fbpx

Je kava zdravilo za nizek pritisk?

Imate nizek krvni tlak? Nizek tlak je pogosto krivec za naše slabo počutje.

PREBERI VEČ

V članku o NIZKEM KRVNEM TLAKU sem pisal o tem, da je nizek tlak pogosto krivec za naše slabo počutje. Nanizal sem celo vrsto simptomov, ki se pojavljajo pri ljudeh, ki imajo kronično nizek krvni tlak in pojasnil, da kljub temu, da ne gre za tako nevaren pojav, kot je visok krvni tlak, gre za hudo problematično stanje, saj tistim, ki ga imajo, močno niža kvaliteto življenja.

Kakšen je nizek krvni tlak in kaj lahko naredite sami, da ga uravnate, si preberite v zgoraj omenjenem zapisu. Tokrat pa se bom razpisal o kavi. Zakaj? Ker je dobra. In, ker vem, da radi uživate ob njej enkrat, dvakrat ali večkrat na dan.

Tudi zato jo bom omenil, ker je priporočljivo, da jo tisti, ki imajo težave z nizkim krvnim tlakom, redno uživajo, a vseeno z njo naj ne pretiravajo.

Je res tako dobra? Ali pa to ni optimalen način za uravnavanje krvnega tlaka?

Dobra novica je, da so številne raziskave pokazale, da je kofein vazokonstriktor, kar pomeni, da zmanjšuje velikost krvnih žil in dviguje krvni pritisk. Znanstveniki verjamejo, da kofein skupaj z antioksidanti, ki jih vsebuje kava, varovalno vpliva na krvne žile.

Efekt kofeina na krvni pritisk je navadno kratkoročen in ne vpliva na vse ljudi enako. Če ste redni pivec kave imate višjo toleranco.

Kava vsebuje tudi magnezij, kalij in niacinkofein, ki vpliva na zmanjšanje utrujenosti, izboljša pa pozornost in zmožnost koncentracije, ter klorogensko kislino in polifenole, ki pomagajo preprečiti škodo na celicah.

Kava ima zaradi učinkovin, ki se v njej nahajajo, eno izvrstno sposobnost – in sicer so znanstveniki dokazali, da imajo ljudje, ki redno uživajo kavo, bolj prožne in elastične žile. Znanstvena raziskava je bila narejena na Švedskem, v njej pa so ugotovili, da imajo tisti starejši posamezniki, ki spijejo eno do dve merici kave na dan, bolj elastične žile kot tisti, ki spijejo manj ali nič kave. Zakaj je to pomembno? Ker s starostjo naše žile postajajo manj prožne, kar viša krvni tlak.

Kaj pa to pomeni za tiste, ki imajo visok krvni pritisk? Morajo nehati uživati kavo? Ni nujno. Pozorni morajo biti le na to, koliko kave spijejo. MedicalNewsToday v izsledkih svojih raziskav navaja, da imajo 3-4 merice kave nevtralen ali dobrodejen efekt, ob več pa je že potrebno biti malo pazljiv in navadno kavo menjati za brezkofeinsko.

Obstaja še veliko raziskav, ki so potrdile pozitivne učinke kave na telo. A tudi takšne, ki so potrdile, da preveč kofeina ne vpliva na povišanje krvnega pritiska in, da lahko privede do še nižjega tlaka v krvi. Ne glede na raziskave pa vam svetujem, da se naučite poslušati vaše telo in sami ugotovite, koliko kave na vas še dobro vpliva in kakšna količina je tista, ki vam že povzroči težave.

Viri:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-coffee-raise-blood-pressure

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coffee-love-it-or-leave-it

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20100901/coffee-may-combat-high-blood-pressure

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!