fbpx

KAKO UMIRITE SVOJ UM Z DIHANJEM

KAKO UMIRITE SVOJ UM Z DIHANJEM

Če bi vedeli, da je vse to možno doseči z le nekaj preprostimi dihalnimi tehnikami, se verjetno v te namene ne bi tako masovno odpravljali v ašrame in oddihe v tišino. Umaknili bi se v kopalnico, dnevno sobo ali na travnik, ter parkrat globoko vdihnili.

Ja, tako preprosto je.

Le nekaj vdihov in fokusiranje misli v pravo smer je potrebnih.

Dihalne vaje so resnično odlična tehnika za sproščanje uma in telesa, ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli takrat, ko želimo izboljšati svoje počutje, ki je zaradi kakšnega zunanjega dejavnika velikokrat precej na meji med normalnim in takšnim, skoraj preko roba.

Velikokrat se za uporabo tehnike dihanja ne odločimo, ker se vedno znova sprašujemo in analiziramo to, katera tehnika za sproščanje uma in telesa je najboljša? To analiziranje pa navadno ne prinese nič dobrega, saj povzroči, da se posledično sploh ne naučimo nobene tehnike. Ups.

Zato imejte v mislih, da je vsaka tehnika dobra, najboljša pa je tista, ki jo dejansko uporabljate, saj vam pomaga pri tem, da se umirite in, da nehate begati z mislimi.

Res je, da smo si zelo različni in, da so nam všeč različne stvari, zato je treba na tem mestu poudariti, vsaka tehnika ni primerna za vsakega, se pa lahko vsake tehnike vsakdo izmed nas nauči.

Ja vem, zdi se, kot, da malo nakladam.

Pa v bistvu ne. Če boste dobro pomislili, boste videli, da je vse kar povem, čista resnica.

Poglejmo zdaj klasično dihanje.

Vzemite si minutko, se usedite in opazujte, kako dihate. Potem pozabite na to in se na svoje dihanje spomnite takrat, ko se vam bo zgodilo nekaj stresnega. Videli boste, da v stresnih trenutkih začnete dihati hitreje in bolj plitko, kar pomeni, da v vaše telo pride manj kisika, kar nadalje vpliva tudi na napetost mišic in beganje misli. Če tega pravočasno ne zaznate imate lahko na dolgi rok težave, saj nekako ostanete v krču.

Zato najprej v trenutku šoka ZADIHAJTE. Vzemite si trenutek ali dva in DIHAJTE. Vdih, izdih. Vdih, izdih. Med vdihi in izdihi lahko tudi štejete do 5 ali 10. Na ta način boste zaposlili svoje misli in jih usmerili iz težave na dihanje. Dihajte globoko. S prepono. To bo omogočilo optimalno izmenjavo plinov in vaše celice napolnilo s kisikom. Kmalu se  bo um umiril, vi pa boste dobili občutek, da imate vse pod nadzorom. Počasi bodo umirile vaše misli, umiril se bo srčni utrip, uravnal pritisk, zmanjšala pa se bo tudi napetost v mišicah.

Ja, res bo tako. In ne, nisem jasnovidec, samo dobro poznam sprostitveno dihanje.

Ker pa mnogo ljudi ne diha optimalno, ampak so navajeni plitkega dihanja, obstajajo celo tečaji pravilnih tehnik dihanja. Tudi na spletu lahko najdete številne videe preko katerih se boste tehnik lahko naučili brezplačno. Pri vseh pa velja: najprej bo potrebno veliko vaje, šele nato jih boste osvojili in jih prenesli v vsakdanje življenje.

Viri: https://www.brstpsihologija.si/5-najboljsih-tehnik-sproscanja/

http://skupajzazdravje.nijz.si/media/tehnike.sproscanja.pdf