fbpx

KAKO SAMI ODPRAVIMO STRAH PRED ZAPRTIMI PROSTORI

Nemir, močno znojenje, hitrejše bitje srca in nenormalen strah, predno stopiš v nek zaprti prostor, so opomniki, ki nas opominjajo na to, da imamo najverjetneje klavstrofobijo oz. strah pred zaprtimi prostori.

Strah pred zaprtimi prostori je ena izmed najbolj pogostih fobij na svetu, ljudje, ki se z njo soočajo, pa se pogosto izogibajo vsem manjšim zaprtim prostorom, kot so na primer diskoteke, kleti, avtobusi, letala, dvigala … Takšne osebe ob soočenju s takim prostorom čutijo izrazito stisko, ki je povezana s tem, da vedo, da ne morejo pobegniti iz situacije. Pri njih se nato razvije še močan strah, da jim bo zmanjkalo zraka, da se bodo zadušili, izgubili kontrolo nad sabo … in ravno to se takrat pogosto zgodi.

Takrat pride do vidnih simptomov, kot so znojenje, tresenje, vročinski oblivi, občutek močnega strahu ali panike, hujše tesnobe, sapa postaja vedno krajša, dihanje pa vedno bolj plitko. Vse skupaj se dostikrat še stopnjuje do točke, kjer lahko pride do hiperventilacije, srčni utrip se lahko močno poveča, prihaja do stiskanja v prsih ali bolečine v tistem predelu, do slabosti, omotice, pojavi pa se lahko tudi občutek zmedenosti ali dezorientacije.

Kako se bo to odražalo pri tistih, ki se s to težavo soočajo, je popolnoma odvisno od vsakega posameznika. Lahko ima le nekaj zgoraj naštetih simptomov, lahko ima vse.

Velja pa nenapisano pravilo, kdaj pride do tega. Vedno je prisoten eden od sprožilcev. Npr.:
 

  • Znajdeš se v majhni sobi brez oken
  • Vožnja z letalom ali majhnim avtomobilom
  • Vstop v nabito polno dvigalo
  • Stanje v gneči – npr. na koncertu, na avtobusu, na vlaku
  • Vstop v klet
     

To je le nekaj sprožilcev, seveda pa obstajajo tudi drugi.
 

Zakaj do tega pride je dobro vprašanje, ki ga je vredno raziskati, če to fobijo imate. A najbolj pogosto je strah pred zaprtimi prostori povezan z nekim dogodkom iz preteklosti, ki je v človeku pustil travmo. Ta travma ni le strah, ki bi bil le v naši glavi, ampak gre za blokado v našem energijskem telesu, kar pomeni, da se lahko odstrani na izjemno preprost način. Če smo seveda pripravljeni narediti nekaj neobičajnega in nekaj, kar nam ni tako poznano. Lahko se sicer posvetujete tudi s klasično medicino, s psihologi, psihiatri, se odpravite na hipnozo in to rešite na tak način.

 

Lahko pa poskusite tudi z EFT terapijo – to je terapija, ki naj bi s tapkanjem po točno določenih točkah telesa osvobajala čustva, ki so zastala. Gre za neke vrste čustveno akupresuro s pomočjo katere sprostimo napetost v točkah in naš energijski sistem osvobodimo motenj.
 

Več o tej metodi zaupam v prihodnje, lahko pa me tudi prehitiš in mi sporočiš, če imaš z njo že kakšne izkušnje in kakšne so.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!