fbpx

KAKO NASTAVITE SEDEŽ NA KOLESU, DA SI Z VOŽNJO NE BOSTE ŠKODILI?

Pozna pomlad in poletje vabita na poletne kolesarske avanture, ki jih lahko čudovito vpnete v svoje življenje kot dopolnitev treningov za moč. Ali ste za cestno ali gorsko kolo, sploh ni toliko pomembno, kot je pomembno to, da imate željo po preživljanju časa na kolesu, kar vam bo dalo občutek zadovoljstva, ter zmanjšalo bo potencialne depresivne misli in okrepilo vaše telo.

PREBERI VEČ

A pozor!

Kolo morate na poletje pripraviti, ravno tako, kot pripravite sebe. Prav posebno pozornost pa morate nameniti nastavitvi vašega sedeža. Na kolesu ste namreč ves čas v prisilni drži, ki za telo ni naravna, zato jo morate prirediti tako, da boste kar najmanj obremenjevali kolena, križ, hrbtenico, vrat in ramena.

Sliši se precej zapleteno.

In tudi je.

Ravno iz tega razloga obstajajo ljudje, ki se profesionalno ukvarjajo s tem, da glede na vašo konstitucijo pripravijo vaše kolo na izzive h katerim se podajate. Ker so ti fittingi precej dragi in se marsikdo za njih ne odloča, pa lahko ob upoštevanju nekaterih pravil tudi sami nastavite kolo tako, da vam bo ustrezalo.

Upoštevati morate nekaj osnovnih pravil:

  • Najbolje je, da se fittinga lotite skupaj z osebo, ki bo gledala, kako sedite na kolesu in vas vmes usmerjala. Le z njegovimi opažanji in komentarji bosta lahko vaše kolo nastavila tako, da vam bo ustrezalo v popolnosti.

Če ste zaprisežen samotar, lahko fitting opravite tudi z ogledalom, ampak ta postopek je precej težji, saj se, medtem, ko se gledate v ogledalo obračate in spreminjate pozicijo, ki ni enaka, kot tista, na kateri jezdite kolo.

  • Potrebujete orodje, meter, svinčnik in beležko v katero boste zapisali kaj in kako nastavljate, tako, da boste v prihodnje lahko kolo nastavili sami.
  • Pomembno je, da nastavitve kolesa opravljate oblečeni in obuti v kolesarska oblačila, saj bo tako fitting najbolj realen.
  • Kako nastavite sedež?


Stojte ob kolesu.

Najdite zgornji del kosti, ki je na boku in dvignite sedež do nje. Naj bosta v enaki višini. To je osnova.

Potem se usedite na kolo in sedež ravnajte dalje.

Tukaj morate paziti predvsem na položaj vaših kolen. Nogo morate stegniti, ampak ne tako, da bi zaklenili koleno. Če se vam to zgodi, je sedež že previsok.

Ko ste na sedežu, se parkrat stresite na njen in poskrbite, da bo nastavljen tako, da bo najbolj ”pasal na vašo rit”. Na njem vam mora biti udobno, saj boste na njem preživeli veliko časa.

  • Naslednja točka na katero morate biti pozorni je kot, pod katerim so vaši boki – bodite pozorni na to, da niste sključeni in, da boki niso preveč potisnjeni naprej. Idealna pozicija na kolesu, ko držite krmilo, je takšna, da so roke pod kotom, hrbet je zravnan, ramena so poravnana, ampak ne raztegnjena, komolci niso stegnjeni, a tudi ne preveč pokrčeni – skratka – na kolesu vam mora biti udobno.

Veselo in predvsem varno kolesarjenje vam želim!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!