fbpx

CHRONOVA BOLEZEN

Zanimivo, a precej strah zbujajoče dejstvo o boleznih je, da nekaterih bolezni ne moremo preprečiti, pa naj delujemo še tako skrbno in preventivno.

Take bolezni so avtoimunske bolezni.

Ne glede na to, kako močno se trudimo, in jemo kvalitetno prehrano, se redno gibljemo in se izogibamo stresu, lahko njihovo pojavnost zgolj časovno zamaknemo, ne moremo pa jih preprečiti.

Vem, ob misli na to te kar stisne v želodcu.

In tega ne govorim zato, da bi te prestrašil, ampak zgolj zato, da bi te pripravil na to, da se naučiš prepoznati zgodnje simptome in jih pravočasno zdraviti.

Ena izmed takih bolezni, ki močno vpliva na kvaliteto življenja in se pojavlja v mlajših letih (povprečje je 25-let), je CROHNOVA BOLEZEN.

Pri tej bolezni lastni imunski sistem napada gastrointestinalni trakt in s tem povzroča kronično vnetje.

Kaj to pomeni v praksi?

Da ima tisti, ki ga bolezen prizadene, ponavljajoče trebušne krče in drisko, lahko tudi izgubo teka, slabost, hujšanje, vnetje sklepov …

Pa saj to ni nič takega … včasih je dobro nekaj dni imeti drisko in zmanjšan apetit … (si morda mislite) … A ne, če imate crohnovo bolezen, saj ne gre le za te simptome, ampak za zelo resno bolezen pri kateri ne moremo nikakor vedeti, kateri del gastrointestinalnega trakta bo prizadet – lahko, da bo to le en delček, lahko pa se vnetje pojavi kar povsod, po celem traktu.

Možno je tudi, da so določeni deli bolj vneti, kar na dolgi rok povzroči razjede. V najslabšem primeru crohnova bolezen vodi do popolne obstrukcije črevesja ali še hujšega pojava, predrtja razjed, ki povzročijo, da črevesne baterije pobegnejo iz črevesa na plano in okužijo okoliške organe.

V tem primeru …

Hja …

Boljše bo, da se naučite bolezen pravočasno prepoznati, da do tega ne pride. 

Znakov, ki kažejo na Crohnovo bolezen je ogromno.

 V aktivni fazi se lahko pojavijo diareja, bolečina in krči v trebuhu, kri v blatu, razjede (pri pregledu se opazi, če se nahajajo v ustih), zmanjšan apetit in izgubljanje telesne mase, vetrovi, bruhanje, slabost, slabokrvnost, … Lahko se pojavijo tudi vročina, utrujenost, artritis – vnetje sklepov, vnetje očesa, izpuščaji na koži, vnetje jeter in žolčnih vodov, pri otrocih zaostanek v rasti in spolni dozorelosti.

Sem že omenil, da je najbolj pogosta pri mladih ljudeh?

Zdravljenje Crohnove bolezni je dolgotrajno in zelo kompleksno. Navadno se bolnikom predpišejo protivnetne učinkovine, kortikosteroidi, imunodepresivi, antibiotiki, diete, zdravila proti driski, odvajala, tablete proti bolečinam, tablete za nadomeščanje železa, vitamin B12, vitamin D in kalcij, v najhujših primerih pa je potrebna tudi operacija.

To pa še ni vse ….

Tisti, ki imajo Crohnovo bolezen, morajo še veliko bolj paziti na to, kakšna je njihova prehrana, kot pa tisti, ki imajo zdrav imunski sistem in zdravo črevesje.

In ne, z njo Crohnove  bolezni ne morejo pozdraviti.

ŽAL.

Lahko pa močno olajšajo težave, ki jih imajo bolniki. Kar pomeni tudi, da prehrana, ki ne ustreza, lahko močno poslabša stanje bolnika.

Katera hrana komu odgovarja in katera ne, je odvisno od vsakega posameznika, kljub temu, pa obstajajo določene smernice, ki se jih je dobro držati.

Bolnikom se odsvetujejo mleko in mlečni izdelki, edini izjemi sta skuta in sir. Priporoča se izločitev žit in povišanje vnosa hrane, ki je bogata z beljakovinami. Ravno tako se priporoča izogibanje svežemu sadju in zelenjavi, saj lahko to dvoje vodi do poškodb vnete sluznice. Taista hrana, ki je ne smete ob bolezni jesti surove, pa se priporoča kuhana, še bolje pa kuhana na sopari in nezačinjena.

Za bolnike, ki bolehajo za crohnovo boleznijo, se priporoča tudi, da pijejo veliko vode, sveže sokove in zeliščne čaje.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!