fbpx

KAKO STRES VPLIVA NA POVIŠANJE HOLESTEROLA

Vem, da si se že ob omembi besede holesterol zdrznil in zgrozil, ampak holesterol sam po sebi ni nič groznega.

Gre za snov, ki je podobna maščobi in, ki se nahaja v vsaki telesni celici, prisoten pa je tudi v živčnem tkivu in v žolču. Holesterol je potreben za izgradnjo in vzdrževanje celičnih membran, pomemben pa je tudi za tvorbo žolča in za pomoč pri prebavljanju maščob in vitaminov, ki so topni v maščobah. Gre za vitamine A, D, E in K. Ravno tako je pomemben pri sintezi vitamina D in številnih steroidnih hormonov in je sestavina živčnih ovojnic. Nič groznega torej. Razen, če ga je preveč. V tem primeru nastanejo težave. In zaradi teh težav se ga vsi bojimo. A vedeti moraš da:

Ločimo dve vrsti holesterola – škodljiv LDL holesterol in dober HDL holesterol.

Kot vidite že v imenu, je LDL holesterol tisti, ki je problematičen, saj se lahko kopiči v stenah žil in na ta način žile tudi zoži. Tega si seveda ne želimo, saj zaradi tega prihaja do motenj v prekrvitvah okončnin, do možganske kapi, do srčnih infarktov. In ravno zaradi tega zdravniki toliko opozarjajo, da moramo paziti na to, da nimamo povišanega holesterola do katerega pride zaradi:

– nezdrave prehrane,

– kajenja,

– sladkorne bolezni,

– družinske zgodovine srčnih bolezni in

– stresa.

Kako pravzaprav stres vpliva na holesterol?

Združenje Hello Heart je naredilo odlično primerjavo, ki zelo dobro orisuje povezavo med stresom in povišanim holesterolom. Opisali so jo takole:

V restavraciji naročite solato in ribo. Močno se trudite, da bi z boljšimi odločitvami glede prehrane zmanjšali raven holesterola. Če se trudite zelo močno in vam to predstavlja težavo, ste v velikem stresu. In tudi ta stres vodi do povišanega holesterola. Torej niste nič na boljšem, kot bi bili, če bi še naprej v restavraciji naročevali pohanega piščanca in pomfri.

Ampak ni samo stres tisti krivec. Glavni krivec je to, kako se mi na stres odzivamo. Če smo pod stresom in se znamo z njim spopadati, potem nam večje škode ne more povzročiti, če pa se začnemo zaradi stresa izolirati od ljudi, če začnemo posegati po nezdravi hrani, če se nehamo gibati in se na sploh nanj odzivamo z jezo in sovražno nastrojenostjo, pa to močno viša raven slabega LDL v krvi in na dolgi rok lahko povzroči hujše zdravstvene zaplete.

Kaj lahko naredite sami? V bistvu ogromno. Tukaj je TOP 5 nasvetov:

1.      Pazite na prehrano – jejte zdravo in uravnoteženo prehrano in se izogibajte tisti hrani, ki vsebuje slabe maščobe.

2.      Recite slabim navadam Adijo – odpovejte se kajenju, alkoholu in kofeinu. Vaša razvada naj ostane samo seks. Pa še to bodite pozorni na to, da boste imeli enega in rednega partnerja, ter, da se boste ustrezno zaščitili, saj boste sicer ponovno pod stresom na katerega se ne boste znali odzivati in, kateri vam bo višal LDL holesterol.

3.      Bodite aktivni – telesna aktivnost ni pomembna zgolj z vidika ohranjanja telesa v dobri kondiciji, ampak predvsem zato, da se tisti čas zrelaksiramo, pozabimo na skrbi in se po tem boljše počutimo, ter s težavami drugače soočimo.

4.      Poglejte na življenje z drugega zornega kota – nekaj, kar vam prinaša velike skrbi, lahko druga oseba vidi popolnoma drugače. Njej je ista stvar lahko v navdih in izziv. Poglejmo primer: imate otroka s katerim morate preživljati veliko časa. To vas jezi in obremenjuje. Nekomu drugemu taista stvar pomeni, da imate vedno nekoga, ki poskrbi, da vam ni dolgčas in, ki vas ohranja aktivnega. Ali drug primer – Imate psa, ki se na sprehodu rad aktivno druži, vas pa moti, da morate klepetati z lastniki drugih psov? Poglejte na situacijo drugače. Vaš pes je idealen partner, ki vam pomaga spoznavati druge ljudi brez, da izpadete obupani. Morda pa imate službo, ki vam gre na živce? Poglejte drugače. Imate jo. In prikrajšana vam je skrb za to, če boste preživeli skozi mesec. Zamislite si, kakšno bi bilo vaše življenje v primeru, če bi bilo vse enako, vi pa ne bi imeli službe. Še dodatno bi se obremenjevali s tem.

5.      Vzemite si čas zase, meditirajte, razmišljajte o svojih željah in ciljih, delajte plane, kako jih boste uresničili, sledite svojim planom, sproščajte se, uživajte,… skratka – naredite vse, da boste pregnali stres s katerim se soočate.

Čim manj stresa vam želim!

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!