fbpx

KAKO SE BOSTE PRAVILNO OGRELI PRED TRENINGI?

Vsi, ki redno trenirate, dobro veste, kako pomembno je, da se pred treningi dobro ogrejete in da telo pripravite na temperaturo v kateri boste delovali. S tem namreč povečate učinkovitost treninga, hkrati pa se izognete morebitnim poškodbam, ki so, če začnete trenirati z neogretimi mišicami, precej pogoste.

PREBERI VEČ

Med ogrevanjem tako:

– povišate srčni utrip,

– povečate pretok krvi,

– povečate prožnost vezivnih tkiv,

– dvignete temperaturo v mišicah in jim s tem povečate prožnost.

Vem, da bi včasih najraje šli kar direktno k dvigovanju uteži, ker ste ali nad njimi tako navdušeni ali pa ste v časovni stiski.

Tudi sam sem včasih to počel. A me je izučilo, zato vam svetujem, da kakorkoli vas to mika, tega NE POČNITE – ne doma, še najmanj pa v fitnesu, kjer se namenite dvigovati težke uteži.

S tem bi namreč naredili eno izmed najhujših napak, ki jih lahko v fitnesu naredite. Če preskočite ogrevanje s tem povečate možnost za poškodbe in hkrati zmanjšate vašo zmogljivost.

Ni pa samo ogrevanje tisto, ki je pomembno, ampak je pomembno tudi, kako obliko ogrevanja izberete.

Večina ljudi se ogreva s počasnim tekom ali z drugimi oblikami kardio treninga (kolo, hitra hoja, orbitrek ,..). S tem načeloma ni nič narobe. S tem boste dvignili vašo telesno temperaturo, kar je za trening pomembno. Vedno pa imejte v mislih, da se je potrebno za specifičen trening tudi specifično ogreti. Torej, če želite dvigovati uteži, samo nekaj minut na telesu ne bo zadostovalo, saj na ta način vašega živčnega sistema ne boste pripravili na vrhunsko zmogljivost.

Zdaj, ko sem vam povedal, kaj ni pravilno, si verjetno želite slišati, kaj pa bi morali delati.

Vaš cilj bi moral biti ta, da se osredotočite na gibe, ki jih boste izvajali in na tistem mestu pripravite svoje telo na vaje, ki jih namenite izvajati. Torej – od tega, kar boste počeli je odvisno, kakšen način ogrevanja boste izbrali. Če želite trenirati šprinte ali katere druge športe, ki vključujejo tek in eksplozivnost, potem v ogrevanje vključite gibe za ogrevanje mišic in njihovo aktivacijo. Dodajte jim vaje za dinamično koordinacijo – npr. dvigovanje kolen, crossoverse, izvedite kratke šprinte ali kaj podobnega.

Če želite trenirati v fitnesu in s težkimi utežmi, pa se je potrebno ogreti drugače. Pravilno ogrevanje bo vključevalo ogrevanje rok, nog in vseh mišic, ki bodo delovale pri omenjeni aktivnosti. Poleg hitrega kardia, ogromno razliko naredi še kombinacija počepov in sklecov.

Sedaj, ko veste kako, se morate pred vsakim treningom spomniti le še na to, da ogrevanje dejansko izvedete.

Želim vam uspešne treninge, ki naj minejo brez poškodb.

Vir:

https://www.poliquinstore.com/articles/how-to-warm-up-for-heavy-weights/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!