fbpx

Kaj narediti, ko imate drisko in ta ni simptom COVID-19?

Pisanje o driski je morda ravno pravo za današnji dan, saj je driska eden izmed simptomov virusa COVID-19, ki trenutno divja v svetu in je kriv tudi za to, da že nekaj mesecev niste mogli priti na spodoben trening. Če jo je zakuhal on, potem ste prav gotovo zakuhali tudi vi in je v tem trenutku driska vaša zadnja skrb. Če pa je le-ta posledica česa drugega, pa je dobro, da si znate na nek način sami pomagati in jo pozdraviti.

Najprej pa definirajmo, kaj driska sploh je. Če mi ne zamerite, da se malo pošalim na njen račun – ko jo imate, veste, da jo imate in ne potrebujete njene definicije, da jo prepoznate. To je trenutek, ko pozabite na vse druge težave, ne glede na to, kako velike so se vam zdele še nekaj ur nazaj. Šele, ko mineta prvi in drugi, včasih celo tetji val, pridete toliko do moči, da lahko vzamete v roke telefon in sploh poiščete kako se je znebiti. Za vse tiste, ki je še niste doživeli (verjamem, da to ni nihče izmed vas), driska je po definiciji pogosto izločanje blata, ki je mehko in tekoče.

Kdaj pride do nje?

Včasih nas preseneti, ko smo doma, včasih pa na takih lokacijah, kot si res ne želimo, da bi nas presenetila. V bistvu – to presenečenje ni nikdar dobro. Razen pri tistih dekletih, ki mislijo, da jim bo driska pomagala pri hujšanju (pa jim seveda ne).

Zdaj pa šalo na stran, ker je driska v resnici resna težava. Če je ne zdravite ustrezno, lahko pripelje do močne dehidracije, kar pa za naše zdravje ni dobro. Zato morate ukrepati takoj, ko se pojavi. Če vam samozdravljenje ne pomaga, potem v roku dveh dni obiščite zdravnika, če jo dobijo otroci, dojenčki ali starejši, pa pojdite k zdravniku po enem dnevu neuspelega samozdravljenja, saj je včasih driska simptom katere hujše bolezni – npr. rotavirusa, v hujšem primeru celo rotavirusnega meningitisa, ki potrebuje utrgentno zdravljenje.

Možni vzroki za drisko so še bakterije, paraziti ali pa, kar je v današnjem času res pogosto – živci.

Kaj torej narediti, ko imate drisko?

  • Pijte večje količine vode, čaja, juhe – zaradi tega driska ne bo prenehala, bo pa dodana tekočina poskrbela za to, da ne boste dehidrirani
  • Jejte trdo hrano, ki ne vsebuje vlaknin (vlaknine povzročijo za hitrejše odvajanje blata)
  • Na vodi skuhajte bil riž, tako, da izloči sluz. Ta sluz je zelo pomembna pri ustavljanju driske.
  • Poskusite zmešati banano in naribano jabolko
  • Jejte prepečenec, bobipalčke, krekerje – karkoli trdega in soljenega, saj v tem primeru vaše telo potrebuje elektrolite.
  • Če ste slučajno na poti in morate res NUJNO in HITRO ustaviti drisko, pa vam zaupam še dober nasvet naših babic – pojejte banano bobipalčke in gor spijte Coca – Colo. To bo gotovo pomagalo rešiti vašo težavo.

Za več uporabnih nasvetov še naprej spremljajte moje objave. Če potrebujete prehransko svetovanje, pa vabljeni, da mi pišete na info@bobanpaukovic.com.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!