fbpx

JETRA – ENO NAJBOLJ HRANLJIVIH ŽIVIL NA SVETU

Le kdo še ni uporabil izraza “na jetra mi gre”? No, upam, da vam jaz ne grem in da radi prebirate moje “modrosti”. Brez skrbi, ne bom pisal o tem, kaj oziroma kdo gre meni na jetra, temveč se bom raje razpisal o jetrih kot o živilu.

Meso organov, vključno z jetri, velja za eno najpopolnejših živil. Jetra so zelo bogata z mnogimi izjemno pomembnimi hranili. To večino ljudi običajno preseneti, saj se organi živali – vključno z jetri, vranico, možgani in ledvicami – običajno zavržejo. Ko slišimo izraz superživilo, pomislimo na razne izdelke iz nekih atraktivnih odtujenih krajev, in težko bom nekoga “premaknil” oziroma prepričal, da imamo tudi mi superživila. Kdo mi bo pa verjel, da so to tista živila, ki jih po navadi zavržemo in ki se nam gnusijo?

Jetra so že tisočletja del naše prehrane, in to z razlogom. Čeprav morda nikoli niste mislili, da se lahko primerjajo z živili, kot sta sadje in zelenjava, vam bo ta prispevek dokazal, zakaj so jetra eno najbolj hranljivih živil na svetu. Polna so vitamina A, železa, B-vitaminov (zlasti B12) in še veliko več. 

Kazalo:

1. ZGODOVINA

2. VELIKO VITAMINOV IN MINERALOV

ZGODOVINA

Skozi zgodovino so ljudje, ki živijo po vsem svetu, zelo cenili organe, kot so jetra, ter bili prepričani, da jim je uživanje tega živila v pomoč pri plodnosti, rasti, razvoju, vzdrževanju visoke ravni energije, duševnem zdravju in še veliko več. Mnogi so jih imeli – in jih pravzaprav še vedno imajo – za vir velike moči, ki zagotavlja skorajda čarobne zdravilne moči. Jetra so bila dragocen vir beljakovin in hranil, kadar je bilo hrane bolj malo, tudi v hladnejših podnebjih, kjer je bilo rastlinsko hrano težko pridelovati. Lovci in nabiralci, na primer tisti, ki živijo v nekaterih delih Afrike, že več stoletij jedo jetra.

V srednjeveški Evropi so bila jetra priljubljena sestavina za cmoke, klobase itd. V Aziji jetra že dolgo uporabljajo v juhah in enolončnicah, na Japonskem so že od nekdaj veljala za pomembno hrano za nosečnice. Danes jetra še vedno pogosto uživajo v Franciji, Argentini, Indiji, Španiji, Rusiji, na Portugalskem, v nekaterih delih Skandinavije in Bližnjega vzhoda ter v Latinski Ameriki. Tudi v tradicionalni kitajski medicini so jetra nepogrešljivo živilo za izboljšanje in odpravljanje določenih zdravstvenih težav. 

Solatni krožnik s špinačo, jabolkom in piščančjimi jetrci.

Solatni krožnik s špinačo, jabolkom in piščančjimi jetrci.

VELIKO VITAMINOV IN MINERALOV

Jetra v povprečju vsebujejo okrog 20 odstotkov beljakovin in od 4 do 25 odstotkov maščob. So dober vir vitamina A in B-kompleksa, pri čemer še posebej izstopa vitamin B12, ter vitaminov K, E in D. Od mineralov pa bi omenil le nekatere, na primer kalij, fosfor, cink in železo, ki je v hemski obliki. Hemska oblika železa se lažje absorbira in ima boljši izkoristek kot nehemska oblika (najdemo jo v hrani rastlinskega izvora).

Ste vedeli, da jetra vsebujejo precej vitamina C? Največ ga je v jetrih puranov. Če se spopadate s katero koli vrsto anemije, so jetra eno najboljših živil za vas. 

Kombinacija folata, železa in vitamina B12 vam bo pomagala pri anemiji in preprečevanju ali lajšanju simptomov, kot so nizka energija, utrujenost, neredni menstrualni ciklusi ali nevrološke težave. Vitamin B12 med drugim potrebujemo za delovanje živčnega sistema, podporo presnovi in zdravje možganov, koristi pa tudi pri tvorbi rdečih krvnih celic in izboljšuje celično funkcijo. 

Pri vitaminu A, ki ga najdemo v jetrih, bi rad omenil, da gre za aktivno obliko (imenovano tudi retinol), ki prihaja samo iz živil živalskega izvora. Ta deluje kot antioksidant in pomaga pri zmanjševanju vnetja v boju proti poškodbam prostih radikalov.

Jetra pa telesu dovajajo tudi manjše količine nekaterih drugih vitalnih hranil, vključno z bakrom, cinkom, kromom in selenom, ki imajo daljnosežne koristi za vaš metabolizem, centralni živčni sistem in endokrini sistem.

So jetra res polna raznih strupenih snovi?

Se v njih res skladišči vsa nesnaga, s katero se hranijo živali ? Kaj niso jetra naš glavni filter in s tem polna strupov? Naj vas pomirim. Strupi se ne skladiščijo v jetrih, temveč se nalagajo v maščobnem tkivu. Imajo pa jetra izjemno sposobnost tako sebe kot nas očistiti vseh toksinov, ki smo jim izpostavljeni.

Še vedno pa svetujem, da ste pri uživanju jeter pozorni na to, da so živali krmljene na čim bolj naraven način – brez uporabe hormonov in antibiotikov. Kot vedno pišem: najboljša izbira je meso živali proste oziroma pašne reje. Na splošno bomo z nakupom hrane od lokalnih kmetov prispevali k razvoju podeželja in lokalne skupnosti. Zaradi krajših transportnih poti pa nam bo hvaležno tudi okolje. 

Katera jetra pa so užitna?

V standardni ponudbi boste praktično na vsakem koraku dobili piščančja, goveja, telečja in svinjska jetra. Sam svinjska nekako najbolj odsvetujem. Če jih le najdete, pa lahko poskusite tudi ribja, ovčja, jagnječja, kozja, puranja, račja, gosja ter jetra divjadi. 

Zaključek 

Če pogledamo, koliko vitaminov in mineralov, ki so hitro in lahko dostopni, vsebujejo jetra, lahko brez težav zaključimo, da gre za superživilo. Zavedam pa se, da mnogih od vas ne bom uspel prepričati, da v svojo prehrano vključite jetra. Bodisi zaradi tega, ker vam ni všeč njihov okus, bodisi zato, ker ste še vedno prepričani, da sta sadje in zelenjava najboljši vir vitaminov v naši prehrani. Na drugi strani pa še vedno obstajajo tudi tisti, ki so prepričani, da so jetra polna toksinov.

Zaupajte mi, poskusite vključiti jetra v svojo prehrano in vedite, da vam ni treba zaužiti ogromnih količin, da bi dobili vse blagodejne učinke, ki jih to živilo ponuja. Seveda spoštujem odločitev vseh tistih, ki zaradi lastnih razlogov ne uživajo živalskih izdelkov, mnogi pa jetrom po nedolžnem delajo krivico.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem – Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!