fbpx

IZBOLJŠAJ SVOJE POČUTJE Z DIHANJEM

Ker imam holistični pristop in sem vedno pozoren na več vidikov, ko gre za zdravje in dobro počutje, sem včasih jezen tako na zdravnike, kot tudi na nekatere osebne trenerje.

Zdravniki bi slabo počutje zdravili z zdravili, osebni trenerji pa izključno s treningi. Pa vendar, za slabim počutjem se lahko skriva še marsikaj drugega. Lahko imamo slabo presnovo in absorbcijo hranil (več o tem preberite v članku o črevesju), eden izmed potencialnih dejavnikov kroničnega slabega počutja pa je tudi to, da ne dihamo pravilno.

Vdih, izdih, vdih, izdih … a lahko sploh dihamo kako drugače?

Seveda lahko. A dihanje je potrebno ozavestiti in na začetku razmišljati o tem, kako dihamo. Ni nam namreč cilj, da dihamo zato, da se ne zadušimo, ampak zato, da v naše celice in v kri dovedemo čim več kisika, ki je nujen za njihovo pravilno delovanje in za naše dobro počutje.

Dihanje pa močno povezuje tudi našo duhovno in fizično plast življenja v eno celoto, zaradi česar pravilnega dihanja velikokrat učijo tudi na urah joge. Že leta 1970 je kardiolog dr. Herbert Benson, ki uči na Medicinski fakulteti na ameriški univerzi Harvard, razvil posebno tehniko relaksacije in sproščanja, ki vključuje tako dihanje, meditacijo, jogo in prograsivno mišično sproščanje, z njo pa naj bi se uspešno borili proti dejavnikom stresa in njihovim posledicam.

Globoko dihanje se imenuje tudi diafragmatično dihanjetrebušno dihanje in dihanje po tempu. Ko globoko vdihnete zrak, ki prihaja skozi vaš nos, ta v celoti napolni vaša pljuča, spodnji del trebuha pa se dvigne. Takšno dihanje se mnogim izmed nas zdi nenaravno, saj smo navajeni plitkega dihanja, kar pa na dolgi rok povečuje napetost v prsih in tesnobo. Ščitko dihanje ravno tako omejuje obseg diafragme, pri tem pa najnižji del pljuč ne dobi celotnega deleža kisika, kar povzroči zasoplost.

Pri globokem trebušnem dihanju pa v pljuča in nato tudi v celice dobimo popolno dozo kisika, kar je, če takšno dihanje prakticiramo vsakodnevno, zelo dobro za celotno telo in naše zdravje. Kot poroča tudi znani Vim Hof, bolje znani kot ICEMAN, s tovrstnim dihanjem, ki postane vsakodnevna rutina, lahko pozdravimo tudi marsikatero zdravstveno nevšečnost in si povrnemo dobro počutje.

Kar se tiče dihanja boste morda želeli poskusiti več različnih tehnik. Na internetu lahko najdete mnoge izmed njih, a sam vam priporočam ravno te, ki jih priporočajo na Harvardski univerzi.

 • Izberite posebno mesto, kjer boste lahko udobno in tiho sedeli (ali poležavali).
 • Ne razmišljajte preveč o dihanju in ne premlevajte, saj vam lahko to povzroči le neželeno napetost.
 • Ključ do dobrega dihanja, ki vam bo prineslo sprostitev je v tem, da preusmerite pozornost s stresorjev na globlje, mirnejše ritme. V veliko pomoč pri tem vam bo, če se boste med dihanjem fokusirali na eno kontaktno točko.
 • Poskusite globoko dihanje pri katerem napolnite celotna pljuča in pri katerem ne razmišljate o drugem, kot o dihanju, vadite enkrat ali dvakrat na dan, vedno ob istem času. S tem boste vzpostavili rutino.

Če vam dihanje predstavlja težavo in čutite, da vam misli uhajajo in, da niste dovolj pri stvari, vam svetujem, da pobrskate po YouTubeu in najdete vodene videe, ki jih je posnel svetovni mojster dihanja VIM HOF. Videi so posneti tako, da točno veste, kdaj morate vdihniti in izdihniti, kdaj morate zadržati sapo in kaj morate ob tem misliti. Tukaj vam res ne bo šlo nič narobe.

Kaj boste s tovrstnim dihanjem pridobili:

 • Povečali boste pljučno kapaciteto
 • V telo boste dobili več kisika
 • Ozdravili boste celice, ki trpijo za pomanjkanjem kisika
 • Boljše se boste počutili
 • Bolj mirni boste
 • Ker bodo možgani napolnjeni s kisikom, boste tudi bolj fokusirani in boste lahko bolje delali
 • Vaš performans pri športu se bo povečal

Najbolje pa seveda je, da poskusite sami in se prepričate, kakšen vpliv bo tovrstno dihanje imelo na vaše telo.

Viri: Relaxation techniques: Breath control helps quell errant stress response – Harvard Health

Welcome to the Official Wim Hof Method Website

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!