fbpx

KAFESTEROL – NEVARNA SESTAVINA KAVE

Priznajmo si – ogromno ljudi je odvisnih od kofeina. In to tako močno, da si dneva brez njega sploh ne predstavljajo več. Obstaja pa spojina v kavi, za katero morda še niste slišali – kafesterol.

PREBERI VEČ

Če vas beseda močno spominja na holesterol in delate vzporednice z njim, sploh niste daleč od resnice. Kafesterol je namreč odgovoren za olje v praženih kavnih zrnih in je povezan z visokimi ravnmi holesterola LDL. Študije kažejo, da kafesterol poveča niho holesterola LDL z zaviranjem aktivnosti receptorjev LDL in zmanjšanjem razgradnje LDL holesterola, povezujejo pa ga tudi z višjim skupnim holesterolom in trigliceridi, ter z le majhnim vplivom na holesterol HDL.

Vam oznake o holesterolu niso povedale veliko? Potem na hitro ponovimo lekcijo o holesterolu – obstaja dober in slab holesterol. Dobrega bi v telesu morali imeti več, saj s tem zmanjšamo tveganje za bolezni srca in ožilja, slabega pa čim manj, saj se lahko kopiči v stenah žil in jih s tem oži, to pa lahko privede do infarkta, kapi ali motenj v prekrvitvi okončin. Dobri se imenuje HDL holesterol, slabi pa LDL holesterol.

Vrnimo se sedaj o razmišljanju o kafesterolu. Če je le-ta povezan z visokimi ravnmi slabega holesterola, ali to pomeni, da je kava za nas iz tega vidika škodljiva?

Ja in ne.

Poglejmo podrobneje. Ko skuhamo kavo, je lahko kava filtrirana, lahko pa je nefiltrirana. Tista, ki je filtrirana, ima manj kafesterola, saj nekatere metode filtriranja kave znatno zmanjšajo količino kafesterola v skodelici kave. Ob raziskavah, ki so jih naredili na to temo so ugotovili, da je najmanjša količina kafesterola v kavi bila najdena v filtrirani kavi, najvišja pa v nefiltrirani. V raziskavi so kot filtrirano kavo vzeli kavo, ki je skuhana ali na avtomatu, ki ima kovinski filter ali pa papirnatega.

Kot je pokazala raziskava, kava, ki je pravilno filtrirana, ni povzročala visoke ravni slabega LDL holesterola.

Velja pa opozoriti še na nekaj – če pijete turško kavo in kava počiva dlje časa, ima kafesterol več možnosti, da pride v kavo, kot, če turško kavo spijete takoj.

Kako pa je z Espressom? Espresso je običajno nefiltriran in zato vsebuje znatne količine cafesterola. Kljub temu pa vsebuje manj cafesterola, kot npr. kava narejena na francoski način ali pa kava, ki je narejena z italijanskim caffeteirejem, saj je njena prostornina (gledamo torej količino kave, ki smo jo naredili iz ene merice kave) manjša, kot od slednjih. V primerjavi s filtrirano kavo pa so te količine zares ogromne.

A ne prestrašite se. Kafesterol, ki dviga holesterol, je le slaba stran nefiltrirane kave.

Ima pa kafesterol tudi protivnetne koristi, ki povzročajo preobčutljivost na inzulin, filtrirana kava pa poleg odstranjevanja kafesterola odnese tudi druge pozitivnih stvari, kot so polifenoli, fitohranila in antioksidante, kar pa govori v prid kavi, ki ni filtrirana.

Če ste zdaj še bolj zmedeni in razmišljate o tem, če bi nehali piti kavo ali ne, ne skrbite. Zavedajte se, da lahko pijete vse, a seveda v primeru, da količine niso prevelike.

Viri:

https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/zvisan-holesterol/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!