fbpx

Bolezni se lahko kažejo na obrazu

Si kdaj gledal kakšno zdravniško serijo in se popolnoma navdušil nad nezemeljsko sposobnostjo katerega izmed zdravniških likov, ki je s pogledom v oči ali na kakšno liso, ki jo je pacient imel na obrazu, postavil diagnozo?

Kaj pa, če ti povem, da ne gre za nikakršno čudežno sposobnost in za noben prirejen scenarij, ampak, da gre samo za preprosto razbiranje bolezni iz obraza, ki je podobno razbiranju poti iz zemljevida, pri čemer moraš poznati le nekaj osnovnih zakonitosti obraza in človeške anatomije.

Precej kul ne?

Čeprav zna biti tudi precej neprijetno, ko hodiš po mestu, gledaš ljudi in veš, da se jim na obrazu zrcalijo simptomi določenih bolezni, ki jih morda niti sami še niso diagnosticirali.

A teh stvari ni dobro poznati zaradi drugih, ampak zaradi tega, ker si lahko sami diagnosticirate določena zdravstvena stanja in po potrebi obiščete zdravnika.

Pa poglejmo, kaj vse nam lahko sporoča obraz:

RUMENA KOŽA NA OBRAZU

Rumena koža na obrazu je lahko posledica stranskega učinka zdravil – npr. zdravil za sladkorno bolezen ali pa zdravnik za visok pritisk, lahko pa je tudi znak poškodbe jeter.

RJAVE LISE NA KOŽI oz. melasma so lise, ki so pri ženskah kar 10-krat pogostejše kot pri moških. Lahko so različno velike, povzroči pa jih hormon estrogen. Najbolj pogosto te lise nastanejo v obdobju nosečnosti ali pa pri uporabi kontracepcijskih tablet.

RDEČA LICA: rdeča lica sama po sebi niso nič nenavadnega. Še več – včasih je celo veljalo za prikupno, če je ženska stopila v prostor in so se ji zarisala rdeča lička. Žal pa rdečica ni le posledica prehoda iz hladnega na toplo ali obratno, ampak lahko nakazuje vnetje kože ali težave v notranjosti telesa. Ena izmed njih je Cushingtonov sindrom, pri katerem imamo prekomerne količine hormona kortizola, ki povzroči otekanje krvnih celic.

Še eno resno težavo lahko kažejo VIJOLIČNA ALI MODRA LICA. Ta nakazujejo nizek nivo kisika v krvi, ki je posledica hipertenzije (povišanega pritiska v arterijah, zaradi česar se v kri prenese premalo kisika).

Na obrazu se lahko naredi tudi IZPUŠČAJ V OBLIKI METULJA, ki je lahko simptom bolezni lupus – to je redka avto-imuna bolezen, ki povzroča še utrujenost in bolečine v sklepih, bolj pogosto se pa pojavi spomladi in poleti.

POUDARJENE GUBE OKOLI OČI IN UST lahko nakazujejo na to, da vam primanjkuje vitamina B. 

TEMNI PODOČNJAKI so včasih nakazovali na to, da neka oseba ne spi dovolj. In še danes je tako, da se pojavijo ob pomanjkanju spanca. A to še ni vse. Pri ljudeh, ki pijejo alkoholne pijače in, ki kadijo so ti podočnjaki še temnejši. Lahko pa tudi nakazujejo na težave z ledvicami.

BLEDICA ni samo znak slabosti, ampak lahko nakazuje tudi na pomanjkanje železa v krvi.

RAZPOKANE USTNICE niso samo posledica izpostavljenosti mrazu, ampak lahko nakazujejo na pomanjkanje vitamina c.

TANJŠANJE OBRVI nakazuje na premalo delovanje ščitnice. Ščitnica v tem primeru ne proizvede dovolj hormona tiroksina, ki je ključen za normalno delovanje lasnega folikla.

PSORIAZA je stanje, ki nakazuje na raka na pljučih in lymphom. Pri ženskah je psoriaza lahko povezana tudi s Crohnovo boleznijo (tu naj bo link na članek o tem), osteoporozo, zadnje študije pa kažejo tudi, da imajo ljudje, ki se jim psoriaza kronično pojavlja višje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni – tveganje pa je še povišano pri kadilcih, tistih z diabetesom in prekomerno težkih ljudeh.

Če torej opazite katerega koli izmed zgoraj opisanih pojavov, postanite pozorni na opisane simptome in raziščite ozadje, saj si lahko s tem rešite življenje.

Viri: https://hms.harvard.edu/magazine/skin/attuned-signs-trouble

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!