fbpx

Karantena – živila, ki zagotovijo telesu vsa potrebna hranila

Corona virus je definitivno postavil naša življenja na glavo in s seboj prinesel neprijetne občutke kot so strah, skrb, panika in negotovost.

PREBERI VEČ

V prejšnjem prispevku sem o tej temi sicer napisal že kar nekaj stvari, ker pa se sedaj vse vrti okoli tega nevidnega sovražnika celotnega človeštva, tudi tokrat pišem o tej temi. Z vami želim deliti nekaj koristnih nasvetov, s katerimi živili založiti svoje shrambe, da lahko zagotovite telesu vsa potrebna hranila za čas karantene.

Vzemite si nekaj minut časa in preberite, ter delite ta prispevek, ki sem ga prvotno pripravil zase in bližnje, verjamem pa, da bo koristil tudi vam.

V teh trenutkih si vsi želimo poskrbeti za močan imunski sistem in šele zdaj se zavedamo, kako zelo smo odvisni od le tega.

Zato se je v teh okoliščinah, ki so roko na srce zelo strah vzbujajoče, pojavilo ogromno »mrhovinarjev«, ki prodajajo svoje izdelke (prehranska dopolnila) in trdijo, kako lahko ta pomagajo proti virusnim okužbam itd.

Tudi mene je kontaktiralo kar nekaj njih in sicer z željo, da bi pisal o njihovih izdelkih ter jih tako promoviral! Seveda so dobili odgovor, kakršnega so si zaslužili! Priznam, nisem bil nežen in prizanesljiv! Poskušam vse razumeti in se tudi trudim biti kolikor se le da razgledan, ampak še vedno me preseneti kar precejšnji odstotek ljudi, ki gledajo samo na svojo korist in tudi takšne okoliščine uporabljajo za ustvarjanje lastnega dobička! Kot sem že nemalokrat opozarjal in pisal, prestrašen človek je najlažje vodljiv in v okoliščinah kot so sedanje, se potem pojavijo ti »rešitelji«, ki pa ne naredijo nič drugega, kot le še dodatno odvzamejo energijo, upanje in predvsem denar!

Prosim vas, ne nasedajte in ne kupujte raznih dodatkov, za katere mislite oziroma ste zmanipulirani, da vam bodo pomagali preprečiti okužbo s corona virusom!

Uporabite zdravo kmečko pamet! Kaj res mislite, da vam lahko pomagata na primer dve kapsuli določenega dodatka in že ste zdravi oziroma zavarovani? Potemtakem bi bili vsi zdravi in bi vsi prodajali dopolnila in se ne bi ukvarjali s proizvodnjo cepiva. Ni INSTANT rešitev! Še predvsem v takšnih trenutkih ne bodite naivni oziroma lahkomiselni. Ne trdim, da ne obstajajo dopolnila, ki lahko pri marsičem pomagajo in so kakovostna, vendar menim, da le teh ni etično prodajati v teh trenutkih in to na takšen način oziroma s trditvami, ki lahko laika povsem zavajajo.

Raje poskrbite za zdrave prehranjevalne in življenjske navade v času karantene in potem z le temi nadaljujte tudi, ko se pandemija in ta agonija konča. Naj bo čas karantene naš čas! Čas, ko se lahko resetiramo, začnemo na novo na vseh področjih! Obrnimo te okoliščine sebi v prid!

Ob strahu pred covid-19 je povsem logično, da se pripravimo na izredne razmere. Vendar to ne pomeni, da bi morali zdaj vsi, tako kot je bilo v preteklih dneh videti, odhiteti v najbližjo trgovino in jo izropati vseh konzerviranih izdelkov ter kupovati na tone moke. Še bolj  pa so mi bili fascinantni prizori oseb, ki so kupovale polne vozičke banan in pudingov. O toaletnem papirju pa ne bom zgubljal besed, ker gre za fenomen na svetovnem nivoju.

Bodite racionalni pri izbiri oziroma nakupu hrane in se na nakup temeljito pripravite!

Razmišljajte o tem času kot o vaji v pametnem in praktičnem nakupovanju. Seveda je povsem logično, da boste kupovali tudi nekatera živila z dolgim rokom uporabe, ki vas bodo med karanteno hranila, ni pa vam treba skrbeti, da bo v trgovinah zmanjkalo hrane in da potrebujete le živila z rokom uporabe do leta 2027. Prednost dobro založene shrambe je v tem, da vam bo to pomagalo omejiti število odhodov iz hiše. Če imate shrambo, polno kakovostnih izdelkov oziroma živil, vam to lahko pomaga ohraniti občutek mirnosti in pripravljenosti.

Najprej zaužijte svežo hrano

Če se le da, vam priporočam uživanje sveže hrane, ne bo pa napačno, če se boste založili s konzerviranimi in zamrznjenimi živili.

Najprej pa porabite tisto, kar imate, namreč v takšnih okoliščinah ne želite, da bi hrano metali stran. Torej, največji pomen dajem uživanju čim več zelenjave in sadja, ter kakovostnih virov beljakovin in maščob.

Prav tako menim , da je zdaj tudi odličen čas za pripravo obrokov s česnom in čebulo, saj lahko ta živila spodbujajo zdrav imunski sistem. Ne trdim pa, da boste s česnom, čebulo ali katerimkoli drugim živilom lahko preprečili ali pozdravili bolezen. 

Priporočam vam, da se oskrbite z živili z najdaljšo življenjsko dobo, kot je krompir, sladek krompir, česen, čebula, jabolka, pa tudi citrusi.

Rok uporabe živil

Rok uporabe nekaterih svežih živil (na primer sira in drugih mlečnih izdelkov) lahko podaljšate tako, da strateško načrtujete čim hitrejšo porabo teh živil, potem ko jih odprete.

Ko gre za datume roka uporabnosti, natančno preberite in ocenite, ali je živilo varno zaužiti.

Nekoliko smo paranoični glede datumov izteka roka uporabnosti. Še vedno lahko mnoga živila jeste, tudi po izteku teh rokov, seveda pa bodite previdni.

Preverite, ali ima hrana vidne znake kvarjenja, jo vonjajte in okusite majhno količino. Če imate dvome, živilo zavrzite.

Izjema je konzervirano oziroma pakirano blago, ki je poškodovano, predrto itd. Te produkte je treba takoj zavreči. 

Tudi če ste obtičali doma, vam ni treba živeti samo od juhe in riža!

Živila v karanteni

Osnovni seznam bi moral vključevati glavne skupine živil in makrohranil. Torej, bodite pozorni na nakup kakovostnih virov beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov. Jejte kolikor se le da raznovrstno hrano in tako poskrbite za vnos različnih vrst antioksidantov, vitaminov, mineralov, ter ne pozabite na vlaknine. Rad pa bi izpostavil beljakovine, zato poskrbite, da boste čez dan zaužili dovolj beljakovin, saj se celice vašega imunskega sistema zanašajo nanje. Brez zaužitja dovoljšnih količin le teh, se boste lahko počutili bolj šibki in utrujeni.  

Seznam živil:

 • meso (piščanec, puran, govedina), izogibajte se suhomesnatim in predelanim mesninam
 • jajca
 • od mlečnih izdelkov trdi sir in sirarska skuta, ki jo lahko tudi zamrznemo.
 • maščobe (oreški, maslo, olivno in kokosovo olje)
 • semena: chia, lanena, sezamova, bučna semena vas bodo oskrbela z nekaj beljakovinami in predvsem vlaknin
 • ajda, proso, riž, kvinoja in ovseni kosmiči
 • testenine – pirine, ajdove, čičerikine, ter testenine iz leče in graha
 • moka – predlagam rženo, pirino in ajdovo
 • začimbe – česen, cimet, kumina, sol, poper, bazilika, timijan, kajenski poper, čemaž, kurkuma
 • sadje – jabolka, pomaranče, grenivke, limona
 • zamrznjeno sadje -na primer zamrznjene jagode, borovnice in maline
 • suho sadje – rozine, datlji, fige, marelice, slive; izogibajte se sadju z dodanim sladkorjem, kot so na primer brusnice
 • stročnice – fižol, leča, čičerika, grah, stročji fižol (tudi konzervirano in zamrznjeno)
 • ribe (tudi zamrznjene in konzervirane), na primer tuna, losos, sardine
 • zelenjava (sveža, zamrznjena in vložena): brokoli, špinača, brstični ohrovt, paprika, cvetača, koleraba, korenje, krompir, sladki krompir, rdeča pesa, zelje, čebula, česen, bučke, kumarice, olive
 • rastlinsko mleko: mandljevo, ovseno, kokosovo

Konzervirani izdelki:

Bodite predvsem pozorni na prevelike vsebnosti natrija. Če izdelki vsebujejo veliko soli, jih pred zaužitjem sperite.

Pri ribah, pa bi bil najbolj smotrn nakup, tistih v lastnem soku, torej brez raznih omak in olj, če pa že naj bodo v olivnem olju.

Nisem pozabil na kvas.  Vam pa svetujem, da poskušate s peko domačega kruha z drožmi, torej brez kvasa. DA, tudi brez kvasa lahko spečete kruh! Recept najdete tukaj. Ta kruh je naravnost božanskega okusa!

Na seznam ne pozabite dodati tudi: JABOLČNI KIS, kavo, čaj in kakav v prahu!

In ne pozabite na pitje vode in vnos elektrolitov!

Za konec bi izpostavil hren in pa ingver. Hren, kar pogosto uporabljam, svetujem pa ga tudi vam. Kar se tiče ingverja, pa ta korenina zdrži kar precej časa v hladilniku, uporabite pa ga lahko kot dodatek pri jedeh, ali pa si pripravite čaj. In ko smo ravno pri čaju, sem mnenja, da bi vsaka hiša morala imeti vsaj en kozarec domačega slovenskega surovega medu (ne ga dajati v vroč čaj).

Zaključek

Moč vašega imunskega sistema je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s stopnjo stresa, življenjskimi navadami in prehrano. 

Čim bolj vzdržujte »normalnost« in ustvarite dnevni urnik, ki mu boste sledili in čeprav upoštevanje vseh teh smernic ne zagotavlja, da boste preprečili okužbo z COVID-19, ohranjanje zdravega ravnovesja lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem in izboljšati splošno zdravje.

”Zdrav um, zdravo telo!”

Zakaj kupovati 2 izdelka, ča pa lahko dobite 2 v enem - Vitagest!

Ker z nakupom Vitagesta dobite praktično 2 različna izdelka v enem

HCL + prebavni encimi v enem izdelku!