fbpx

Jajca – da ali ne?

Jajca so bila od nekdaj pomemben del naše prehrane, dokler niso bila nekako čez noč označena za živilo, ki naj bi bilo našemu zdravju škodljivo. Težava naj bi bila v preveliki količini maščob in holesterola, ki ga to živilo vsebuje. Slišati je tudi nasvete, naj uživamo samo beljake, rumenjake pa odstranimo. Prosim vas, ne počnite tega!

PREBERI VEČ

Jajca so bila od nekdaj pomemben del naše prehrane, dokler niso bila nekako čez noč označena za živilo, ki naj bi bilo našemu zdravju škodljivo. Težava naj bi bila v preveliki količini maščob in holesterola, ki ga to živilo vsebuje. Slišati je tudi nasvete, naj uživamo samo beljake, rumenjake pa odstranimo. Prosim vas, ne počnite tega! 

V času velikonočnih praznikov se mi zdi smiselno pisati o jajcih. Verjetno vas vse zanima, kaj je zdaj s temi jajci? Koliko jih smemo pojesti na dan oziroma na teden? So res zdrava, kot zdaj nekateri trdijo? Niso polna maščob in holesterola? Nimajo negativnega vpliva na naše krvožilje? Ali je bolje, da pojemo samo beljak, rumenjak pa zavržemo?

Z uživanjem jajc lahko prispevamo k zmanjšanju tveganja za bolezni srca, izboljšanju in ohranjanju zdravja oči in kože. Poskrbeli pa bomo za normalno delovanje jeter in zdravje možganov. Tudi kakšen kilogram bomo lažje izgubili.

Jajca so bila že od nekdaj pomemben del naše prehrane in nekako so bila čez noč označena za živilo, ki naj bi bilo za naše zdravje škodljivo. Zaradi tega je dolgo časa veljalo, da se jim je v prehrani treba izogibati. Težava naj bi bila v preveliki količini maščob in holesterola, ki ga to živilo vsebuje.

Tako smo si vsa ta leta z napačnim mnenjem pri prehranjevanju naredili le medvedjo uslugo. Po nepotrebnem in krivem smo jih v naši prehrani omejevali, ter živilo, ki je polno hranilnih in zdravju koristnih snovi, zamenjali z nekakovostnimi viri teh. Tu mislim predvsem na maščobe.

Torej, verjetno vas vse zanima, ali smete uživati jajca? Želite kratek odgovor? Vsekakor! Koliko jajc smete pojesti na dan? Toliko, da se boste najedli oziroma nasitili. Kolikokrat jih pa lahko uživate na teden? Toliko, kot boste želeli. Mogoče 2, 3 ali 4 jajca. Vse to je odvisno od posameznika in njegovih dnevnih potreb po hranilih ter vnosa preostalih živil.

Sam bi vam sicer svetoval, da se izogibate enoličnemu prehranjevanju, in sem še vedno mnenja, da je najboljši nasvet, kar vam ga lahko dam, da imate raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Vsakodnevni vnos istih živil, čeprav so izjemno kakovostna, na dolgi rok ne bo prinesel ničesar dobrega.

Velikokrat smo lahko zasledili razne nasvete, naj odstranimo rumenjake, saj naj bi nam uživanje teh škodovalo. Prosim vas, ne počnite tega. Če bi se že moral odločiti, kaj bi prej odstranil, bi bil to zagotovo beljak in nikakor ne rumenjak. Namreč ravno v rumenjaku se nahajajo vse snovi, ki prispevajo k boljšemu zdravju. Vsekakor pa bi vam svetoval uživanje celega jajca.

Jajca, maščobe in holesterol?

Omejitve količine uživanja so bile postavljene predvsem zaradi napačne predpostavke, da bo uživanje jajc zaradi vsebnosti holesterola vplivalo na povišanje vrednosti holesterola v krvi. Ker to ne drži, menim, da je tudi vsaka skrb o tem zdaj odveč. Holesterol je izjemnega pomena za naš organizem, saj ga telo potrebuje pri mnogih procesih v telesu in je sestavni del celičnih membran. S hrano ga vnesemo le nekje okoli 20 %, preostalih 80 % pa ga telo iz nasičenih maščobnih kislin proizvede samo.

Jajca so izjemno kakovosten vir beljakovin, maščob (nasičenih in nenasičenih) in mikrohranil, ki imajo zelo ugoden vpliv na naše zdravje. Zelo pomemben podatek je, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, torej vse aminokisline, ki so za delovanje našega organizma nujno potrebne, a jih ni zmožen proizvesti sam. Z maščobami, ki jih bomo zaužili z jajci, bomo omogočili absorpcijo vitaminov, ki so topni v maščobah, prav tako bomo z njihovim uživanjem prispevali k ohranjanju zdravih celičnih membran. Naše telo pa potrebuje maščobo tudi za zaščito notranjih organov.

Mikrohranila, ki se nahajajo v jajcih, so vitamini A, D, B2, B5, B12 ter minerali, kot so selen, fosfor in cink. Vitamin B12 je bistvenega pomena za normalno delovanje metabolizma in živčnega sistema, vitamin D pa telo potrebuje za absorpcijo kalcija in ohranjanje zdravih kosti. Jod – mineral, ki je bistvenega pomena za pravilno delovanje ščitnice, se prav tako nahaja v tem živilu. Holin, ki je v rumenjaku, blagodejno vpliva na delovanje naših jeter in možganov. Pripomore k izboljšanju spomina in kognitivnih funkcij ter pri nekaterih nevroloških težavah, kot je na primer depresija. Karotenoida, kot sta lutein in zeaksantin, pozitivno vplivata na zdravje oči. Prav tako pa karotenoidi, ki se nahajajo v jajcih, varujejo našo kožo pred prostimi radikali.

Eno veliko jajce vsebuje  približno 70–80 kalorij:
–    6–7g beljakovin
–    okoli 5 g maščob
–    180–190 miligramov holesterola
–    0,5 ogljikovih hidratov

Torej z uživanjem jajc lahko prispevamo k zmanjšanju tveganja za bolezni srca, izboljšanju in ohranjanju zdravja oči in kože. Poskrbeli pa bomo za normalno delovanje jeter in zdravje možganov. Tudi kakšen kilogram bomo lažje izgubili.

Še zadnji nasvet: poskušajte kupovati jajca ekološke proste pašne reje. Zakaj? Enostavno zato, ker imajo v primerjavi z baterijsko rejo več kakovostnih hranil in posledično večji pozitivni vpliv na naše zdravje. Jajca pašne reje imajo za četrtino manj nasičenih maščob, tretjino manj holesterola, več kot 50 % vitamina A, sedemkrat več betakarotena, trikrat več vitamina E in dvakrat več omega 3 maščobnih kislin.

Ali so jajca zdrava? Mogoče da, mogoče ne. Kaj pomeni zdravo? Ker sam nisem pristaš nekih univerzalnih rešitev in usmerjanj ter posploševanj, bom ostal pri svojem in vam predlagam, da sami poizkusite, ali je neko živilo zares zdravo ali ne. Jajce vsebuje veliko zdravju koristnih snovi, a vse to ne bo v veliko pomoč, če imamo alergijo na jajca. Torej, ni vedno vse tako enostavno. Nekdo, ki nima težav pri prebavljanju predvsem jajčnega beljaka, ki je kar velik alergen, bo imel veliko koristi od uživanja jajc. Na drugi strani, pa bi si nekdo, ki ima alergijo na jajca, zdravstveno stanje samo poslabšal.

Poslušajte svoje telo in dobili boste prave odgovore.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!