fbpx

Kako se znebiti hemoroidov?

Imate hemoroide? Glede tega vam ni treba biti v zadregi. Niste edini. Verjeli ali ne, hemoroidi so zelo pogost pojav oziroma težava, še posebej v tem obdobju. Vas zanima, kako si pomagati na naraven način? Berite dalje.

Drage moje bralke in bralci, leto 2020 je za nami in verjetno se strinjate z menoj, da je bilo to leto najbolj posebno do sedaj. Pustimo ga za nami in poskušajmo izvleči oziroma si dodobra zapomniti le lekcijo, ki nam jo je narava dala. V novem letu vam želim veliko zdravja, tako fizičnega kot tudi mentalnega! Za vse ostalo pa se lahko sami potrudite. Kot smo vsi lahko v letu 2020 ugotovili, je zdravje največje bogastvo. 

Danes je za mene prav poseben dan in sem zelo vesel, da z vami delim že jubilejni 100 prispevek. Hvala vsem, ki me spremljate in podpirate moje delo, ter trud in željo po ozaveščanju, kako celostno poskrbeti za naše zdravje. 

Menim, da ni bolj primernega časa, kot je prav sedaj, da se razpišem o prav posebni in še vedno nelagodni temi. Veseli december je za nami, mesec, ko večina ljudi zares pretirava s hrano in alkoholom. Še posebej z živili, ki pustijo največ škode za seboj. Januar pa je mesec zaobljub in mesec spopadanja s težavami, ki jih je prinesel veseli december. 

Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav.
Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav. 

Hemoroidi so med ljudmi še bolj znani pod izrazom zlata žila. To so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega pritiska krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju,  hudi driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod. 

Katere vrste hemoroidov poznamo? 

Notranji hemoroidi 

Ti se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in v večini primerov ne povzročajo bolečin, draženja ali srbenja. So prirojena oblika hemoroidov in nastanejo predvsem zaradi težav z vezivnim tkivom in ožiljem v predelu zadnjika.

Na prisotnost le-teh nas po navadi opozori krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali pa izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtino. 

Notranji hemeroidi ne bolijo in so mehki na otip, ob draženju pa lahko zakrvavijo. V začetni fazi niso vidni navzven. Šele kasneje, ko postanejo večji, pa se ob napenjanju pričnejo bočiti skozi analni kanal. 

Notranje hemeroide vidimo predvsem pri prokoskopiji – gre za postopek, ko v analni kanal in zadnjik pogledamo s posebnim medicinskim inštrumentom, prokotoskopom. 

Zunanji hemoroidi 

Ti se nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino (anus). Zunanji hemoroidi za razliko od notranjih srbijo in bolijo, ob odvajanju blata lahko tudi zakrvavijo. Tromboziran zunanji hemoroid nastane zaradi krvnega strdka v hemoroidalni veni ter povzroči hudo bolečino.

Zunanji hemeroidi so navzven dobro vidni in se kažejo kot izbokline analne kože in sluznice ter so stalno prisotni. Še bolj so izraziti in opazni vidni po daljšem sedenju, prav tako nanje negativno vpliva napenjanje. Pogostejši so pri ženskah, velikokrat se pojavljajo prav v času nosečnosti in po porodu.

Ko v zunanjem hemeroidu nastane strdek, govorimo o tromboziranem zunanjem hemoroidu, ki je na otip zelo boleč. Tvorba krvnega strdka v zunanji hemoroidalni veni povzroči otekanje in vnetje.  Bolečina se ob sedenju in zlasti odvajanju blata še poveča. Vzrok za nastanek tromboze so vnetja, drobne razpoke ali razjede v zadnjikovem kanalu. 

Zunanji hemoroidi lahko otečejo tudi po fizičnih obremenitvah oziroma športnih aktivnostih. Če imate pogosto takšne težave, je mogoče smiselno preventivno jemanje mikroniziranih flavonoidov že nekaj dni pred načrtovano fizično aktivnostjo. 

Simptomi 

Najpogostejši znaki hemoroidov so bolečina med odvajanjem, sveža (po navadi neboleča) krvavitev iz zadnjika, boleče zatrdline, analni srbež ter izločanje sluzi iz zadnjika. Krvavitev se praviloma sama ustavi, dolgotrajne težave pa lahko privedejo do slabokrvnosti. 

Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja.
Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja.

Kako nastanejo hemoroidi? 

Poleg dednosti, debelosti in nosečnosti hemoroidi lahko nastanejo zaradi nepravilnega prehranjevanja, prehrane s premalo vlaknin, kroničnega zaprtjabolezni jetersedečega delakrčevitega  kihanjakašljanja, ter fizičnih naporov. Težava je predvsem v zvišanem pritisku v trebuhu, ki povzroči širjenje ven zadnjika in povzroča, da te nabrekajo ter se šibijo. 

Kako si pomagati? 

Pri težavah s hemoroidi se najprej posvetite ustrezni higieni anorektalnega predela z blagimi neagresivnimi mili ali celo samo z vodo. Obstajajo tudi razna mazila,  geli za hemoroide ter tudi posebni robčki, ki poleg higiene nudijo še dezinfekcijo in prijeten hladilen učinek, ki pomirja vnetje. 

Poskrbeti je treba za težave z odvajanjem. Naredite vse, kar je v vaši moči, da boste imeli mehko blato. Odvajanje blata mora biti redno in popolnoma brez naprezanja. Izogibajte se začinjenim jedem, alkoholu in predolgemu posedanju (tudi in še predvsem na straniščni školjki). Uživajte z vlakninami bogato prehrano in ne pozabite na zadostne količine tekočine. Gibanje je prav tako izjemnega pomena. Mrzli obkladki oziroma mrzle komprese vam bodo tudi v veliko pomoč. Po odvajanju pa se obrišite z mokrim wc papirjem ali vlažilnimi robčki. Le-ti naj bodo samo na vodni osnovi in brez kakršnih koli umetnih snovi. 

Svetujem vam tudi, da si pripravite sedečo kopel iz hrastove skorje, ki vsebuje veliko čreslovin in zato pomirja vneto in srbečo kožo ter preprečuje rast mikroorganizmov. Kopel si pripravite z mlačno vodo (temperatura do 36 °C) in naj traja cca. 20 minut. 

Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja, ter fermentirana živila (kefir, kombucha, probiotični jogurt, kislo zelje – tudi sok kislega zelja). Indijski trpotec pa vam je tudi lahko v veliko pomoč. 

Zaključek 

Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav. Še vedno pa morate biti pozorni in preprečiti zaplete. Zato je pomembno, da se v primeru težav z zadnjikom odpravite k zdravniku. Namreč vsako krvavitev ob odvajanju je treba razjasniti, saj ni nujno, da so krvavitve le iz hemoroidov. Podobne težave lahko povzročajo tudi polipi ali rak zadnjika in danke. Na splošno vam svetujem, da ne čakate tako dolgo in odlašate do takrat, ko lahko pomaga le operacija, temveč poiščite pomoč že prej, ko je zdravljenje enostavno, hitro in neboleče. V vsakem primeru pa naj opozorim tudi vse tiste, ki nimate tovrstnih težav. Bolje preventiva kot pa kurativa.

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!