fbpx

JE PRESKAKOVANJE ZAJTRKA RES KORISTNO ZA TVOJE TELO?

Medtem, ko nekateri vedno bolj prisegajo po INTERMITTENT FASTINGU – to je način prehranjevanja pri katerem se izmenjujeta obdobju postenja in hranjenja, pa drugi strokovnjaki še vedno zatrjujejo, da je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva in potrjujejo star pregovor, ki pravi: ”Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač.”

PREBERI VEČ

Kako se boš prehranjeval ti, je odvisno od tebe, tvojih potreb, tvojega življenjskega sloga, tvojih obveznosti. Večina ljudi namreč zajtrk preskoči zgolj iz navade in ne iz razloga postenja.

Čeprav si obilnega zajtrka morda vsak dan ne moreš privoščiti, ker nimaš dovolj časa, pa te morda o tem, kako dobra izbira je za tvoje telo, prepričajo izsledki raziskav, ki jih v zadnjih desetletjih pogosto izvajajo na zdravstvenih inštitutih.

Preskakovanje zajtrka pomeni tveganje za zdravje

  • Ena študija je pokazala, da tisti, ki preskočijo zajtrk povečajo tveganje za debelost in kronične bolezni, ki so povezane z debelostjo.
  • Pomembna študija, ki so jo naredili v Univerzi v Iovi je dokazala, da se preskakovanje zajtrka lahko negativno odraža v vašem kardiovaskularnem zdravju. Dokazali so, da imajo ljudje, ki nikdar ne jedo zajtrka, kar 87 procentov višje tveganje za smrt, ki je povezana s kardiovaskularnimi boleznimi v primerjavi s tistimi, ki redno zajtrkujejo.

Dober in kvaliteten zajtrk vam bo pomagal, da zaužijete manj kalorij čez dan

  • Z dobrim zajtrkom z visoko vsebnostjo beljakovin lahko obvladujete lakoto čez dan in  preprečite prenajedanje pri naslednjih obrokih.
  • Drug način, kako zajtrk okrepi vaš metabolizem, je zmanjšanje hormonov lakote. Ena študija je pokazala, da je zajtrk zmanjšal večerni vnos nezdrave hrane. Drugo preskušanje istih raziskovalcev je pokazalo, da so študentje, ki so imeli zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin, za kosilo pojedli 130 kalorij manj kot tisti, ki so preskočili zajtrk.
  • Študije so pokazale tudi, da, če ješ manj pogosto, si ne privoščiš medobrokov in si zajtrk pripraviš, kot najbolj pomemben obrok dneva, bolj verjetno izgubiš na teži na dolgi rok, kot, če teh nasvetov ne upoštevaš.

Zajtrk, ki vsebuje veliko beljakovin, pomaga pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi.

  •  Ta je v tem primeru bolj stabilna, kot bi bila, če bi bilo beljakovin v obroku manj in bi bil zajtrk sestavljen pretežno iz ogljikovih hidratov. Če krvni sladkor ne niha, to pomeni boljše razpoloženje, višji nivo energije in manj hrepenenja po sladkem.

Zaradi dobrega zajtrka boste bolj fokusirani na vaše delo

Kljub temu, da obstaja ogromno študij na temo, kako je zajtrk dober za nas in kako škodljivo je, če ga ne jemo, pa moderne diete vodijo do vedno novih študij, ki prinašajo zanimive izsledke. Nekateri celo ne potrjujejo

https://www.healthline.com/health-news/breakfast-most-important-meal#Diabetics-and-others-take-note

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!