fbpx

HRANA S KATERO BOSTE USPEŠNO VZPOSTAVILI HORMONSKO RAVNOVESJE

Hormoni so kot simfonija kje vsak deluje kot individualen inštrument, ki ima svojo vlogo, a istočasno mora biti usklajen z drugimi inštrumenti, da skupaj ustvarjajo takšno simfonijo, ki je blagodejna za naša ušesa, v tem primeru za naše telo.

PREBERI VEČ

Tako, kot s starostjo začnejo inštrumenti igrati malo po svoje, tako je tudi z našimi hormoni. Z leti prihaja zaradi starosti in zaradi vplivov okolja do neravnovesij. Pojavljajo se razne težave, kot so menopavza, izpadanje las, trebušna maščoba, disfunkcija ščitnice, izguba kostne gostote in druge nevšečnosti.

Ravno zato ni nikdar prezgodaj za to, da začnemo uravnavati hormonsko ravnovesje.

Obstajajo živila s katerimi lahko pomagamo pri tem, da se uravnovesi ravnovesje hormonov.

  1. PROTEINI

Proteini pomagajo telesu zagotoviti nujne amino kisline, ki jih telo ne more proizvesti samo, istočasno pa pomagajo pri tem, da telo proizvede peptidne hormone, ki igrajo ključno vlogo pri tem, da regulirajo številne fiziološke procese kot je rast, energijski metabolizem, apetit, stres in reprodukcija.

Da si bolje predstavljate – vnos proteinov vplivajo na komunikacijo tistih hormonov, ki kontrolirajo apetit in vnos hrane v telo, z možgani.

Zato ciljajte na to, da boste pojedli vsaj 20 g proteinov na obrok.

  1. AVOKADO in ZDRAVE MAŠČOBE

Avokado vsebuje snov, ki vpliva na vzpostavitev hormonskega ravnovesja in zmanjšuje vnetja v telesu. Vsebuje tudi zdrave maščobe. Zdrave maščobe pomagajo zmanjšati inzulinsko rezistenco in apetit.

  1. CIMET

Cimet vsebuje protivnetne in antibakterijske snovi, ki pomagajo ohranjati zdravje telesa. Istočasno vsebuje cinamaldehid, ki pomaga telesu pri ohranjanju hormonskega ravnovesja.

  1. CHIA SEMENA

Chia semena so eden najbogatejših virov omega-3 maščobnih kislih. Hormonsko ravnovesje pomagajo uravnavati tako, da stabilizirajo krvni sladkor in, da izboljšajo občutljivost telesa na inzulin.

  1. Z VLAKNINAMI BOGATA ŽIVILA

Če boste uživali z vlakninami bogata živila, bo vaše črevesje bolj zdravo, ter bo kot tako lahko črevesni mikrobiom reguliral hormone tako, da bo dajal občutek polnosti.

  1. PREHRANJUJTE SE PO MEDITERANSKI DIETI

Estrogen je hormon, ki je vključen v reproduktivno zdravje žensk in moških, pomemben pa je tudi za ravnovesje krvnega sladkorja, zdravje kosti in srca ter imunsko in možgansko delovanje. Vendar pa so ravni estrogena, ki so prenizke ali previsoke, povezane z akutnimi in kroničnimi zdravstvenimi stanji, vključno z debelostjo, presnovnimi motnjami in različnimi vrstami raka. Mediteranska dieta, ki je bogata s polnozrnatimi žitaricami, semeni, ribami, stročnicami in zelenjavo pa lahko pomaga zmanjšati raven estrogena in s tem tveganje za nastanek raka. Raziskave kažejo tudi, da lahko, v kolikor se prehranjujete na ta način, zmanjšate možnost za nastanek raka na prsih, ki je povezana z nizko ravnjo estrogena. 

Viri:

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!