fbpx

Encim za prebavo laktoze

Encim za prebavo laktoze

PREBERI VEČ

Vas poleg tega muči še nepričakovana driska, katere vzroka ne odkrijete? Imate po hrani, ki vsebuje mleko krče v trebuhu in/ali bolečine? Se pojavljata tudi slabost in bruhanje? Če nimate kakšne druge bolezni, kot je npr. sindrom razdražljivega črevesja, obstaja velika možnost, da imate LAKTOZNO INTOLERANCO.

Za njo ste gotovo že slišali, saj je v modernem svetu zelo pogost pojav, splošno znano pa je tudi, da odrasli veliko slabše prebavljamo mleko in mlečne izdelke, kot otroci, zato bi jih naj uživali v omejenih količinah.

A kaj, ko pa so tako dobri in se jim je težko odpovedati.

Da ugotovite, če je laktozna intoleranca res vaša težava, je potrebno obiskati zdravnika, ki ima za ugotavljanje na voljo dve preiskavi – dihalni test in krvni test. Oba analizirata, če se laktoza v telesu razgradi in absorbira, ali pa se ne.

A gotovo se sprašujete, kako je mogoče, da toliko ljudi vseeno uživa ob kavicah z mlekom, skutinih tortah in odličnih jogurtih, če navedena trditev, da odrasli slabše prebavljamo mleko, res drži.

Odgovor na to vprašanje izveste ob koncu članka, še prej pa par dejstev. S starostjo intoleranca stopnjuje, nekateri ljudje pa so za intoleranco na laktozo občutljivi ne glede na starost. To so tisti, ki so imeli težjo operacijo črevesja ali želodca, ki imajo celiakijo, crohnovo bolezen (povezava na članek) ali drugo bolezen črevesja. Nekateri pa imajo laktozno intoleranco zaradi tega, ker preprosto v telesu nimajo encima, ki bi lahko prebavljal laktozo. Drugi pa preprosto ne vejo, da so intolerančni in vseeno uživajo omenjene izdelke.

Laktoza, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih, je sestavljena iz dveh sladkorjev – iz glukoze in galaktoze. Telo mora za to, da lahko laktozo v tankem črevesju, kjer poteka prebava, absorbira, razbiti to molekulo, to pa stori s pomočjo encima, ki se imenuje laktaza, nahaja pa se v tankem črevesu. Naloga encima je, da razcepi molekulsko vez med obema deloma, ki se nato vsak posamezno absorbirata v kri. Če tega encima ni, ali pa ga imamo v telesu v res majhnih količinah, se molekula ne more razbiti, torej se laktoza ne absorbira v tankem črevesju, ampak gre cela molekula v debelo črevo, kjer fermentira, to pa povzroči težave, ki sem jih omenil na začetku, predvsem težave z nastajanjem plinov, kar je lahko precej boleče za posameznika.

Zanimivo je, da ima težave s tem kar 30 – 40 odstotkov Evropejcev, kar nekaj jih za težavo sploh ne ve, zato se z njo niti ne morejo spopadati.

Kaj pa počnejo tisti, ki to vedo in kaj bi svetovali vam?

Pravilo številka ena v tem primeru je: Izogibajte se mlečnih izdelkov kot vampir česna, pa boste varni. A, ker vsi vemo, da je to praktično nemogoče, vam svetujem, da najprej ugotovite, kateri izdelki vam delajo težave in kateri ne. Eksperimentirajte počasi in z manjšimi količinami. Tudi raziskovalci iz Harvarda svetujejo enako, saj so ugotovili, da pri nekaterih ljudeh povzroča težave mleko, pri drugih pa mlečni produkti.

Druga rešitev pa so prehranska dopolnila, ki vsebujejo encim laktaza. To dopolnilo bo telesu zagotovilo dovolj veliko količino encima, da boste lahko uživali ob vaši najljubši skutni torti in po njej ne boste imeli težav.

b

Viri: https://www.dc-bled.si/ambulante/ambulantna-dejavnost/alergologija/laktozna_intoleranca/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/living-with-lactose-intolerance

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!