fbpx

HRANA, KI JE DOBRA ZA MOŽGANE

”Jej hrano kot zdravilo, sicer boš moral jesti zdravilo kot hrano,” je citat Steva Jobsa, ki je še kako vedel, kako pomembno je, da v svoje telo vnašamo zdravo prehrano. On je žal izkusil obe plati te njegove misli. Tudi jaz sem jih. In iz lastne izkušnje govorim, da je veliko bolje jesti hrano, ki je koristna za telo, kot pa jesti zdravila, da bi pozdravili bolezni, ki bi jih lahko preprečili, če bi jedli tovrstno hrano.

PREBERI VEČ

Danes bom spregovoril o tem, kakšno hrano bi morali jesti za to, da bodo naši možgani zdravi.

Možgani so izjemno pomembni za to, da lahko normalno funkcioniramo, da lahko ustvarjamo, se učimo, ter normalno funkcioniramo v svetu. A skrb za njih je vse prepogosto prepuščena naključju.

Ne počni tega!!!

Zavedati se moraš, da te hrana ne bo naredila bolj pametnega, bo pa pomagala pri tem, da se boš lažje premagoval vsakodnevne ovire in, da bo vsakodnevno počutje boljše.  

To kažejo tudi raziskave – in sicer pričajo o tem, da so nekatera živila še posebej pomembna za zdravje možganov in spodbujanje duševne zmogljivosti.

A kaj pravzaprav je tista hrana,  ki je dobra za možgane?

Razdelil sem jo na kategorije, pod njimi pa najpomembnejše predstavnike še dodatno opisal. Tako, da si boš zares lahko predstavljal/a, kaj in zakaj moraš jesti. Upam, da se ti ob branju pocedi kakšna slina in, da začneš v prihodnje ob sestavljanju obrokov misliti tudi na to, kako jesti bolj zdravo, ne samo bolj okusno.

  • Zdrave maščobe – oreščki, rastlinska olja, semena, avokado, losos, skuše, sardele

Te maščobe so dobre zato, ker so naši možgani sestavljeni pretežno iz maščob in zato tudi potrebujejo maščobo, da lahko normalno delujejo.

Oreščki vsebujejo ogromno hranil, ki jih naši možgani nujno potrebujejo za to, da so zdravi, bogati pa so tudi z vitaminom E, s cinkom, z zdravimi maščobami, proteini in vlakninami.

Avokado vsebuje zdrave maščobne kisline in lutein. Kot zanimivost naj povem, da se tisti, ki v telo dobijo več luteina, veliko bolje odrežejo na mentalnih testih, kot tisti, ki ga ne dobijo oz. ga dobijo v manjših količinah.

Losos, skuše in sardele so ribe, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, vitaminom B12 in selenom. Raziskave kažejo, da tisti, ki redno jejo polnomastne ribe in majo boljši spomin in se lažje učijo.

  • Antioksidanti, vitamini in minerali – sadje, oljčno olje, zelena zelenjava

Ti imajo protivnetni učinek in pomagajo možganom, da se znebijo toksinov

Jagodičevje: borovnice, jagode in robide so bogati s flavonoidi antocianini, ki izboljšujejo duševno zmogljivost tako, da povečajo pretok krvi v možgane, ščitijo pred vnetji in izboljšujejo določene signalne poti, ki spodbujajo proizvodnjo živčnih celic in celične procese, ki so vključeni v učenje in spomin.

Citrusi: pomaranče in grenivke so bogati s flavonoidi, vključno s hesperidinom, naringinom, kvercetinom in ostalimi. Ti so dobri za učenje in spomin, istočasno pa je njihova naloga to, da živčne celice ščitijo pred poškodbami.

Kar se tiče koristi pitja soka citrusov za izboljšanje spomina, je bila narejena ena super študija, ki je pokazala, da pitje 100% pomarančnega soka, pol litra na dan, 8 tednov, izboljša možganske funkcije.

  • Kompleksni ogljikovi hidrati, ki pretvorijo v glukozo in zagotavljajo gorivo za možgane – oves, stročnice
  • Temna čokolada in proizvodi iz kakava: Kakav je živilo, ki vsebuje največjo količino flavonoidov, zaradi česar proizvodi, ki vsebujejo kakav odločno vplivajo na splošno zdravje možganov, kar potrjujejo tudi študije, ki so jih napravili na starejših posameznikih.
  • Jajca – jajca so hrana, ki so dobra praktično za vse. Ker so bogata s hranili, ki so ključni za funkcije možganov jih resnično priporočam, da jih uživate kakor pogosto je možno. Selen, ki je v jajcih močno vpliva na koordinacijo, spomin, na pomnjenje, motorične sposobnosti, cholin pa je zelo pomemben za spomin in mišične funkcije. Vitamin B12 in Lutein – vizualno funkcijo. Pomemben je cel jajček, ne le beljak. Rumenjak je namreč tisti, ki pomaga pri tem, da naši možgani bolje delujejo.

Zdaj, ko veš, katera hrana je dobra za možgane, le poskrbi za to, da bo v telo prišla zadostna količina makro in mikro hranil in, da bo tvojim možganskim celicam zagotovljen stalen dotok goriva. S tem pa ne boš poskrbel le za boljše delovanje, ampak tudi za počasnejše staranje možganov.

Viri:

https://www.healthline.com/nutrition/brain-food-for-studying

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!