fbpx

Je rdeče blato razlog za preplah, ali gre le za normalen pojav?

Če tudi vi opazujete svoj kakec … … niste čudak. Ste le nekdo, ki mu je mar. Mar zase. In za druge. Ste nekdo, ki je ozaveščen. Ki je osveščen. Nekdo, ki je toliko izobražen, da ve, da kakec lahko, čeprav ne govori, pove veliko o našem zdravju. Kako? Preprosto.

Samo z niansami svoje barve in s teksturo nam lahko sporoči, da z našim zdravjem nekaj ni v redu. Res je, da po večini razkriva tisto, kar pojemo in popijemo, preučevalcu kakca pa lahko izda tudi zdravila, ki jih vnašamo v telo in alkohol, ki ga popijemo. V kolikor pa se kar naenkrat naš kakec, akec, bakec ali kakorkoli mu pravite, pobarva rdečo in ima na sebi znake krvi, pa je to lahko razlog za preplah.

Preden preidemo na to, kaj pomeni krvav kakec, dajmo ozavestit še, da obstaja tudi rdeče blato. Tako je obarvano v primeru, če smo za kosilo jedli rdečo peso, se sladkali z brusnicami ali pa jedli torto z rdečo glazuro. Tudi redno uživanje določenih zdravil ima lahko za posledico barvanje blata v rdečo. Tako, da … če vidite tole, potem ne delajte panike.

Tudi, če vidite, da je na vašem iztrebku par kapelj krvi, še ne rabite pisati oporoke. Najbrž ni nič resnega in imate samo hemoroide. A to lahko laično in na prvi pogled potrdi ena stvar. Barva krvi. V splošnem namreč velja, da odtenek krvi na iztrebku pove, od kod je kri. Če je posledica hemoroidov, je kri svetlo rdeča, če je temnejša, pa krvavitev prihaja iz želodca ali iz požiralnika.

Žal to še ni vse – če je kri svetlo rdeča, lahko pomeni tudi, da gre za eno izmed teh stanj: analne fisure, ulcerozni kolitis, divertikuloza ali rak debelega črevesja. Lahko pa je tudi samo posledica razpoke v sluznici zadnjika, do katere pride pri osebah, ki poredko odvajajo pretrdo blato.

Obstaja pa tudi kri v blatu, ki je ne vidimo. Ta kri, ki se odkriva s posebnimi testi pa je pokazatelj še bolj resnih bolezni. V Sloveniji imamo celo program imenovan SVIT, ki se ukvarja z analizami vzorcev in odkrivanjem teh bolezni v zgodnjih oblikah. Namenjen je moškim in ženskim prebivalcem Republike Slovenije med 50. in 69. letom, katerim se pošlje vabilo in posodica za oddajo vzorca. V primeru pozitivnega testa se jim še opravi kolonoskopija, kjer se razišče njihovo črevo in ugotovi, od kod bi lahko prihajala krvavitev, v primeru negativnega testa, pa se vabilo ponovno pošlje čez dve leti. Če se na kolonoskopiji najde vzrok krvavitve, to navadno pomeni tudi tveganje za razvoj raka na debelem črevesju. V kolikor gre, se ga na sami kolonoskopiji odstrani, osebo pa na ponovni pregled povabi čez 5 let.

Sedaj, ko veste, kako vaš kakec komunicira z vami, si ga le večkrat oglejte in v primeru, da sumite, da gre za resno težavo, obiščite zdravnika.

Priporočam vam še, da si preberete sledeče članke na sorodne teme:

Kronova bolezen:

https://www.bobanpaukovic.com/kronova-bolezen

Zakaj driskaš, ko ješ morske sadeže:

https://www.bobanpaukovic.com/morski-sadezi

Si to, kar prebaviš:

https://www.bobanpaukovic.com/si-to-kar-prebavis

Vir: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/svit_tjasa_jerman.pdf

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!