fbpx

KAJ JE TO ANAEROBEN IN KAJ AEROBEN PRAG?

Če je šport del tvojega življenja, si prav gotovo že slišal za izraza anaeroben in aeroben prag, morda pa se vanju nisi prav pretirano poglabljal, zato ne veš, kaj točno pomenita. Nič hudega. Če nisi nikdar treniral tako intenzivno, da bi ju potreboval, je vseeno, če si ju poznal ali ne. A, ko ti bom razložil, kaj pomenita, boš hitro videl, da sta oba zelo pomembna za lažje doseganje želenih rezultatov.

PREBERI VEČ

Razložil ti bom na primeru teka, saj predvidevam, da si se že vsaj enkrat v življenju znašel v situaciji, ko si zaradi preobremenitve pri teku moral upočasniti tempo in se celo ustaviti. To je bilo takrat, ko si dosegel anaerobni prag.

Poglejva, za kaj pravzaprav sploh gre. A, da boš res popolnoma razumel anaerobni prag, moraš najprej spoznati aerobni prag, še prej pa je dobro, da veš, da energija v telesu pri nizkih obremenitvah nastaja v prisotnosti kisika, pri čemer nastaneta odpadna produkta voda in ogljikov dioksid. Ta proces se imenuje aerobni proces.

Aerobni prag je tista točka, pri kateri se začne raven laktata v krvi dvigovati. Kdaj ta točka nastopi, je odvisno od vsakega posameznika in od tega, kakšna je njegova telesna pripravljenost. Pri tistih, ki so slabo telesno pripravljeni, lahko aerobni prag nastopi že pri 60 % njihovega maksimalnega srčnega utripa, pri vrhunskih športnikih pa šele pri 85%  maksimalnega srčnega utripa. Iz tega sledi, da lahko športniki bolj intenzivno trenirajo. Če je tvoj aerobni prag nizek, pa ga želiš zvišati, da bi lahko bolj intenzivno in bolj dolgo treniral, nisi za to nikdar prepozen. Potrebnega bo le nekaj časa in treningi nizke intenzivnosti, ki bodo postopoma tvoj aerobni prag zviševali.

Ja vem, ne predstavljaš si, kaj to pomeni za tvoje telo. Preprosto povedano, tvoje žile se bodo razširile, presnova maščobnih kislin pa se bo izboljšala, kar pomeni, da boš lahko povečal intenzivnost treninga, pri tem pa se raven laktata v krvi ne bo tako močno povišala, da ne bi več mogel trenirati.

Zdaj, ko sva spoznala aerobni prag, ti lahko razložim še, kaj pomeni anaerobni prag. 

Ko tečeš, se potreba tvojega telesa po energiji poveča. Naenkrat se v produkcijo energije začne vklapljati anaerobni sistem – pri njem energija nastaja brez, da bi bil za to potreben kisik. Odpadni produkt pri tem procesu je laktatna oz. mlečna kislina, ki razpade na laktat in na vodikov ion. Anaerobni prag pomeni točko, kjer je produkcija laktata večja od porabe in se zato le ta začne kopičiti v organizmu, mi pa zaradi tega postanemo utrujeni in dobimo občutek otrplih mišic. Naslednji dan po treningu pa je zaradi nje prisoten močan musklfiber.

Tudi anaerobni prag lahko s treningi povišaš in to tako, da večino časa treniraš pod pragom, občasno pa moraš ta prag preseči. Ko ga zvišaš, boš lahko treniral bolj intenzivno, pri tem pa se laktat ne bo dvignil tako, da bi povzročil otrplost v mišicah.

Zdaj pa še najbolj zanimiv del …

KAKO SPLOH DOLOČIŠ KAKŠEN JE TVOJ ANAEROBNI PRAG?

Kot v vsaki dobri seriji, bom na tem mestu zaključil in te pustil malo radovednega do naslednjega članka na to temo, kjer ti bom odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje podrobno razložil.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!