fbpx

Kako se spremeni vadba po 60-em letu?

Z leti se naša telesa spreminjajo. Ko odraščamo najprej postajamo vedno močnejši, na določeni točki pa se krivulja obrne.

PREBERI VEČ

Naša telesa postajajo vedno bolj krhka, mehka, mišična masa se manjša, mi pa postajamo vedno bolj brez moči.

A z uravnoteženo prehrano, ki jo priredimo svoji starosti in fizični aktivnosti oz. neaktivnosti lahko kljub starosti ohranjamo zdrav življenjski slog in ostajamo v formi.

A kako? To je vprašanje s katerim se začnemo srečevati že zelo hitro, veliko jih do starosti obupa. Povsem brez razloga.

Tudi sam imam stranke, ki so starejše. Najstarejša med njimi je stara 82 let in je pravi dokaz, da se da ohranjati mišično moč in kondicijo tudi takrat, ko EMŠO ni več na naši strani in, ko drugim to ne uspeva.

Kot osebni trener sem rad na tekočem z vsem, kar se na to temo dogaja po svetu, zato spremljam tudi tuje osebne trenerje in ljudi, ki so vzor mnogim. Eden izmed njih je Mark Sisson, avtor knjižnih uspešnic o zdravem načinu življenja in o keto dieti. Njegove diete ne bi posebej komentiral, bi pa vam rad predstavil, kako trenira on. Morda ga boste v čem posnemali ali pa boste za rekreacijo navdušili koga od vaših bližnjih.

Mark je star 65 let, na svojem blogu o zdravem življenju pa je pred kratkim razkril, kako se je njegov način treniranja po 60 .letu spremenil.

 • V fitnesu je začel uporabljati super-sete in jim dodajati 30 s počitka – primer: 9 ponovitev – 30 s počitka, 6 ponovitev – 30 sekund počitka, 4 ponovitve – 30 sekund počitka. Ko pride do dvajset, doda težo. Ta metoda mu je všeč , ker s treningom opravi veliko hitreje, kot je bilo to prej, ko je treniral normalno. Na ta način prihrani čas, vadba v tem času pa je dovolj intenzivna, da ima efekt, hkrati pa zaradi načina treninga trenira tako, da se izogne morebitnim poškodbam.
 • Trenirati je začel z drugačnim namenom – če je pred leti treniral zato, da bi bil bolj postaven in privlačen, sedaj trenira zato, da bi zmanjšal možnost poškodb in, da bi ohranil svoje fizično stanje.
 • Svoje vadbe si organizira tako, da vanje vključi svoja hobija – supanje in igre s frizbijem.
 • V svoj vsakdan je vnesel veliko več hoje kot pred tem.
 • Še vedno teče, ampak namesto dolgih tekov raje opravi več kratkih šprintov.

Njemu je pomembno to, da je zmanjšal čas, ki ga porabi za vadbo, hkrati pa je vadbo vnesel tudi v dejavnosti, ki jih rad opravlja.

Tudi vam svetujem enako, hkrati pa vam polagam na srce, da takrat, ko boste začeli opažati, da se vaša mišična moč manjša, da je vaša kondicija začela pešati in, da ne zmorete več takšnih naporov, kot včasih, ne odnehate in ne rečete, da to več ni za vas in, da ste prestari, ampak, da najdete načine s katerimi boste vašo fizično moč in kondicijo ohranjali.

Delati morate vaje za:

 • Moč
 • Vzdržjivost
 • Gibljivost
 • Vaje za stabilizacijo sklepov
 • Vaje za krepitev telesa in
 • Vaje za ravnotežje

Če ne veste kako bi se tega lotili, me kontaktirajte (Boban Paukovič) in skupaj bova našla pot.


Vir: https://www.marksdailyapple.com/60s-fitness-routine/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!