fbpx

JESENSKA TESNOBA

Jesenska tesnoba je zadnja leta precej pogosta. Preveri, če jo imaš tudi ti!

Se tudi ti zadnje tedne boriš s sabo in samo za vsakodnevne dejavnosti, ki ti sicer ne predstavljajo napora, porabiš ogromno energije? Te utrudi že nekaj tako vsakdanjega, kot je hoja po stopnicah? Se soočaš s pomanjkanjem volje za stvari, ki so te včasih osrečevale?

Ne skrbi.

Skoraj gotovo s teboj ni nič narobe in tudi depresija se ni naselila vate. Najverjetneje se soočaš z zelo pogostim pojavom s katerim se v tem letnem času bori ogromno ljudi po celem svetu – z jesensko tesnobo.

Jesenska tesnoba – ja kaj pa je to?

Jesenska tesnoba je vsakoletno povečanje tesnobe, ki jo nekateri ljudje začnejo čutiti v jesenskih mesecih.

Strokovnjaki pravijo, da so razlogi za to različni, a najbolj pogosti vzroki za to tesnobo so posledica začetka novega šolskega leta, stres prednovoletnega prazničnega obdobja, ko se nekateri soočajo z večjimi izdatki, drugi z osamljenostjo, tretji pa z obžalovanjem, ker skozi leto niso dosegli tega, kar so si v začetku leta zadali.

Se tudi vi soočate s to tegobo?

Če ja, vas lahko potolažim, da bo kmalu mimo.  Dr. Clare Morrison celo navaja, da v nasprotju z drugimi vrstami tesnobe, tukaj ni nekega zunanjega sprožilca, ampak se jesenska tesnoba navadno ponavlja vsako leto ob tem času. Nekatere prizadene bolj, druge manj.

Prepoznate jo po teh simptomih:

  • slabo razpoloženje in depresija (kako se soočiti z njo, lahko prebereš TUKAJ.)
  • tesnoba in pretirana zaskrbljenost
  • razdražljivost
  • letargija, zaspanost in utrujenost
  • izguba zanimanja za vsakodnevne dejavnosti

Za jesensko tesnobo in vse omenjene simptome, pa ni odgovorna le naša psiha, ampak na to vplivajo tudi dejanski fizični vzroki.

Eden izmed njih je zmanjšanje sončne svetlobe, kar vodi do padca ravni seratonina. To je hormon, ki ima pomemben vpliv na razpoloženje, apetit in na vzorce spanja. V tem času se poveča tudi nivo hormona melatonina, zaradi katerega se ljudje počutijo zaspano in depresivno.

Še eden izmed vzrokov, ki so posledica pomanjkanja sončne svetlobe, je pomanjkanje vitamina D.  Njegovo pomanjkanje v telesu je tudi povezano z depresijo.

Najbolj pomembno vprašanje, ki vam je gotovo šinilo skozi možgane v tem trenutku pa je to, kaj sploh lahko storite, da bi se jesenski tesnobi lahko izognili. Če sploh kaj.

V bistvu lahko sami storite marsikaj, kar vam bo pomagalo pri tem.

Tukaj so moji trije nasveti, ki so zelo preprosti.

  1. HODITE V POSTELJO PREJ – tako se boste bolje naspali, lahko boste prej vstali in izkoristili boste lahko več časa, ko ste lahko izpostavljeni svetlobi.
  2. VSAK DAN SE GIBAJTE  – redno gibanje vam bo koristilo že za to, da boste bolj aktivni in bolj energični, kar bo posledico dvignilo vaše razpoloženje na višji nivo.
  3. SPREMENITE SVOJO PREHRANO – vključite v svojo prehrano tisto hrano, ki ima več vitaminov, več beljakovin, izogibajte se močno predelani hrani in rafiniranim sladkorjem, v svojo rutino pa vključite pa tudi jemanje vitamina D. Več o vitaminih preberite TUKAJ.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!