fbpx

Diabetes in trening za moč

Trening za moč je lahko odlično zdravilo pri borbi z diabetesom tipa 2.

Trening za moč je lahko odlično zdravilo pri borbi z diabetesom tipa 2.

To ste gotovo že slišali.

A morda se niste pretirano poglabljali v to tematiko, ker to ni bilo potrebno.

Če se boste vseeno kdaj soočili s to boleznijo, pa je dobro, da imate nekje v podzavesti to informacijo, saj vam utegne koristiti.

V tem sestavku vam razložim, kakšno vlogo ima trening z utežmi pri borbi z diabetesom. Če rečem, da veliko, verjetno s tem ne boste zadovoljni, kajne? Zato bom malenkost bolj specifičen.

Dvigovanje uteži prinaša edinstvene fiziološke koristi, ki pomagajo zaščititi vaše telo pred odpornostjo proti insulinu in s tem povezanimi stranskimi učinki. Če ste do sedaj mislili, da je pri tem koristna le kardio vadba, potem se pripravite, saj boste danes izvedeli nekaj novega.

Ja, kardio je koristen. A tudi vadba z utežmi ima svojevrstno vojsko, ki je pri tem celo močnejša. Tukaj je 8 argumentov.

1. TRENING MOČI GRADI MIŠICE

Naše telo je zasnovano tako, da je več izulinskih receptorjev tam, kjer je več mišic.

Druga prednost povečane mišične mase je tudi to, da vaše telo potrebuje več glukoze za vzdrževanje, kar poveča število kalorij, ki jih dnevno pokurite. Za vsakih 10 odstotkov povečanja mišične mase, dobite 11-odstotno zmanjšanje insulinske rezistence.

2. TRENING MOČI IZPRAZNI ZALOGE GORIVA

Po dobrem treningu za moč, ste iz mišic potegnili vso gorivo. Hkrati ste s tem poskrbeli tudi za samodejno izboljšanje sposobnosti telesa za obvladovanje glukoze. Pravzaprav bi lahko rekli tudi, da vadba za moč posnema učinek inzulina, tako, da poveča hitrost privzema glukoze v krčečo mišico brez prisotnosti insulina.

3: TRENING MOČI VARUJE PRED VNETJI

Visoke ravni insulina vodijo v razvoj kroničnega vnetja. Vadba za moč ima zaščitno vlogo, dviguje antioksidativno obrambo in zmanjšuje vnetje, ki lahko poškoduje tkivo in DNK. Kako se to zgodi, ni povsem jasno, toda ena teorija je, da trening moči zmanjša nevarno trebušno maščobo, ki sprošča telesu škodljive vnetne spojine.

4. TRENING MOČI POVEČA KURJENJE MAŠČOB

V primerjavi z vitkimi in zdravimi posamezniki imajo diabetiki manjšo sposobnost izgorevanja maščob. Vadba za moč pa obnavlja sposobnost telesa za kurjenje maščob, tako, da pomaga telesu dvigniti nivo encimov in hormonov, ki sodelujejo pri izgorevanju maščob. S pravim programom treninga, ki je sestavljen v te namene, lahko obnovite metabolično fleksibilnost (to pomeni zmožnost telesa, da preklopi s kurjenja ogljikovih hidratov na maščobe) in izboljšate nadzor krvnega sladkorja. Če potrebujete pomoč pri sestavi treninga, se lahko obrnete name in mi pišete na info@bobanpaukovic.com

5. TRENING MOČI DVIGNE RAVEN ENERGIJE

Vadba za moč obnavlja mitohondrije, ki proizvajajo energijo v telesu, kar poenostavljeno pomeni, da se poveča mitohondrijska funkcija in poraba energije.

6. TRENING MOČI IZBOLJŠA KOSTNO GOSTOTO

Ljudje s sladkorno boleznijo imajo večje tveganje za osteoporozo in zlome kot tisti z zdravim metabolizmom. Kostna gostota se namreč zmanjša, ko sta ravni insulina in glukoze kronično povišani. Fizična obremenitev z utežmi je idealna za to, da spodbudi rast nove močnejše kosti in izboljša delovanje sklepov.

7. TRENING MOČI IZBOLJŠA SKUPNO FIZIČNO DEJAVNOST

Vadba za moč poveča gibljivost, izboljša razpoloženje in dvigne raven energije, hkrati pa s tem poskrbi, da so ti ljudje bolj aktivni v vsakdanjem življenju, kar odlično pomaga pri boju proti sladkorni bolezni.  


8. TRENING MOČI IZBOLJŠA KAKOVOST ŽIVLJENJA

Vadba za moč ne pomeni samo dolgočasnega dvigovanja uteži, kot si morda predstavljate, ampak je lahko precej zabavna in raznolika, zato je odlična za ljudi, ki imajo radi nove izzive.

Ste med njimi? Začnite vaditi in trenirati. To, da morda nimate nobene bolezni, naj ne bo izgovor, da ne rabite, ampak delujte preventivno in poskrbite za svoje zdravje sedaj, ko ga imate.

Vir:

https://www.poliquinstore.com/articles/do-strength-training-to-prevent-diabetes/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!