fbpx

Je dietna kola res boljša kot navadna, ali misliš, da ti bo ravno tako razžrla jetra in te pokončala

Je Coca-Cola tudi tvoja priljubljena pijača, ki se ji ne moreš upreti, čeprav že ptički na strehi čivkajo, kako nevarna je za tvoje zdravje? Se tolažiš s tem, da saj je ne spiješ tako veliko, da bi ti škodila in, da saj nima toliko sladkorja, ker tako vzameš tisto, ki nosi oznako ZERO. Mogoče pa ravno s to izbiro delaš večjo napako, kot, pa če bi si na vsake toliko brez slabe vesti privoščil sladkano klasiko. Pa si res?

PREBERI VEČ

To so vprašanja, ki si jih lahko zastavljaš. Ali pa ne. Odvisno od tega, koliko filozofa je v tebi. Ali pa raziskovalca. A vrniva se k vprašanju o klasični Coca-coli brez slabe vesti. Ko boš segel po njej, se spomni na to, koliko sladkorja ima. Mogoče ga enkrat za štos izmeri. Preprosto poglej na etiketo, stehtaj zapisano količino in jo daj v prazno steklenico. Samo toliko, da vidiš, kako veliko sladkorja popiješ z eno samo pijačo.

Me prav zanima, kake občutke boš imel naslednjič, ko si boš želel v privoščiti to omamno pijačo. Te bo zamikala ali te bo misel na to odvrnila.

Mene ni odvrnila. Na vsake toliko si jo rad privoščim. Res pa je, da samo na vsake toliko. Prebral sem namreč toliko o tem, kaj povzroči telesu in … kaj povzroči rjastim žebljem … pa wc školjki.

Ogromno škode.

A po drugi strani je pa splošno znano in preizkušeno, da pomaga pri bolečinah v želodcu in prebavnih težavah. V kombinaciji z bobi palčkami pomaga tudi pri ustavljanju driske. Sploh, če je dobro ohlajena. Pa iz blažje depresije te lahko spravi. In pomaga, da se lažje sfokusiraš, ko moraš opraviti kakšno res pomembno delo. Sem omenil tudi to, da je res okusna?

Dejstvo je, da so na temo Coca-cole in ostalih športnih pijač znanstveniki širom sveta naredili ogromno raziskav. Med drugim so raziskovalci na Harvardu odkrili, da omenjene pijače povečajo tveganje za smrt, ki je posledica bolezni srca in pa raka na prsih ter na črevesju. Ugotovili so, da večja kot je količina sladkanih pijač, ki jih oseba popije, večje je tveganje za smrt, ki je posledica srčnih bolezni. Te izsledke so objavili 21. maja leta 2019  v American Hearh Association’s journal Circulation. Zanimivo pa je, da so ugotovili, da umetno slajene pijače nimajo enakega efekta, so pa ugotovili, da so ženske, ki so spile več kot 4 dietne pijače na dan bolj pogosto umrle za srčnimi boleznimi, kot ostale skupine, a raziskovalci navajajo tudi možnost, da do tega pride zaradi tega, ker so določene osebe nehale piti navadno sladkano pijačo. Ugotovili so tudi, da menjava sladkanih pijač za dietne zmanjša možnosti za smrt zaradi srčnih bolezni. Je pa dejstvo, da kljub temu, še vedno bolj kot vse ostalo, priporočajo pitje vode in naravnih čajev. Seveda so pa te bolezni le en vidik obravnave. Vedeti je potrebno tudi, da sladkor v pijačah poveča tudi telesno težo in tveganje za diabetes tipa 2.

Kako pa je z ZERO pijačami, ki ne vsebujejo sladkorja?

To je recimo zgradba Coca-Cole ZERO. Vsebuje: 

·        acesulfame K

·        aspartam

·        fenilalanin

·        kofein

·        kalijev citrat

·        kalijev benzoat

·        fosforno kislino

·        naravne arome

·        vodo z ogljikovim dioksidom

·        karamelno barvilo

Velik problem v omenjeni coca-coli so umetna sladila in aditivi, a vseeno ima v primerjavi z navadno določene pozitivne lastnosti: nima sladkorja, zato je dobra izbira za tiste, ki so zasvojeni s sladkorjem, kavo, energijskimi pijačami. To, da je dobra izbira za njih, pa ne pomeni, da je najboljša, niti dobra v primerjavi z vodo in z naravnimi sokovi – dobra je v primerjavi z ogromnimi količinami popite navadne cole. Ima namreč številne negativne učinke. Privede lahko do diabetesa, pridobivanja teže (čeprav nima sladkorja), inzulinske resistence, srčnih bolezni,… Raziskava, ki so jo naredili v British Journal of Sports Magazine je pokazala, da ena porcija dietne kole na dan lahko poveča tveganje za diabetes za 8 procentov. Umetno sladkane pijače lahko tudi negativno vplivajo na mikrofloro v črevesju, na hormone, vodijo k prehranskim nepravilnostim, ter povečajo intoleranco na glukozo.

Ko takole gledam izsledke raziskav, se vedno bolj nagibam k temu, da si bom od sedaj naprej privoščil le še nesladkani ledeni čaj, sadne in zelenjavne smoothieje, limonado, sveže stisnjen pomarančni sok ali vodo. Pa ti? Si kaj spremenil mnenje o teh pijačah?

Viri:

https://www.cnbc.com/2019/03/18/harvard-researchers-say-soda-sports-drinks-increase-risk-of-dying.html

https://www.livestrong.com/article/300631-risks-benefits-of-coke-zero/

https://bjsm.bmj.com/content/50/8/496

https://www.health.harvard.edu/blog/is-coca-cola-really-putting-pot-in-its-beverages-2018101214977

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!