fbpx

Hrana za zobe (zdrave, seveda)

Sladkor, citrusi, gazirane pijače, suho sadje … ste kdaj pomislili, da lahko s prehrano vplivate na zdravje vaših zob? Morda si redno ščetkate zobe, jih izpirate z ustno vodico, uporabljate zobno nitko in obiščete svojega zobozdravnika dvakrat na leto, a na žalost to še vedno ni nujno zagotovilo, da so vaši zobje zdravi.

PREBERI VEČ

Pred nekaj dnevi sem obiskal zobozdravnika, in ko sem poslušal “prelepe” zvoke strojčkov za brušenje, poliranje in popravljanje zob, sem dobil idejo, da bi bilo zanimivo in uporabno, če bi napisal kaj pametnega na temo zdravja. Zanimivo, kaj vse se nam plete po glavi medtem, ko nam zobozdravnik ureja oziroma popravlja zobe. No, jaz sem združil prijetno s koristnim.

Če se bojite zobozdravnika oziroma vam je obisk pri njem neprijeten in ga vedno znova prestavljate, imam za vas odlično novico. Ta članek bo razložil osnovna načela, kako lahko na naraven način poskrbite za zdrav in lep nasmeh ter preprečite razpadanje zob.

S prehrano vplivate na zdravje vaših zob

Morda si redno ščetkate zobe, jih izpirate z ustno vodico, uporabljate zobno nitko in obiščete svojega zobozdravnika dvakrat na leto, a na žalost to še vedno ni nujno zagotovilo, da so vaši zobje zdravi.

Verjetno se sprašujete, zakaj nekdo bolj oziroma manj ogroža oralno zdravje. Poleg dobre ustne higiene so še številne druge spremenljivke, ki prispevajo k zdravju zob, vključno s strukturo, pretokom krvi, absorpcijo hranil in prehrano. Pomislite, ali hrana, ki jo uživate, podpira oziroma prispeva k zdravemu nasmehu?

Brez vseh teh ključnih dejavnikov, ki delujejo usklajeno za ohranjanje oralnega zdravja, lahko nastanejo bakterijske okužbe v ustih. Te pa lahko povzročijo razpad zoba, kar je lahko eden prvih znakov, ki pokaže resnično sliko zdravja celega telesa.

Zobni karies je eden najpogostejših infekcijskih bakterijskih bolezni in je zelo povezan z našimi sodobnimi življenjskimi navadami. Razvoj naše zobne strukture je še pred rojstvom odvisen od hranilnih snovi, ki jih uživa mati. Zato je tudi pozneje zelo pomembno, da je mleko pri doječih materah bogato s ključnimi hranili iz prehrane oziroma z vitamini in minerali, potrebnimi za razvoj zob.

Že v otroštvu se je treba izogibati predelani in “osiromašeni” hrani ter poskrbeti, da so vitamini, minerali in antioksidanti sestavni del vsakega obroka. Vsi, ki uživate v pitju kave in vina, pa se zavedajte, da te razvade lahko povzročijo erozijo zob. Sodoben, hiter način življenja prav tako preusmeri našo pozornost od zdravega načina prehranjevanja in posledično ne dobimo dovolj celokupnih hranil skozi ves dan, ki so nujno potrebna za zdravje ustne votline.

Ste kdaj pomislili na to, da lahko s prehrano vplivate na zdravje vaših zob? Ali si sploh kdaj zastavite vprašanje, katera so tista najprimernejša živila za zdravje zob? In katera so tista živila, ki so za vaše zobe najslabša izbira? Verjetno šele takrat, ko začnejo zobje boleti. No, takrat je pa nujen obisk zobozdravnika! Vedno pa je bolje poskrbeti za preventivo kot kurativo.

Če ne želite imeti težav z zobmi, vam svetujem, da spremenite svojo prehrano!
Da, prav ste prebrali, nastanek zobne gnilobe in razpadanje zob lahko preprečite s prehrano. Kot sem že prej omenil, hrana vpliva na zdravje naših zob, in to celo še preden se rodimo.

Vprašajte se, ali hrana, ki jo trenutno uživate, pomaga pri ohranjanju zdravja zob ali pa povzroča škodo in spodbuja nastajanje zobne gnilobe? Zakaj menite, da imajo ljudje v določenih kulturah, ki nimajo dostopa do izdelkov za ustno nego, na splošno manj težav z zdravjem zob? Da, zagotovo je odgovor v hrani.

Tako kot preostali del telesa tudi zobje potrebujejo specifična hranila. Živila, bogata s kalcijem, vitaminom A, vitaminom D in fosforjem, so odlična za krepitev in zaščito vaših zob. Hrana, ki omogoča, da se v ustih ustvarja slina in zahteva žvečenje, je prav tako koristna, saj pomaga odpravljati madeže in preprečuje razpadanje zob.
Torej, katera živila so najboljša in katera najslabša izbira za vaše zobe in nasmeh?

Najboljša hrana za vaše zobe

Zelena
Zelena, skupaj z drugimi hrustljavimi živili, vas prisili, da žvečite več, da bi jo pojedli, s tem pa boste ustvarili več sline. Proizvodnja sline je izjemnega pomena, saj deluje kot vaša naravna ustna voda, pomaga vam, da se znebite ostankov oziroma delcev hrane v zobeh in dlesnih ter si z njo pomagate pri borbi proti zobni gnilobi. Razumem … verjetno vam okus zelene ni ravno najboljši. Potem pa poskusite s kumarami, korenjem ali drugo hrustljavo zelenjavo.

Ribe, bogate z maščobami
Ribe, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, kot so divje ulovljeni losos in sardele, so ne le okusne, temveč tudi odlična izbira za vaše zobe. Te ribe so polne vitamina D, ki telesu pomaga absorbirati kalcij (močnejši zobje!) in fosfor, ki bo pomagal zaščititi zobno sklenino. Omega 3 maščobne kisline naj bodo na jedilniku vsak dan, še posebej pri tistih, ki imate obolele dlesni. Če pa morda niste ljubitelj rib, vam svetujem, da razmislite o uživanju ribjega olja v obliki prehranskega dopolnila.

Mlečni izdelki
Ljubitelji mleka ste prišli na svoj račun. Sir, jogurt in mleko so še vedno ena izmed najboljših živil, ki poskrbijo za zdrave in lepe zobe. Predvsem zahvaljujoč velikim količinam kalcija, ki ga vsebujejo. Kalcij pomaga preprečiti razpadanje zob in ohranja njihovo zdravje. Pri siru je zanimivo predvsem to, da vsebuje kazein, beljakovino, ki krepi in zdravi zobno sklenino. Pri mlečnih izdelkih bodite pozorni, da so brez dodanih sladkorjev in po možnosti fermentirani.

Kokosovo olje
Poleg kuhanja je uporaba kokosovega olja lahko zelo koristna tudi za ohranjanje vašega zdravja zob. Kokosovo olje iztisne toksine, ki se nabirajo v ustih, ter pomaga preprečiti razpadanje zob in ustvari čisto okolje, kjer bakterije ne uspevajo. Kokosovo olje vsebuje tudi maščobno kislino, imenovano monolavrin, vsebnost tega v kokosovem olju prispeva k protimikrobni aktivnosti. Torej s kokosovim oljem v boj za preprečevanje okužb.

Chia semena
Ne samo da so ta semena zaradi visoke vsebnosti vlaknin koristna za prebavo, chia semena vsebujejo tudi pomembna hranila, ki prispevajo k zdravju zob, kot so na primer vitamin A, kalcij in fosfor. Zelo enostavno jih je vključiti v prehrano. Če jih še ne uživate, je skrajni čas, da jih začnete.

Zeleni čaj
Zeleni čaj vsebuje polifenol, znan kot katehin, ki deluje kot močan antioksidant. S pitjem zelenega čaja si boste naredili veliko uslugo pri izboljšanju oralnega zdravja, saj pomaga pri preprečevanju nastajanja škodljivih bakterij. Ta čaj je odlična kofeinska alternativa in navadno ne potrebuje dodanih arom ali sladil.

Fermentirana živila
Ta živila spodbujajo proizvodnjo zdravih bakterij v ustih, ki so potrebne za preprečevanje nastanka zobne gnilobe, saj preprečijo razmnoževanje škodljivih bakterij. Jogurt, kefir ter kislo zelje so živila polna dobrih bakterij, ki bodo pomagale uravnati ph v ustih.

Neprimerna živila za vaše zobe

Zmanjšajte vnos sladkorja in moke
Izogibati se je treba vsem predelanim živilom, zlasti sladkorju in beli moki, ker prispevajo k nastanku zobne gnilobe. No, zdaj imate pa še en razlog več, zakaj jih je treba črtati iz prehrane, saj poleg praznih kalorij škodujejo tudi vašemu nasmehu

Citrusi in druga kisla živila
Zavedam se, da se ne morete upreti kozarcu pomarančnega soka oziroma limonadi. Na žalost pa kisline, ki jih najdemo v citrusih, povzročajo škodo v povezavi z zobno sklenino. Še vedno pa velja, da so citrusi in kisle kumarice živila bogata z raznimi hranili, ki so potrebna za naše zdravje.

Naj vam dam še en namig: če se že ne morete upreti citrusom, saj nenazadnje prispevajo k boljšemu počutju in zdravju, vam predlagam, da si po njihovem uživanju ne umivate takoj zob. Počakajte vsaj 30 minut. Sokove iz citrusov pa lahko pijete s slamico in tako bo manj neprijetnosti.

Športne in gazirane pijače
Tako kot gazirani tudi športni napitki vsebujejo sladkor. Čeprav se morda ne zdi, so tudi športne pijače zelo kisle, zato jih odsvetujem.

Suho sadje
Če pretiravate z uživanjem suhega sadja, škodujete zdravju zob. Suho sadje vsebuje veliko sladkorja, kar pa je slabo, saj se škodljive bakterije v naših ustih hranijo prav s sladkorjem. Predlagam vam, da namesto suhega uživate sveže sadje.

Treba je tudi opozoriti, da so dejavniki, ki prispevajo k ustni higieni, izrednega pomena pri izogibanju težavam z zobmi. Okužba v ustni votlini se pojavi, ko naši zobje nimajo potrebnih “orodij”, ki jih potrebujejo za preprečevanje okužbe.
Preprečevanje ustne gnilobe in izboljšanje vašega oralnega zdravja je povezano z rednimi obiski vašega zobozdravnika in vsakodnevnih aktivnosti za zmanjšanje rasti nalezljivih bakterij in spodbujanje zdravja zob.

Začnite že danes, in sicer s spremembo vaše prehrane in načina življenja, saj boste tako izboljšali  zdravje ustne votline in preprečili nadaljnje razpadanje zob. Tudi nasmeh bo lepši.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!