fbpx

KAKO STA POVEZANA ŠČITNICA IN ČREVESJE?

Če črevesje ni zdravo, tudi ščitnica ne bo delovala, tako, kot bi morala, če ščitnica ne deluje pravilno, pa imamo lahko številne resne zdravstvene težave. Verjetno si niste mislili, da sta dva na videz nepovezana dela telesa lahko tako odvisna drug od drugega, da nepravilno delovanje enega vpliva na to, da vam bo tudi drugi povzročal težave.

Pa je tako. Sploh s črevesjem, za katerega vedno ponavljam, da je ključnega pomena za naše zdravje, je povezanih največ naših organov.

Danes vam razkrivam, kakšna je povezava med ščitnico in črevesjem.

Najbolj pomembna stvar, ki jo morate vedeti je, da slabo zdravje črevesja lahko zavira delovanje ščitnice in sproži Hashimotovo bolezen, nizka funkcija ščitnice pa lahko povzroči vneto in puščajoče črevesje. Torej – če črevesje ni zdravo, to vpliva na ščitnico in, če ščitnica ni zdrava, to lahko vpliva na črevesje.

Seveda sedaj sledi logično vprašanje: ZAKAJ?

Pa poglejmo.

Črevesje je votla cev, ki prehaja od ust do anusa. Vse, kar gre v usta in se ne prebavi, bo prešlo na drugi konec – torej v akec. To je pravzaprav ena najpomembnejših funkcij črevesja – preprečiti vstop tujih snovi v telo.

Druga pomembna funkcija črevesja je gostiti 70 % imunskega tkiva v telesu. To so vse te črevesne bakterije, za katere toliko ponavljam, da morajo biti v ravnovesju, saj nam sicer pade imunski sistem in njegova obramba in imamo zaradi tega lahko težave z zdravjem.

Težave se pojavijo, ko je ena od teh dveh zaščitnih funkcij črevesja ogrožena. Na primer, če črevesna pregrada postane prepustna (govorimo o sindromu puščajočega črevesja), ali pa če popusti stik med želodcem in črevesjem. Takrat velike beljakovinske molekule pobegnejo v krvni obtok. Ker ti proteini ne sodijo v področje, ki je izven črevesja, telo sproži imunski odziv in jih napade. Študije kažejo, da imajo ti napadi vlogo pri razvoju avtoimunskih bolezni, kot je Hashimoto.

Na tesne stike v želodcu in v tankem črevesju pa močno vplivajo tudi ščitnični hormoni. T3 in T4 ščitita sluznico črevesja pred nastankom razjed, ki jih povzroča stres – torej, če sta ravni teh dveh hormonov v telesu nizke, je možnost za razjede v črevesju in v želodcu velika, zato tudi v primeru težav z želodcem ni slabo preveriti zdravja ščitnice.

Seveda je na tem mestu še ogromno dejavnikov, a najbolj pomembno je vedeti to, kar sem omenil že na začetku – ne morete imeti zdravega črevesja brez zdrave ščitnice in ne morete imeti zdrave ščitnice brez zdravega črevesja. Ravno zaradi tega morate v primeru težav z eno, obravnavati tudi zdravje drugega. Najbolj pomembno pa je, da najprej poskušate ugotoviti, kaj povzroča težave s črevesjem – okužba, intoleranca na hrano, stres ali kaj drugega. Po tem, ko izločite te dejavnike, se posvetite še ščitničnim hormonom, saj je tudi to eden izmed najbolj pogostih razlogov za nepravilno delovanje črevesja. Nizka raven le teh namreč otežuje zdravje črevesja.

Vir: https://chriskresser.com/the-thyroid-gut-connection/

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!