fbpx

Je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?

Ljudje sladki krompir običajno povezujejo z navadnim krompirjem, a verjeli ali ne, sta si različna in sploh ne sodita v isto botanično skupino. Medtem ko beli krompir uporabljamo za pripravo slanih jedi, se sladki krompir enako dobro obnese tako pri slanih kot sladkih jedeh.

PREBERI VEČ

V današnjem prispevku bom pisal o krompirju. Pa ne tistem, ki ga vsi dobro poznate, temveč o sladkem krompirju, ki mu rečemo tudi batata. Sladki krompir sodi med najstarejšo zelenjavo, kar jih poznamo, saj so ga uživali že pred tisočletji. Izhaja iz Srednje in Južne Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb.

Verjetno vas bega beseda sladki, kajne? V današnjih časih vsi bežijo od sladkih živil kot hudič od križa in verjetno tudi vi mislite, da je sladki krompir slab za vas? Če ste na dieti, želite shujšati in poskrbeti za zdravje, si verjetno mislite, da si s sladkim krompirjem ne boste kaj dosti pomagali. Priporočam vam nadaljnje branje, saj boste v nekaj minutah izvedeli ogromno o tem živilu. Mogoče bo ta članek celo vplival na to, da boste spremenili odnos oz. prepričanje o uživanju tega živila.

Sladki krompir

Sladki krompir je primeren za ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo, saj ima nizek glikemični indeks. Kljub sladkastemu okusu se sladkor iz sladkega krompirja počasi sprošča v krvni obtok, kar zagotavlja uravnovešen vir energije. Še vedno pa to ne pomeni, da ga lahko uživate v neomejenih količinah.

Sladki krompir vsebuje vlaknine, veliko vitaminov in mineralov. Od vitaminov so tukaj prisotni provitamin A, vitamini E, D, C ter B kompleks. Od mineralov pa v sladkem krompirju zasledimo predvsem magnezij, kalcij, kalij in železo. Sladki krompir vsebuje tudi kvercetin, ki ima močno protivnetno delovanje. Je tudi precej bogat z antioksidanti. Zaradi visoke vsebnosti betakarotena in posledično vitamina A sladki krompir zavira procese staranja. Tega si pa vsi želimo, kajne? Ali ste vedeli, da je sladki krompir osnovno živilo prebivalcev na otoku Okinava (Japonska) in prav sladki krompir naj bi bil odgovoren za njihovo dolgoživost.

Ni treba črtati vseh ogljikovih hidratov

“Ampak, Boban, hidrati redijo in vsi pravijo, da se je škrobnati zelenjavi in živilom treba izogibati!” Kdo to pravi? Hidratofobi? Ni vse tako črno in belo! V večini primerov redi presežek vnosa kalorij in premalo gibanja. Moje mnenje je, da v kolikor nimate nekih hudih zdravstvenih težav, ni treba črtati vseh ogljikovih hidratov iz vaše prehrane in res ni v redu v isti koš postavljati ogljikove hidrate iz nekih predelanih nekakovostnih živil, s polnovrednimi, hranilnimi, ki prihajajo iz narave.

Ogljikovi hidrati v krompirju in sladkem krompirju so večinoma rezistentni škrob in vlaknine, ki našem zdravju (sicer ne vedno – kdaj drugič bom tudi o tem pisal) koristijo. Vlaknine in rezistentni škrob fermentirajo v črevesju in tvorijo kratkoverižne maščobne kisline. Le te so gorivo za naše zdrave črevesne bakterije, zavirajo rast patogenih bakterij, preprečujejo absorbcijo toksinov, povečajo pa absorbcijo mineralov. Prav tako nam dajo občutek sitosti, zmanjšujejo vnetja in zmanjšajo tveganje za nastanek raznih črevesnih bolezni.

Kateri krompir je potem bolj zdrav? Navadni ali sladki? Moje mnenje je, da sta tako navadni kot tudi sladki krompir lahko del zdrave in uravnotežene prehrane. Po hranilih navadni prav nič ne zaostaja oziroma ima nekaterih celo več od sladkega krompirja, izjema sta vitamin A in betakaroten. Le teh dveh hranil pa je sladki krompir pravo skladišče.

Navadni krompir (Tuberosum solanum) je razhudnikovka, sladki krompir pa spada (Ipomoea batatas) med slakovke. Včasih znajo razhudnikovke povzročati težave in tudi sam svojim strankam v določenih primerih odsvetujem uživanje le teh. Torej v primerih, ko posameznik ne prenaša dobro razhudnikov, navadni krompir ni zdravju koristen, temveč mu škoduje. Predlagam vam, da si preberete prispevek, ki sem ga že pred časom napisal o razhudnikih.

Koristi sladkega krompirja

Stabilizira krvni sladkor
Sladki krompir vsebuje veliko vlaknin, le te pa upočasnjujejo absorpcijo sladkorja in tako preprečujejo nagla nihanja krvnega sladkorja. Ogljikovi hidrati v sladkem krompirju se počasi sproščajo v krvni obtok ter skrbijo za enakomeren dotok energije, kar pomeni, da ne boste imeli težav z nenadnimi hitrimi dvigi in padci krvnega sladkorja.

Pomaga pri hujšanju
Sladki krompir vam je lahko v veliko pomoč pri hujšanju, saj je poln hranilnih snovi in vlaknin, kar vam bo dalo občutek polnosti oziroma sitosti. Vlaknine se počasi premikajo po prebavnem traktu, kar pomaga spodbujati sitost in zmanjšati hrepenenje po hrani. Seveda je treba, da bi dosegli rezultate pri hujšanju, sladki krompir kombinirati z ostalimi hranljivimi, nepredelanimi polnovrednimi živili ter poskrbeti za redno vadbo ter uravnovešeno prehranjevanje.

Vsebuje veliko antioksidantov

Antioksidanti so spojine, ki pomagajo v boju proti škodljivim prostim radikalom in zmanjšajo tveganje za kronične bolezni in preprečijo poškodbe celic. Antioksidanti vas lahko ščitijo pred diabetesom, boleznimi srca in celo rakom. Oranžno mesnati sladki krompir ima še posebej veliko beta-karotena. Beta-karoten je močan antioksidant, ki spodbuja zdrav vid, izboljšuje zdravje dihal in ščiti vašo kožo.

Krepi imunski sistem
Prehrana s sladkim krompirjem vas bo oskrbela z visokimi vednostmi vitamina A. Ta vitamin igra vlogo pri mnogih vidikih zdravja, vendar je še posebej pomemben v smislu imunosti. Vitamin A pomaga spodbuditi proizvodnjo imunskih celic, ki se borijo proti boleznimi in okužbami. Prav tako lahko pomaga uničiti škodljive celice in celo naj bi imel protitumorske lastnosti.

Spodbuja zdravje vida
Vitamin A, ki ga sladki krompir vsebuje, je bistven tudi za ohranjanje zdravega vida. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči simptome, kot so suhe oči, nočna slepota, kopičenje keratina na konjunktivi in celo popolna izguba vida (v izjemno hudih primerih). Beta-karoten v sladkem krompirju lahko upočasni napredovanje starostne degeneracije makule, ki lahko povzroči izgubo vida.

Krepi delovanje možganov
Uživanje sladkega krompirja lahko zaradi vseh hranil in antioksidantov, ki jih vsebuje, pomaga izboljšati delovanje možganov in izboljšati spomin, ter preprečuje oksidativne poškodbe v možganih in izboljša kognitivne funkcije.

Sladki krompir je odličen vir vitamina C, ki nas ščiti pred napadom virusov in bakterij, pomaga pri celjenju ran, sodeluje pri tvorbi kostnine in kolagena. Vitamin D, ki se nahaja v sladkem krompirju, pa vpliva na zdravje kosti, živčnega sistema, ščitnice, srca in kože in igra zelo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Sladki krompir je bogat z vitaminom B6, ki zmanjšuje raven homocisteina v našem organizmu. Z zmanjševanjem vrednosti homocisteina zmanjšujemo tudi tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj. Homocistein je povezan s številnimi degenerativnimi boleznimi. Kalij v sladkem krompirju nadzoruje delovanje ledvic ter skrbi za optimalno delovanje našega srca. V sladkem krompirju najdemo tudi železo, le to skrbi za metabolizem beljakovin, proizvodnjo belih krvnih celic, omogoča večjo odpornost na stres, podpira delovanje imunskega sistema, skrbi pa tudi, da imamo dovolj energije. Sladki krompir vsebuje magnezij, ki skrbi za zdravo srce, kosti, mišice, živčni sistem in vas bo tudi pomiril oziroma sprostil.

Previdnostni ukrepi pri uživanju sladkega krompirja

Kljub številnim koristim za zdravje, ki jih nudi to hranljivo živilo, pa je za nekatere posameznike priporočljivo omejeno uživanje ali celo popolno izogibanje uživanju sladkega krompirja. Sladki krompir pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijsko reakcijo. Če, potem ko zaužijete sladki krompir, zaznate kakršne koli simptome alergije na hrano, kot so na primer srbenje, slabost, bruhanje, želodčni krči ali oteklina, takoj obiščite zdravnika.

Če ste imeli ali imate kalcijeve oksalatne ledvične kamne, omejite vnos sladkega krompirja. Sladki krompir namreč vsebuje kar nekaj oksalatov. Oksalati vplivajo na absorpcijo kalcija v telesu, kar lahko povzroči težave na kosteh in tudi prebavilih. Pri ljudeh, ki imajo težave z žolčem ali ledvicami, je potrebna previdnost, saj uživanje živil, ki so bogata z oksalati, lahko privede do razvoja ledvičnih kamnov.

Prosim pa vse tiste, ki ste zdravi in nimate nekih zdravstvenih težav, da ne črtate sladkega krompirja iz vaše prehrane, saj vsebnost oksalatov v sladkem krompirju ni tako visoka, da bi bilo škodljivo vašemu zdravju.

Nazadnje, če imate sladkorno bolezen, ne pozabite, naj bo vnos sladkega krompirja zmeren. Čeprav sladki krompir vsebuje zdravju pomembna hranila, še vedno vsebuje tudi ogljikove hidrate, ki lahko povišajo raven sladkorja v krvi. Zato je zmernost pri uživanju sladkega krompirja vedno dobrodošla.

Ne glede na zgoraj napisano pa sta oba krompirja lahko zdravi dodatek k vaši prehrani, če se uporabljata zmerno in z nadzorovanjem velikosti zaužitih porcij. Ključnega pomena pa je tudi metoda priprave; krompir ljudje pogosto cvrejo in ga namakajo v olju in soli, kar izčrpava njegovo hranilno vrednost. Predlagam vam, da poskusite pečeni sladki krompir in enostavno se ne boste mogli upreti temu božanskemu okusu. Verjemite mi, telo oziroma zdravje vam bo hvaležno, pa tudi vi si boste olajšali delo in prikrajšali ter poenostavili pripravo zdravju prijaznega hranilnega obroka.

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!