fbpx

Če imaš rad sebe, še ne pomeni, da si sebičen

”Imej se no malo rad/a in ne delaj takih stvari…” ”Kaj ti se res nimaš nič rad/a, da prenašaš, da tako delajo s tabo?”

Kolikokrat ti kdo od prijateljev reče kaj podobnega? Si takrat jezen na njega? Si se morda že navadil na njegove komentarje? Ali pa ti pridejo do živega? Morda se pa le sprašuješ, kako bi se lahko imel rad, če pa delaš take bedarije, kot jih. Ali pa to, da se imaš rad enačiš s sebičnostjo, egoizmom in zagledanostjo vase. Vprašanj, ki se tičejo nas, naše samopodobe in naše notranje rasti je ogromno in, če le imamo interes, si jih lahko zastavljamo iz dneva v dan in se trudimo nanje poiskati odgovore, čeprav nam to predstavlja velik izziv. Nemalokrat pa seveda stvari tudi pometemo pod preprogo in se pretvarjamo, da ne obstajajo.

V tej objavi bo tekla beseda o tem, kako poskrbimo za sebe in se naučimo sami sebe imeti bolj radi, ter tako zvišamo svojo samopodobo.

Vedeti moramo, da je slaba samopodoba posledica večih različnih dejavnikov. To so negativne izkušnje v otroštvu, slab odnos s starši, z vrstniki. K temu lahko vpliva tudi to, da nas kot otroka niso dovolj hvalili, čeprav smo si to zaslužili. Težave pri učenju. Kakšne telesne hibe. Norčevanja s strani vrstnikov tekom odraščanja. Odrivanje partnerja na kakršnemkoli področju.

Vsi ti mikro-dejavniki privedejo do tega, da se začnemo slabo počutiti in da izgubljamo občutek o tem, koliko smo vredni. Začnemo verjeti, da nismo vredni veliko in, da si zaslužimo samo to, kar dobimo. Tudi, če je vse to bolj slabo. Opisan način dojemanja samega sebe je zelo pogost v slabih in nefunkcionalnih odnosih. Tam cel odnos temelji na tem, da eden izmed partnerjev poskrbi za to, da zlomi drugega partnerja na tak način, da mu zamaje samopodobo do te mere, da slednji začne konstantno dvomiti vase in v svoje sposobnosti. Ni se več zmožen postaviti sam zase, nima več občutka o tem, koliko doprinese k odnosu in posledično ni zmožen začrtati jasnih mej v odnosih, kar navadno privede tudi do tega, da se začne izogibati ostalim ljudem in socialnim aktivnostim.

Zanimivo je to, da samopodoba velikokrat ni odraz dejanskega stanja. Velikokrat imajo ljudje, ki so v resnici super in zelo sposobni, tako izkrivljeno podobo sami o sebi, da se dajejo v nič. To pa močno vpliva na njihovo družabno življenje, počutje, kariero. Če tudi sami veste, da vaša samopodoba ne odraža dejanskega stanja in si jo želite izboljšati, začnite delati na sebi in jo zvišajte.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

–        ZASTAVITE SI NEKAJ MANJŠIH CILJEV IN SE JIH POTRUDITE DOSEČI.
Ni pomembno, če so ti cilji povezani z vašim vizualnim izgledom, z vašo kariero ali pa mogoče predstavljajo nekaj, kar si že dolgo želite narediti. Pomembno je to, da boste takrat, ko boste te cilje počasi dosegali, postajali vedno bolj samozavestni in s tem se bo dvigala tudi vaša samopodoba, ter tudi samozavest. Pazite le na to, da si boste zastavili realne cilje, ki jih boste lahko dosegali. Če bodo vaši cilji večji, potem uporabite manjši trik in jih razdrobite na manjše.

–        SPREJMITE, DA NE BOSTE VSEM VŠEČ IN SE NE TRUDITE, DA BI VSEM UGAJALI.
Na ta način se boste začeli fokusirati na sebe, svoje želje in svoje življenje in ne boste več delali za to, da dosežete pričakovanja ljudi, ki v resnici sploh niso pomembni.

–        SPREJMITE TUDI LASTNOSTI, KI JIH IMATE, PA VAM MORDA NISO VŠEČ.
Ali pa jih odpravite. Na ta način se ne boste več obremenjevali z nepotrebnimi stvarmi, ampak boste vajeti življenja vzeli v svoje roke.

–        ZAPUSTITE TOKSIČNE ODNOSE
To je pomemben korak, ki pa je najtežji izmed vseh. Včasih niti ne vemo zakaj vztrajamo v določenih odnosih. Najbolj pogosto je odgovor – iz navade. Vedite, da če vam odnos ne služi za veselje, je bolje, da ga zapustite. To ne pomeni, da morate zapustiti prijatelja v stiski, ampak, da morate iti stran od osebe, ki vam preprečuje lastno srečo.

Ko se naučite imeti radi sami sebe, se bo vaše življenje spremenilo. Seveda na bolje. Res je, da bodo ljudje, ki jim je ustrezalo, da ste takšni kot ste, odpadli iz vašega življenja, ampak čudežno se bodo v vašem življenju pojavili takšni ljudje, kot si jih želite.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!