fbpx

HRANA, KI BO GRELA VAŠ ORGANIZEM V ZIMSKEM OBDOBJU

Temperature so se spustile, naši imunski sistemi pa so pri nekaterih že začeli kazati pomanjkljivosti. Da ne omenim tudi depresivnega razpoloženja, ki nas zajema zaradi tega, ker se vstajamo po temi, pa tudi službe po koncu delovnika zapuščamo tako, da nas ne obsije sončna svetloba. Ko je zraven tega še prisotno še to, da nas zebe, smrkanje in kihanje, pa je kapa polna. Na srečo obstajajo načini, da si zimo olajšamo. Tu so kape, šali, grelniki, radiatorji in seveda nekaj, na kar morda sploh niste pomislili.

PREBERI VEČ

Obstaja hrana, ki ima na naše telo toplotni učinek. Lahko, da gre za mit, lahko, da smo se sami prepričali, da nam pomaga, lahko pa nam res pomaga. Znanstvenih dokazov vam tukaj ne bom prilagal, vam pa bom naštel nekaj hrane, ki pomaga pri tem, da vas pozimi manj zebe.

Poskusite jo in mi sporočite, katera ima na vas takšen učinek in katera ne. Vedite pa, da od enega samega zdravega obroka ne morete pričakovati čudežev.

Pa poglejmo:

ZELJE

Ni pomembno, če je zelje rdeče, belo, surovo ali kislo, zelje je izjemno dobro za naša telesa. Lahko bi mu rekli kar kralj zelenjave, saj ima poleg odličnega okusa in številnih različnih možnosti na katere ga lahko pripravimo, še veliko vitaminov. Kot zanimivost naj povem, da ima rdeče zelje več vitaminov kot belo, kislo zelje pa veliko več probiotičnih bakterij kot ne-kisano. Priporočam celo, da se le-to je surovo, saj se s kuhanjem probiotične bakterije uničujejo.

BRSTIČNI OHROVH

Brstični ohrovt je zares posebna zelenjava. Ali ga obožujete, ali pa ga ne morete spraviti po grlu. On je v svetu zelenjave to, kar so vampi v svetu mesa.

Kljub temu, da ga mnogi ne marajo, pa je odličen za naša telesa. Vsebuje namreč številne žveplove spojine, ki imajo ugoden vpliv na zdravje jeter, ter veliko vitaminov A, C, B, K, kalij in mangan.

Tudi načinov priprave za golf velikih zelenih žogic, je mnogo. Lahko ga skuhate, ga pripravite kot prilogo, lahko nanj prelijete popražene drobtine, lahko iz njega pripravite omako za testenine, juho … odvisno seveda od tega, kar vam srce poželi in od tega, kako dobri ste v kuhi.

AJDA

Ajda je super živilo. Uporablja se kot priloga gobovi juhi, iz nje lahko pripravite ajdove žgance (ki jim pozimi brez slabe vesti dodate kak ocvirek), lahko se uporablja v obliki moke za peko kruha, kot priloga jedem iz mesa, če le imate voljo do eksperimentiranja, pa jo lahko pripravite tudi kot sladico.

Ajda je bogata z vitamini, minerali, z manganom in magnezijem, zato bi jo morali v svoje jedilnike vključevati bolj pogosto.

LEČA

Leča je živilo, ki je pri nas mnogokrat spregledano. Sam sem se nanj spomnil, ko sem jedel indijski curry v katerem je bila in moram reči, da me je navdušila. Kljub temu, da raje posegam po drugih stročnicah, se bom od sedaj naprej spomnil tudi na njo, saj je zelo bogata z beljakovinami, je odličen vir vlaknin in folne kisline.

Pa tudi pogrela me je. Ne vem, če zaradi učinkovin v sebi ali zaradi vseh začimb, ki jih je curry vseboval.

Vsa živila, ki sem jih naštel vam bodo pomagala pri tem, da boste zimo preživeli bolj zdravi. Da še dodatno podžgete in zakurite vašo telo, pa vam predlagam tudi uporabo začimb. Več o njih vam zaupam v kratkem.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!