fbpx

Kako preprečite križno kontaminacijo hrane?

Se spomnite mojega članka v katerem sem govoril o bakterijah v piščancu, mlečnih izdelkih in v črevesju? V njem sem omenil tudi izraz križna kontaminacija.

PREBERI VEČ

Če ste članek zamudili, si ga preberite na tej povezavi (ČLANEK), saj v njem izveste veliko pomembnih dejstev o bakterijah. Danes pa vam zaupam, kako preprečite navzkrižno kontaminacijo.

A dajmo najprej ponoviti, kaj je križna kontaminacija in zakaj je sploh pomembno, da jo preprečimo.

To je izraz, ki opisuje prenos mikroorganizmov in/ali drugih bakterij iz ene na drugo vrsto hrane preko vode, rok, opreme, delovnih površin, nožev ali drugega pribora. Do navzkrižne kontaminacije lahko pride tudi z alergeni, kemikalijami in toksini, predstavlja pa tudi enega izmed glavnih razlogov zastrupitve s hrano. In, če si česa pri tem, ko začnemo z novo dieto oz. ko kuhamo za svoje najdražje res ne želimo, je to zastrupitev s hrano.

Navzkrižna kontaminacija se lahko pojavi na naslednje načine:

–        S hrane na hrano

–        S človeka na hrano

–        Z opreme na hrano

Ob upoštevanju naslednjih nasvetov se bo možnost za navzkrižno kontaminacijo precej zmanjšala.

1-     Bodite pozorni na temperaturo prostorov v katerih hranite svežo hrano za katero je značilno, da se prej pokvari – torej sveže meso, ribe, jajca.

2-     Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane. In nevarnih snovi nikoli ne postavljajte nad hrano. Najboljše je, da jih ne hranite niti v bližini kuhinje, ampak jih hranite v kopalnici, garaži, kleti ali v kakšnem drugem ločenem prostoru.

3-     Hrano hranite na policah, ki so višje kot tla. Tla so namreč vir bakterij in zato obstaja večja verjetnost, da se na tistih mestih razmnožijo bakterije in preskočijo na hrano. Poskrbite tudi za to, da bo prostor za shranjevanje vedno čist in suh, hrana pa naj bo zapakirana v takšni embalaži, ki onemogoči dostop škodljivcev do nje (na primer v steklenih ali plastičnih posodah, ki naj bodo zaprte)

4-     Uporabljajte pravilo – prvo noter, prvo ven. Torej, hrana, ki jo boste najprej dali v shrambo, naj bo tudi tista hrana, ki jo boste najprej porabili. Na ta način boste poskrbeli za to, da hrani ne bo pretekal rok trajanja.

5-     Surove sestavine hranite proč od kuhane hrane in poskrbite tudi za to, da se ista delovna površina ne uporablja za surovo in za kuhano hrano. To je pomembno zato, ker surova živila, predvsem meso, vsebujejo nevarne mikrobe, ki se lahko med pripravljanjem in shranjevanjem prenesejo na druga živila. In tega si seveda ne želimo.

6-     Vedno si pred pripravo dobro umijte roke.

7-     V hladilniku kuhano meso vedno hranite nad surovim mesom.

8-     Hrano hranite pokrito in zaščiteno pred zunanjimi vplivi.

9-     Nikoli ne uporabljajte noža za kuhane in surove sestavine, ne da bi ga poprej umili. Enako velja tudi za desko za rezanje. Nevarni mikrobi se namreč lahko zadržujejo na površinah in že najmanjši kontakt lahko povzroči kontaminacijo hrane.

10-  Nikoli se z rokami ne dotikajte smeti.

Veselo, zabavno in predvsem varno kuhanje vam želim.

Viri:

https://www.unileverfoodsolutions.si/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo.html

https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/9772-naj-nam-mikrobi-ne-pokvarijo-poletnega-razpolozenja

https://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/en/5keys_en.pdf?ua=1

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!