fbpx

Ingver – ena najbolj priljubljenih začimbnih rastlin s številnimi zdravilnimi učinki

Ingver je dober vir vitamina C, magnezija, kalija, bakra in mangana, zato je naveden kot zdravilo rastlinskega izvora s karminativnimi učinki. Z uživanjem ingverja boste vplivali na sproščanje črevesnih plinov, pomirili črevesni trakt, olajšali težave z bruhanjem, ugodno pa boste vplivali tudi na vznemirjen želodec in neprijetnosti, ki jih prinaša driska.

PREBERI VEČ

Danes sem se odločil z vami deliti nekaj koristnih informacij v zvezi z eno najbolj priljubljenih začimbnih rastlin – ingverjem. Uporabljamo njegove sveže korenike – tako v kulinariki kot v zdravstvene namene. Lahko ga uživamo tudi posušenega ali celo zmletega. Uporablja in uživa se ga že tisoče let, njegov vpliv na zdravje pa je dodobra raziskan in vseplošno znan. Nekatere najbolj znane pozitivne lastnosti ingverja so, da zelo dobro vpliva na zmanjšanje bolečine, učinkovito deluje pri izboljšanju prebave in pri zmanjšanju simptomov slabosti. Prav tako ugodno vpliva na spomin in lahko pozitivno vpliva na kronično utrujenost.

Ingver lahko zmanjša neželene učinke, povezane s kemoterapijo, vključno z omotico, slabostjo, bruhanjem in hladnim znojenjem. Nekateri strokovnjaki trdijo celo, da nas ingver lahko zaščiti pred bolečino pri osteoartritisu in številnimi vrstami raka, vključno z rakom jajčnikov, dojk, pljučnim in kolorektalnim rakom.

Način, kako ingver olajša slabost in bruhanje, povezano z njegovo sposobnostjo stimuliranja pretoka sline, je enostavno izjemen. To je še posebej učinkovito pri jutranjih slabostih. Bodite le previdni, da ne pretiravate z odmerkom.

Ingver je dober vir vitamina C, magnezija, kalija, bakra in mangana, zato je naveden kot zdravilo rastlinskega izvora s karminativnimi učinki. Z uživanjem ingverja boste vplivali na sproščanje črevesnih plinov, pomirili črevesni trakt, olajšali težave z bruhanjem, ugodno pa boste vplivali tudi na vznemirjen želodec in neprijetnosti, ki jih prinaša driska.

Kako uporabljati ingver?

Vsem, ki imate različne simptome vnetij in težave s sladkorno boleznijo ali npr. artritisom, bo zelo koristilo, da si postrežete ingverjev čaj. Pripravite ga tako, da ingverjevo korenino kuhate 30 minut po vretju, saj se bodo na takšen način izpustile protivnetne spojine korenine ingverja. Ta tekoča oblika ingverja se običajno uporablja za pomirjanje želodca, lajšanje slabosti ter sproščanje telesa. Da boste zmanjšali vnetja, popijte dve do tri skodelice čaja na dan. Priporočljivo pa je tudi dodajanje medu in limone, ki še dodatno izboljšata tako okus kot tudi vplive na zmanjšanje mnogih simptomov. Ingver v vročem čaju sprosti spojini gingerol in proteazo ter povečuje kardiovaskularno cirkulacijo.

Surov ingver lahko dodajamo raznim jedem, tako slanim kot tudi sladicam. Uporaba sušenega ingverja v prahu za kuhanje je še en način za uživanje te super začimbe, prav tako ga lahko uživamo tudi v obliki prehranskega dopolnila. Resnično prava lepota uživanja ingverja je v tem, da je ta korenina zelo vsestranska in se lahko uporablja v skoraj vseh vrstah hrane.

Vsi, ki radi pijete zelenjavne sokove in sami sočite zelenjavo, poleg ostale zelenjave vključite tudi ingver in ustvarite popolno vitaminsko in protivnetno “bombo”.

Najmočnejša oblika ingverja je zagotovo eterično olje, saj vsebuje najvišje ravni gingerola. Lahko ga jemljete notranje ali zunanje. Običajno je priporočen terapevtski odmerek dve do tri kapljice eteričnega olja. Pri raznih bolečinah enostavno vtrite in razmažite olje na samem mestu bolečine (2-3 krat dnevno).

Najboljša izbira bo svež koren ingverja, tako kar se tiče okusa kot tudi ostalih hranilnih in zdravilnih lastnosti. Pri nakupu svežega ingverja se prepričajte, da je koren čvrst, gladek in brez plesni. Odlična alternativa pa je tudi ingver v prahu. Ingver lahko tudi zamrznemo za obdobje kakšnih šestih mesecev.

Pozitivni vplivi uživanja ingverja na zdravje so tudi preprečevanje možganske kapi in bolezni srca, še posebej v kombinaciji s česnom in čebulo. Zelo je uporaben, pa naj gre za olajšanje preproste bolečine v trebuhu ali pa za hude slabosti. Prav tako je učinkovit pri težavah z razjedami. Primerne količine ingverja pri ljudeh z dispepsijo dejansko pomagajo želodcu sprostiti vsebino v tanko črevo. Torej bodo tisti, ki trpijo zaradi nenormalno zapoznelega praznjenja želodca, čutili izboljšanje. Ingver je resnično izjemno močan pri izboljšanju vaše prebavne funkcije, saj spodbuja peristaltiko. Deluje proti napenjanju, pospešuje izločanje plinov in pomirja želodčne in črevesne krče. Če imate kakršnokoli vnetje v prebavilih ter opazite opozorilne znake, začnite z uživanjem ingverja, saj je zelo učinkovit pri zmanjševanju vnetja. Pomaga ljudem, ki so napihnjeni, zaprti in imajo druge motnje v prebavilih.

Ustrezna prebava hrane in absorpcija hranil je temelj zdravja. Nepravilna prebava lahko povzroči neustrezno asimilacijo hranil. V kolikor pride do malabsorbcije, bo vaše telo trpelo zaradi pomanjkanja hranil, kar lahko vodi v zelo resne težave. Ingver vam pomaga, da je vaša prebava urejena, pozitivno vpliva na presnovo vaše hrane in je v veliki meri odgovoren za spodbujanje močnega imunskega sistema. Druga zelo pomembna stvar je, da izboljšuje vašo prebavo zaradi svoje vsebnosti prebiotikov, to so vlaknine, ki hranijo dobre bakterije v vašem prebavnem traktu.

Ingver je izjemno učinkovit pri segrevanju telesa in lahko pomaga razbiti akumulacijo toksinov v organih. Prav tako je znano, da z ingverjem očistimo limfni sistem, to je pravzaprav kanalizacijski sistem našega telesa. Torej ingver preprečuje kopičenje toksinov, zaradi katerih ste lahko dovzetni za okužbe, zlasti v dihalnem sistemu. Ingver torej oimaga pri lažjem dihanju. Zelo je učinkovit pri krepitvi imunske funkcije in z njegovim uživanjem bo tudi manj verjetnosti, da boste imeli težave z okužbami z raznimi bakterijami in glivicami. Zagotovo pa lahko pospešite tudi proces zdravljenja!  V teh zimskih časih je priporočljivo imeti vedno pri roki eterično olje ingverja, saj je antiseptik in uničuje mikroorganizme. Kot sem že omenil, je ingver znan po svojih lastnostih proti bolečinam, saj razbremeni vnetja v telesu. Zaradi tega je priporočljivo jemanje ingverja v času menstruacije, saj pomaga pri bolečinah, ki jih povzročajo menstrualni krči. Zmanjšuje tudi druge bolečine, vse od glavobolov, migren, povečuje gibljivost sklepov in pozitivno vpliva na jutranjo okorelost.

Znano je, da gingerol naravno izboljšuje težave s sladkorno boleznijo in izboljša občutljivost celic na inzulin. Torej ingver ne samo, da pomaga preprečiti nastanek sladkorne bolezni, temveč vas ščiti pred in izboljša diabetične zaplete, kot je na primer diabetična retinopatija.

Če imate težave z zadahom, vam bo kakšen košček surovega ingverja ali pa pitje ingverjevega čaja pomagal te težave odpraviti. Posamezniki, ki imajo težave z jetri in s povišanimi vrednostmi holesterola, naj prav tako v svojo prehrano vključijo ingver, ki bo pomagal te vrednosti znižati. Naj omenim tudi njegovo antioksidativno delovanje, saj nas varuje proti prostimi radikali.

Ingver poskušajte čim bolj pogosto dodajati v prehrano, saj je dokazano, da si boste naredili veliko uslugo pri izboljšanju zdravja. Kitajci in Indijci ga uporabljajo v številne zdravilne namene že več kot 4.700 let, zanje je neprecenljiv ter nenadomestljiv v kulinariki in v boju z različnimi bolezenskimi stanji.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!