fbpx

Ginko Biloba

Ginko biloba se priporoča predvsem pri učenju ali delu ter v starosti za podporo kognitivnim funkcijam, saj na naraven način podpira kognitivne funkcije in prekrvavitev, kar posledično pozitivno vpliva na možnost pomnjenja (spomin).

PREBERI VEČ

Ginko Biloba

Ginko biloba se priporoča predvsem pri učenju ali delu ter v starosti za podporo kognitivnim funkcijam, saj na naraven način podpira kognitivne funkcije in prekrvavitev, kar  posledično pozitivno vpliva na možnost pomnjenja (spomin). Danes pa bomo še malo bolj podrobno spoznali to že dodobra raziskano zelišče.

Ginko biloba, znan tudi kot Dvokrpi ginko, je starodavni rastlinski izvleček, ki se na Kitajskem že tisočletja uporablja pri različnih zdravstvenih težavah. Pravzaprav gre za eno najpogosteje zaužitih zelišč, ki naj bi podpiralo zdravje možganov.

Gre za drevo, ki na Zemlji raste že več kot 300 milijonov let  in pravijo mu tudi živi fosil, saj je danes njegova zgradba skoraj enaka zgradbi fosilnih ostankov te rastiline.

Za kaj je ginko biloba dober?

Koristi ginko bilobe vključujejo izboljšano kognitivno funkcijo, pozitivno razpoloženje, povečano energijo, izboljšan spomin in zmanjšane simptome, povezane z več kroničnimi boleznimi.

Kaj je Ginko Biloba?

Ginko biloba  je naravni izvleček, pridobljen iz listov kitajskega drevesa ginko, imenovanega tudi dvokrpi ginko. Ginko ali dvokrpi ginkovec spada med najstarejša drevesa. Na Zemlji raste je že več kot 300 milijonov let in  izvira iz Azije, kjer ga uporabljajo v prehrani že več tisočletij. V Evropo je Ginko Biloba prišel v 17. stoletju, a se ga za zdravljenje pri nas uporablja šele zadnjih nekaj desetletij.

EGb761 in GBE sta znanstvena izraza za standardizirani izvleček zelene rastline ginko biloba, ki je pogosto znan po učinkih izboljšanja

delovanja možganov.

 V preteklosti se je uporabljal kot naravno zdravilo za ADHD, kot

zdravljenje demence in še več. Ginko že desetletja preučujejo v Franciji, Nemčiji in na Kitajskem.

 In čeprav se lahko uporablja tako posušene liste ginka kot semena, je danes  poudarek na učinkovitosti standardiziranega tekočega ekstrakta ginko bilobe, narejenega iz

posušenih zelenih listov rastline.

Zakaj je ginko tako močan?

Ginko biloba je varen, učinkovit in telesu koristen na številne načine, ker deluje zaščitno pred poškodbami mitohondrijev in oksidativnim stresom. Pomaga lahko pri zmanjševanju vnetja in poškodb prostih radikalov.

Vsebuje dve glavni sestavini, flavonoide in terpenoide, ki imajo močne antioksidativne

lastnosti. Mnogi so prepričani , da te sestavine lahko pomagajo upočasniti napredovanje starostnih bolezni s preprečevanjem

poškodb tkiv, celic in DNK.

Prosti radikali so zelo reaktivni delci, ki se v telesu proizvajajo med normalnimi presnovnimi funkcijami, kot je pretvorba hrane v energijo ali razstrupljanje.

Vendar lahko tudi poškodujejo zdrava tkiva in prispevajo k pospešenemu staranju in razvoju bolezni.

 Antioksidanti, ki se nahajajo v Ginku bilobi, pa lahko zmanjšajo in pomagajo preprečevati škodo, ki jo prosti radikali povzročajo. Le ti naj bi bili tudi eden od vzrokov za nastanek srčno-žilnih obolenj, raka ter tudi Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence.

Flavonoidi, k ise nahajajo v Ginku Bilobi širijo krvne žile in tako izboljšajo prekrvavljenost v možganih in tudi na okončinah. Ginko biloba izboljša  preskrbo s kisikom, glukozo in energijo. Terpeni v  ginko Bilobi zmanjšujejo zlepljenje krvnih ploščic, zaradi česar je kri  manj viskozna, njen pretok pa je boljši.

Prednosti in uporaba Ginko bilobe lahko vključujejo:

 • Podpiranje kognitivnih sposobnosti, izboljša delovanje spomina in osredotočenosti.
 • Povečanje pretoka krvi in izboljšano zdravje krvožilja.
 • Podpiranje imunskega sistema.
 • Spodbujanje okrevanja po kapi.
 • Pomoč pri zdravljenju zdravstvenih stanj, kot so težave s krvnim obtokom in tiste, ki so povezane z okvaro spomina.
 • Zmanjšanje pogostih motenj razpoloženja, kot sta tesnoba in depresija, ter tistih, ki jih povzroča PMS.
 • Zdravljenje glavobola in migren.
 • Izboljšanje libida.
 • Izboljšanje kakovosti spanja.
 • Zmanjševanje simptomov, ki jih povzročajo težave z ušesi ( omotica in tinitus).

Številne koristi Ginko bilobe, ki naj bi močno spodbujal zdravje možganov,  temeljijo na dejstvu, da gre za učinkovito protivnetno sredstvo, ki poveča antioksidativno aktivnost, zniža oksidativni stres in izboljša cirkulacijo.

Ker ginko biloba lahko pomaga povečati vnos glukoze (razgrajenega sladkorja) v možganske celice, ima potencial za izboljšanje prenosa živčnih signalov, ki so odgovorni za spomin, razpoloženje, uravnavanje srčnega utripa in zdravje oči.

Delovanje zelišča Ginko biloba ni omejeno le na možgane, temveč tudi na okončine,zato ga lahko uporabljamo tudi pri motnjah v prekrvavitvi okončin. Pri zmanjšani arterijski zmogljivosti v spodnjih udih  lahko blaži bolečino pri hoji .

V tradicionalni kitajski medicini so se ginkova semena uporabljala kot zdravilo za tuberkulozo, saj imajo močno antibakterijsko delovanje. Uporabljala so se tudi kot ekspektorans, digestiv, sedativ in antirevmatik.

Ginko biloba lahko pomaga pri boju proti vnetjem

Vnetje je sicer del naravnega odziva telesa na poškodbo ali invazijo tuje snovi.

Zaradi kroničnih bolezenski stanj, pa lahko sčasoma prekomerno vnetje povzroči trajne poškodbe telesnih tkiv in DNK.

Leta raziskav pa kažejo, da lahko ekstrakt Ginka zmanjša znake vnetja v naših celicah pri različnih boleznih.

Npr:

 • Artritis
 • Sindrom razdražljivega črevesja
 • Rak
 • Bolezni srca
 • Kap

Ste vedeli, da ginko biloba lahko pomaga ohranjati zdravje oči?

 Ginko naj bi bil koristen za zdravje oči. Namreč, to zelišče naj bi vplivalo na zmanjšanje tveganja za starostno degeneracijo rumene pege,zahvaljujoč dejavnikom, ki aktivirajo trombocite, in preprečevanju poškodb membrane, ki jih povzročajo prosti radikali.

Ginko naj bi celo lahko zmanjšal simptome rožnatih oči . Znano tudi kot konjunktivitis, rožnato oko je okužba, ki jo lahko povzročijo virusi ali bakterije in se pogosto sama odstrani v 10 dneh. Kapljice z ekstraktom ginko bilobe naj bi lahko učinkovito zmanjšale simptome rožnatega očesa, ki jih povzročajo alergije.

Zanimivosti

Ste vedeli, da se orehi ginka uporabljajo v različnih tradicionalnih japonskih jedeh?

Namreč, praženi in rahlo osoljeni gredo s svojo milo, malenkost grenko aromo odlično k riževemu žganju ali pivu.

Ginko biloba je prva rastlina, ki je zrasla v mestu Hirošima, katerega je uničila atomska bomba v drugi svetovni vojni.

Čeprav ima liste, Ginko biloba spada med iglavce.

Tveganja in neželeni učinki

Je ginko biloba nevaren? Možno je, da se pojavijo neželeni učinki ginka, čeprav se na splošno zdi zelo varno zelišče. Redki so poročali o neželenih učinkih, ki vključujejo: slabost, drisko, omotico, glavobole in alergijske reakcije (tega zelišča ne jemljite, če ste alergični na alkilfenole).

Uporablja se pri odpravljanju glavobolov, migren, srčne aritmije, astme, predmenstrualnih težavah, bledosti, driski, pri začetnih pojavih glavkoma. Mesnat semenski ovoj ženskih dreves ginka je strupen in se ne sme uporabljati surov niti posušen.

Otroci naj ne jemljejo Ginka bilobe.

Ali je varno jemati Ginko bilobo vsak dan?

Učinke ginka naj bi čutili, če ga

jemljemo več mesecev, vendar če ga nameravate uporabljati več kot 6 mesecev,pa vam svetujem, da se najprej pogovorite s svojim zdravnikom oziroma farmacevtom.

Interakcije z zdravili

Možno je, da lahko ta ekstrakt učinkuje na delovanje nekaterih zdravil, vključno z antikoagulanti in antiagregacijskimi sredstvi. Lahko tudi ovira okrevanje po operaciji ali resnih poškodbah. Tega dodatka ne uporabljajte, če jemljete zdravila, za redčenje krvi (aspirin),  antidepresive in nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen).

Vedno se je dobro držati priporočenih odmerkov pri uživanju katerega koli zelišča in jih omeniti tudi zdravniku, če jemljete tu druga zdravila na recept, se pripravljate na operacijo ali se spopadate s kakršnimi koli kroničnimi motnjami – na ta način potencialno ne pride do nevarnih interakcij.

Kje ga najdemo?

Ginko lahko najdete v kapsulah, tabletah, tekočem ekstraktu ali obliki posušenih listov v večini trgovin z zdravo hrano, lekarnah in tudi na spletu.

Ali Ginko biloba deluje takoj?

 Učinki ginka naj bi  trajali od štiri do šest tednov, odvisno od stanja, ki ga želite zdraviti oziroma izboljšati. Pomemben je tudi način jemanja in kakšne odmerke uživate, saj boste s tisto pravo količino dosegli najboljše rezultate. Večje rezultate boste morda občutili, če vam bo strokovnjak znal personalizirati način uporabe.

Ginko Biloba lahko pomaga, vendar ne pozabite, da za zdrav um in kakovost življenja lahko veliko storite tudi z uravnoteženo in zdravo prehrano, gibanjem in sprostitvijo na svežem zraku.

Zaključek

Svetujem uživanje ginko bilobe vsem tistim, ki jih mučijo kronično nizka koncentracija, zmedenost, zmanjšana telesna zmogljivost, utrujenost, glavoboli in spremembe razpoloženja, a kot sem že zgoraj omenil, ne pozabite se posvetovati z zdravnikom oziroma farmacevtom.

Ginko biloba bo imel tudi blagodejen vpliv na tiste, ki si želijo izboljšati zmožnost koncentracije in spomina, predvsem ga priporoča mladim v obdobju intelektualnih naporov (izpiti, testi) in za tiste po 50. letu, ki bi radi ohranili normalno delovanje možganov.

V kolikor se odločite za jemanje tega zelišča, vam svetujem, da ga poiščete  v standardizirani obliki ekstrakta, ki vsebuje od 24 do 32 odstotkov flavonoidov (znanih tudi kot flavonski glikozidi ali heterozidi) in od 6 do 12 odstotkovterpenoidov (triterpenski laktoni).

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!