fbpx

KAKO OKREPITI KITE IN VEZI ZA PREPREČEVANJE POŠKODB

Ljudje ne posvečajo veliko pozornosti temu, kako okrepiti vezi in kite. A le do trenutka, ko se med vadbo poškodujejo. Ko pride do tega, se vsi zavemo, da je treniranje kit enako pomembno, kot delo na mišični moči in na vzdržljivosti.

Kite imajo pomembno funkcijo takrat, ko prenašamo kaj težjega, ko obremenimo sklepe, ko delamo kake take gibe kot so čepenje in upogibanje, hoja, zvijanje, plezanje. Včasih smo se ljudje sami pripravili na to in na naraven način prišli do tega, da so se kite pripravile na napore. Veliko več je bilo namreč igre v naravi, še v najstniških letih smo se podili po domačem dvorišču med bloki in bili telesno veliko bolj aktivni. Potem je prišlo moderno življenje, kjer večina otrok, najstnikov in starejših prosti čas preživlja pred računalniki. Tisti, ki se odločijo za vadbe v fitnesu, razne druge crossfite ali druge vadbe, pa tudi pozabljajo na to, da njihove kite niso pripravljene na tovrstne napore, zaradi česar velikokrat pride do poškodb.

In kaj pravzaprav lahko naredimo?

Treniramo jih.

Sliši se, kot preprost nasvet, a najprej je treba vedeti, kaj kite sploh so in, kaj je njihova glavna naloga.

Poglavitna naloga kit in ligamentov je ta, da pritrjujejo mišice na kosti. Preko kit mišice prenašajo silo in omogočajo gibanje. Ko se mišica skrči, potegne kite, ki povlečejo kost in tako povzročijo gibanje, s tem pa zagotavljajo tudi elastičen odziv in učinek odboja, ki zmanjšuje raztezanje, ki pomaga skakati, teči, dvigovati težke stvari.

Glavni lastnosti kit sta togost in histereza. Togost nam pokaže, kako so kite pravzaprav močne, histereza pa, kako so raztegljive. Pri otrocih, ki se vsakodnevno gibajo, najprej kobacajo, potem pa tekajo okoli, se  vstajajo, padajo, plezajo, so kite veliko bolj raztegljive in močne kot pri odraslih, ki tega ne počnejo.

Zato jih moramo sami zavestno trenirati.

A kako? Nihče nas namreč tega ni učil. Ko pridemo v fitnes, fokus osebnih trenerjev navadno tudi ni usmerjen v kite, ampak v to, da čimprej izgubimo maščobo in pridobimo mišice. Ravno zato je naše znanje toliko bolj pomembno.

S stavkom – konstantno se gibljite kot 6-letnik, ste v bistvu naredili vse, kar je pomembno. A kaj, ko so naši tempi dneva takšni, da tega ne počnemo. A ne skrbite. Tukaj je naštetih 11 gibov oz. tehnik delanja vaj, ki vam bodo pomagali pri tem, da boste povečali elastičnost in moč vaših kit.

 • Ekscentrične vaje
 • Delne ponovitve
 • Pliometrija – eksplozivno gibanje – pri tem tetive postanejo bolj učinkovite pri prenosu elastične energije.
 • Eksplozivna izometrika – hitri siloviti premiki proti nepremični sili – primer je poskus udarca z nogo, ki je pripeta s pasom. Tukaj se poveča togost tetiv.
 • Vaje za povečanje volumna – če imajo kite dovolj velik volumen, so močnejše in z njimi lahko veliko bolje delamo – na primer plezamo. Kite v prstih pri plezalcih so neverjetno močne, saj lahko te male kite ob pravilni tehniki zdržijo težo celotnega plezalca. Plezanje pa je zatorej tudi izvrstno, ko govorimo o tem, kako povečati volumen tetiv.
 • Intenzivni trening – gre za trening, pri katerem se dejansko obremeni tetive.
 • Raztezanje  z uporabo celotnega obsega gibanja – dober primer so počepi, razteg prsi in razteg meča.
 • Iskanje rahlega neugodja, pri čemer se izogibajte bolečinam in poškodbam.
 • Dnevna vadba vezivnega tkiva je zelo pomembna. Tukaj dejansko velja pravilo, da se počasi daleč pride.
 • Izogibanje hitenju.
 • Masaža in miofascialno delo – masaže tendonov so pomembne zaradi tega, ker prekrvijo tkivo.

Pomembno za zdravje kit pa je tudi uživanje kolagena.

O tej tematiki bi lahko napisal še ogromno, a za začetek je dovolj to, da veste, da kite oz. tendone morate trenirati in, da pri tem upoštevate prej omenjene tehnike. Če imate kakšna konkretna vprašanja na to temo, vas vabim, da mi pišete.

Delno povzeto po:

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!