fbpx

Kako na naraven način ublažiti sončne opekline?

Že 15 minut izpostavljenosti soncu lahko povzroči opekline. Pri reševanju teh težav vam lahko pomagajo mnoga živila, ki jih imate v svoji kuhinji, na primer mleko, jogurt, jabolčni kis in lubenica. Kumare imajo hladilni učinek, probiotične bakterije vlažijo kožo, ovsena kaša lajša srbečico …

Čeprav verjamem, da je izpostavljenost soncu bistvenega pomena za vaše zdravje in pri preprečevanju pomanjkanja vitamina D, pa na drugi strani preveč dobrih stvari lahko povzroči tudi težave. Tako je tudi s pretirano izpostavljenostjo soncu in opeklinami, do katerih lahko pride zaradi takšne izpostavljenosti, kar pa lahko poveča tudi tveganje za nastanek kožnega raka. Izpostavljanje soncu je torej lahko “terapevtsko” le, če je to storjeno v ustreznih in izmerjenih časovnih okvirjih. Pretirano sončenje žal ne prinaša koristi in lahko povzroči opekline, kar pa je vnetni odziv vašega telesa zaradi prekomernega izpostavljanja kože sončnim ultravijoličnim (UVB) žarkom.

Želim pa vas tudi opozoriti, da je prav UVB tisto, kar želite dobiti, ko se primerno izpostavljate soncu. Namreč, ko UVB žarki pridejo v stik s površino kože, vaša koža pretvori derivat holesterola v vitamin D3. Verjetno se vsi zavedate pomena vitamina D in da je primerna izpostavljenost soncu najboljši način, kako pridobiti in ohraniti ravni tega vitamina v vašem telesu.

Sončna svetloba pa poleg proizvodnje vitamina D ponuja tudi številne druge koristi, vključno z izboljšanjem razpoloženja, uravnavanjem melatonina, zaščito pred melanomom in ima celo ugoden vpliv na nekatere kožne bolezni.

Ključ do izkoriščanja vseh prednosti, ki jih ponuja sončna svetloba, je v zdravi meri in pametnem pristopu. Začeti je treba s samo nekaj minutami izpostavljanja soncu zgodaj spomladi in nato spremljati, kakšen je odziv vaše kože.

Zakaj je sončna izpostavljenost pomembna?

Varna izpostavljenost soncu lahko naredi čudeže na področju vašega zdravja, saj sončna svetloba omogoča vaši koži, da proizvede velike količine vitamina D. Vitamin D je steroidni hormon, ki je brez dvoma izjemno pomemben, saj se receptorji, ki se odzivajo na vitamin D, nahajajo v skoraj vsaki posamezni celici, od možganov do kosti, kar pojasnjuje njegov izjemno velik vpliv na zdravje.

Odpravljanje pomanjkanja vitamina D lahko zmanjša tveganja za nastanek resnih tveganj za zdravje in to izjemno hranilo ugodno vpliva na zdravje srca ter ožilja, mišično moč, na optimalne vrednosti krvnega pristiska. Vsi pa ste verjetno seznanjeni s tem, kako izjemno je D vitamin pomemben za močan imunski sistem in kako pomaga ohraniti močne in zdrave zobe ter kosti.

Kaj se zgodi, ko dobite opekline?

Če običajno preživite precej časa na prostem, ne da bi pri tem upoštevali smernice za varno izpostavljanje soncu, ste verjetno že kdaj pridobili opekline in vam je tisti boleč, pekoč in neprijeten občutek zelo dobro znan.

Pa ste se kdaj spraševali, kaj dejansko so opekline in kakšen vpliv imajo na vašo kožo? Poleg rožnate ali rdeče barve je lahko vaša koža vroča na dotik, boleča in srbeča ter lahko nabrekne. Sicer se pri opeklinah najprej pojavi rdečica, ki ji sledi bolečina, ta pa je odvisna od same dolžine in intenzivnosti izpostavljanja UVB žarkom. Ostali simptomi so lahko tudi srbečica, lupljenje kože, otekline, izpuščaji, vročina, slabost, mrzlica, pride lahko celo do nezavesti. Večje opekline se ponavadi pozdravijo v petih do desetih dneh, medtem ko manjše opekline običajno ne povzročijo drugega kot malo rdečice in občutljivosti na prizadetem področju.

V hudih primerih se lahko pojavijo tudi mehurji (opekline druge stopnje). Takšne opekline so povezane z močnimi bolečinami in se pozdravijo v približno dveh do treh tednih. Te opekline lahko spremljajo glavobol, zvišana telesna temperatura, mrzlica in utrujenost. Kot del procesa zdravljenja se bo zgornji sloj poškodovane kože odlepil in to lahko traja kar nekaj dni, da se popolnoma pozdravi.

Kaj sploh so sončne opekline in kako nastanejo?

Sončne opekline so oblika poškodbe kože zaradi sevanja, predvsem ultra vijoličnih žarkov tipa B (UVB). UVB žarkom je običajno izpostavljena naša koža, kar povzroča neposredne poškodbe DNK zapisa celic. Telo prepozna škodo na DNK in sproži obrambne mehanizme, ki zajemajo popravilo DNK, celično smrt in lupljenje, za odstranitev nepopravljivo poškodovanih celic kože. Telo pa hkrati pospeši tudi sproščanje oziroma tvorbo melanina, da bi preprečilo nadaljnje opekline. Melanin absorbira UV žarke in preprečuje, da bi prekinili kemične vezi v telesu. Tako melanin učinkovito preprečuje neposredno škodo na DNK in tudi tvorbo prostih radikalov, ki povzročajo posredne napake DNK zapisov.

Opekline vam lahko povzroči že 15 minut izpostavljenosti soncu, kar pa je najbolj zanimivo, da teh poškodb kože ne boste takoj videli. V kolikor se boste prekomerno izpostavljali soncu oziroma UV žarkom, bo vaša koža postala rdečkasta nekje v roku pol ure do šestih ur. Bolečine so običajno najmočnejše šest do 48 ur po izpostavljenosti, poškodbe pa nastajajo še do tri dni kasneje. Do lupljenja kože pa potem pride kasneje (v štirih do osmih dneh).

Kdaj bo prišlo do poškodb oz. opeklin, je odvisno od vašega tipa kože, zaščite in predhodne izpostavljenosti. V primeru pa, da je do opeklin že prišlo in potrebujete olajšanje za te opekline, imate veliko naravnih možnosti, vključno z mnogimi izdelki in živili, ki jih imate doma, na primer mleko, jogurt, jabolčni kis in lubenica.
Mnoga živila v vaši kuhinji vam lahko pomagajo pri reševanju težav s sončnimi opeklinami – v mislih imam predvsem lokalno uporabo.

Kako zdraviti opekline?

Ustvarite notranjo zaščito pred soncem s koristnimi antioksidanti. Količina antioksidantov, ki jih dobite iz vaše prehrane, igra pomembno vlogo pri tem, kako se učinkovito izogniti sončnim opeklinam. Več antioksidantov, ki jih imate v organizmu, nižje bo tveganje za opekline. Delujejo kot zaščita proti soncu iz notranjosti in vam omogočajo maksimiziranje izpostavljenosti soncu in zmanjševanje tveganj zaradi le tega. Preprečujejo nastanek sončnih opeklin in pospešujejo celjenje, če do njih pride, saj antioksidanti lovijo proste radikale, ki nastajajo pri izpostavljanju UV žarkom in tako preprečujejo celične poškodbe.

Dietni viri učinkovitih antioksidantov vključujejo vso svežo zelenjavo in sadje, kot so maline, robide in borovnice. Lahko poskusite tudi goji jagode, vendar pa se izogibajte soku (zaradi prekomernega vnosa fruktoze).

Astaxanthin – močan antioksidant, ki ponuja učinkovito zaščito pred poškodbami zaradi sončnih žarkov, kadar se jemlje kot dodatek k prehrani na dnevni bazi. Druga dva izjemno koristna antioksidanta, za katera ste slišali, sta resveratrol in likopen.

Vitamina A in C sta prav tako pomembna – vaše celice ju uporabljajo za uravnavanje absorpcije svetlobe in zaščite pred prekomerno izpostavljenostjo soncu. Hranila, ki jih najdemo v določenih živilih in lahko dejansko preprečijo sončne opekline, so:
• beta karoten (korenje, buča, sladek krompir),
• omega-3 maščobne kisline (losos),
• vitamin C in E (oreški, semena, pomaranče),
• flavonoidi (jagode),
• likopen (paradižnik in paprika).

Svetujem vam,da uživate hrano, bogato z likopenom (paradižnik) in omega 3 (losos in sardine), da bi pomagali svojemu telesu, da bi v določeni meri preprečili sončne opekline. Selen, ki se nahaja npr. v brazilskih orehih, pa bo tudi pomagal preprečiti sončne opekline.

Katere izdelke priporočam pri oskrbi sončnih opeklin?

Eterični olji poprove mete in sivke sta naravnost odlični. Olje poprove mete je naravni analgetik ali zdravilo proti bolečinam. Prav tako pomaga pomiriti opekle oziroma vnete površine z zagotavljanjem hladnega občutka. Olje sivke pa ima pozitiven vpliv na opekline in zmanjšuje rdečico. Zahvaljujoč protimikrobnim lastnostim bo pospešilo zdravljenje. Dodajte še 100-odstotno aloe vero, ki je bogata z močnimi glikonutrienti, ki pospešujejo zdravljenje in kokosovo olje, pa boste imeli popolno oskrbo.

Ovsena kaša je poleg uživanja prav tako odlična za lajšanje srbeče in suhe kože ter zmanjšanje vnetij v obliki obkladka. Hladno mleko, ki ga namažete na občutljive predele, lahko tudi pomaga zmanjšati bolečino in pekoč občutek.

Probiotične bakterije, ki se nahajajo v jogurtu, vam bodo pomagale vlažiti kožo in zmanjšati bolečino. Izberite polnomasten navaden jogurt in ga nežno nanašajte po opečenih predelih. Ima hladilni učinek, čez opeklino pa tvori beljakovinsko prevleko, ki pomaga pri celjenju.

Črni čaj ni samo okusen kot pijača, temveč ga lahko tudi uporabimo pri zmanjševanju pordelosti, ki nastane zaradi vnetja. Rad bi samo opozoril, naj voda od čaja ne bo čisto črna, nato čaj (ne vroč) nanesite na prizadete predele, tako bo tanična kislina, ki se nahaja v čaju, in ki mu daje temno barvo, olajšala vročino in vnetje.

Tudi zeleni čaj lahko uporabimo kot obhladek – katehin in taninska kislina, ki se nahajata v njem, pomagata pri zmanjševanju bolečine, ki nastane zaradi opeklin. Prav tako lahko pitje že samo dveh skodelic zelenega čaja na dan zagotovi dodatno zaščito pred soncem.

Jagode imajo tako kot zeleni čaj tudi tanin, ki pomaga ublažiti pekoč občutek zaradi sončnih opeklin. Položite jih ali pa razmažite po opeklinah.

Krompir ima spojine na osnovi škroba, ki lahko pomagajo ublažiti sončne opekline. Sesekljamo nekuhan krompir na rezine in položimo na opekline. Lahko pa ga tudi popolnoma zmešamo (speštamo) in razmažemo po občutljivih predelih.

Med – prepričajte se, da uporabljate visoko kakovostni med! Običajen med, ki ga najdete v večini trgovin z živili, je bolj podoben visoko fruktoznemu koruznemu sirupu, ki bo najverjetneje še povečal okužbo in ga nikakor ne smete uporabljati za zdravljenje lokalnih ran.

Jabolčni kis – ocetna kislina, ki jo najdemo v kisu, naj bi zmanjšala bolečino, srbenje in vnetje. Uporabite ga npr. v hladni kopeli. Nikakor pa ga ne samega nanašati na opekline.

Kumare imajo tudi hladilen učinek. Preprosto jih postavite na svoje sončne opekline in zagotavile bodo takojšen pomirjujoč učinek. Uporabite jih lahko tudi kot pasto, tako da jih enostavno zmešate in namažete na kožo.

Zelena solata – zavrite jo v vodi. Tekočino ohladite v hladilniku. S čistimi bombažnimi krpicami (ki se ne muckajo) previdno razmažite sok zelene solate po prizadetem območju.

Zavedajte se, da je vaše telo zaradi opeklin nujno treba vlažiti, tako od zunaj kot tudi od znotraj. Zato uživajte živila, ki imajo visoko vsebnost vode. Pijte veliko vode in pijač, bogatih z elektroliti, kot je na primer kokosova voda. Od sadja uživajte pomaranče in lubenice, med blaženjem sončnih opeklin pa se izogibajte alkoholu in sladkim živilom, saj to lahko še poveča vnetja in upočasni okrevanje. Od mesnih izdelkov pa priporočam uživanje domačih jeter, ki so prava podpora organizmu.

Sonce NI vaš sovražnik

Res je, da je izogibanje sončnim opeklinam izjemnega pomena, vendar vas prosim, da ne bežite od sonca, saj namreč sonce NI vaš sovražnik! Treba je razumeti, da prednosti pri izpostavljenosti soncu povsem prevladajo nad tveganji, zato je popolno izogibanje soncu nepotrebno in nespametno. Nekaj izpostavljenosti po par minut na dan bo vsem prineslo le veliko dobrega.

Preden zaključim s tem blogom, bi rad še poudaril, da vas tudi določena zdravila lahko naredijo bolj dovzetne za opekline (npr. zdravila za diabetes, antimikotiki, nekateri antibiotiki, kontracepcijske tablete in pomirjevala).

“Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!