ki se pojavi na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleči mehurčki se pojavijo tudi v ustih, na jeziku in na nebu ustne votline.

Vročina traja od 4 do 5 dni, izpuščaji in razjede pa približno en teden.

Prenos bolezni je preko sline, nosnih izločkov, preko blata ali preko okuženih predmetov.
Sledi razmnoževanje v spodnjem delu črevesja, v manjšem obsegu tudi v ustih. Virusi nato potujejo v področne bezgavke in od tam po telesu, tudi v kožo in povzročajo značilno klinično sliko.

Zanimivo je, da bolezen lahko poteka tudi povsem brez simptomov, virus pa se lahko izloča z blatom še več tednov po okužbi.

Bolezen ust, rok in nog se pojavlja poleti in jeseni, začne pa se tako, da otroka najprej boli v ustih, zaradi česar tudi začne odklanjati hrano. Vročina je lahko prisotna, a največkrat je na začetku ni. Potem se pojavijo spremembe v ustih in kožni izpuščaj.  Nato mehurčki popokajo in na koži nastanejo erozije sluznice.

V primeru, če vaš otrok zboli bodite pozorni na to, da redno umivate roke z vodo in z milom, ter pazite na to, da ne okužite samih sebe, saj tudi odrasli, kot sem že omenil, na to bolezen nismo imuni in jo lahko ravno tako dobimo. Ravno tako pazite na to, da ne boste izmenjevali osebnih predmetov za osebno higieno in pribora.

Pogosto prezračujte zaprte prostore, čistite igrače s katerimi se igra vaš otrok, ter vse površine, katerih se otrok pogosto dotika.

ZDRAVLJENJE bolezni je simptomatsko. Potrebno je spremljati telesno temperaturo, skrbeti za ustrezen vnos tekočine, blažiti bolečine in otroka opazovati. Zaradi bolečih sprememb v ustih se lahko pojavijo težave pri hranjenju in uživanju tekočine, zato otroku ponudimo starosti primerno, na sobno temperaturo, ohlajeno tekočino in mehko hrano. Na mesto izpuščajev ne nanašamo nobenih mazil ali krem. Ker je bolezen virusna, antibiotiki nimajo mesta pri zdravljenju.

Viri:

https://www.zd-lj.si/zdlj/images/Navodila_za_star%C5%A1e/Bolezen_rok_nog_in_ust.pdf

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!